Ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις αστυνομικές επιχειρήσεις - σκούπα στα Εξάρχεια και εδικά για την προσπάθεια απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών που ζούσαν σε υπό κατάληψη κτίρια, φιλοξενεί ο Guardian. 

 

Το άρθρο έχει τίτλο «Η αστυνομία της Αθήνας παίρνει θέση για να βγάλει τους πρόσφυγες από υπό κατάληψη κτίρια» και στον υπότιτλο του αναφέρεται πως «μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα στο κέντρο της Αθήνας που βοήθησε στη στέγαση των προσφύγων απειλείται από την κυβερνητική καταστολή». 

 

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην κατάληψη της Νοταρά 26 και συγκεκριμένα στα «πρωινά της αντίστασης» που σερβίρονταν εκεί σε Αφγανούς και Σύρους πρόσφυγες. «Ο συγκεκριμένος χώρος έχει φιλοξενήσει πάνω από 9.000 άτομα από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του, τον Σεπτεμβρίου του 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης. Τα πρωινά της αντίστασης έχουν γίνει καθημερινό event από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη διακυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο». 

 

Ο Guardian γράφει πως η υπόσχεση για αποκατάσταση του «νόμου και της τάξης» ήταν ένα από θέματα της προεκλογικής εκστρατείας που έφεραν τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. «Στις 8 Αυγούστου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα εκκενώσει όλες τις 23 καταλήψεις αναρχικών και προσφύγων στα Εξάρχεια. Αν επικρατήσει αυτό σημαίνει πως στο τέλος του μήνα θα έχει τερματιστεί το πείραμα της Αθήνας για αυτόνομη αστική διακυβέρνηση και ένα μέτωπο αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή στεγάζει πάνω από 1000 ανθρώπους», γράφει το άρθρο.  

 

«Περνώντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ της Αθήνας που στέκονται περιμετρικά των Εξαρχείων καταλαβαίνει κανείς πως δεν πρόκειται για μία τυπική γειτονία. Είναι το θέατρο των συγκρούσεων με δακρυγόνα από την αστυνομία και μολότοφ από νέους ποτ δείχνουν την απογοήτευση τους για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Παρόλα αυτά σε μία χώρα που η ακροδεξιά και η κρατική βία κατά των μεταναστών είναι πολύ καλά καταγεγραμμένη η απουσία της αστυνομικής παρουσίας μέσα στα Εξάρχεια και η έντονη αντιρατσιστική στάση στην περιοχή έχουν δημιουργήσει ένα μέρος που λειτουργεί σαν καταφύγιο», γράφει η εφημερίδα.  

 

«Νιώθω τόσο χαρούμενος εδώ, νιώθω ασφαλής λέει θ "Σάνα", από το Αφγανιστάν που ζει σε μία από τις καταλήψεις. «Εδώ δουλεύουμε μαζί και έχουμε μια καλή ζωή», σχολιάζει.  

 

Χιλιάδες πρόσφυγες έφθασαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2015. Βλέποντας μικρή ενεργοποίηση από το κράτος το αναρχικό κίνημα των καταλήψεων (το οποίο ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1980) αποφάσισε να ανοίξει άδεια κτίρια στην περιοχή για να στεγάσει πρόσφυγες. Η κατάληψη της Νοταρά 26 ήταν η πρώτη, ακολούθησαν και άλλες πάνω στις ίδιες αρχές της αυτοοργάνωσης, επισημαίνει ο Guardian και τονίζει: 

 

Οι καταλήψεις είναι μια βιώσιμη εναλλακτική σε σχέση με τα hotspot και τα κέντρα κράτησης προσφύγων οι συνθήκες των οποίων έχουν καταδικαστεί εκτεταμένα από διεθνείς παρατηρητές. 

 

 «Έχω επισκεφθεί τα κέντρα σαν εθελοντής λέει ο Σάιφ, ένας 31χρονος από τη Γάζα που έχει το αναγνωρισμένο στάτους του πρόσφυγα και ζει σε μία κατάληψη. «Δεν είσαι πρόσφυγας εκεί είσαι φυλακισμένος και είναι κατάμεστα», λέει για τα κέντρα «Η κατάληψη είναι σημαντική για μένα γιατί μοιάζει περισσότερο με σπίτι, νιώθω πιο άνθρωπος. Έχουμε ένα μέρος να κοιμηθούμε, αλλά και γείτονες και μία γειτονιά γύρω μας». 

 

Ο Guardian επισημαίνει πως «στην αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία συνήθιζε να επιτίθεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χειρισμό της προσφυγικής κρίσης. Η ΝΔ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τους φόβους για την ασφάλεια και την απογοήτευση που επικρατούσαν σε μια χώρα που είχε επωμιστεί δυσανάλογο μέρος της ευθύνης στους ώμους της. 

 

Ως κυβέρνηση ενίσχυσαν τη φύλαξη των συνόρων, για την ώρα έχουν ακυρώσει το δικαίωμα των αιτούντων ασύλων να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες κοινωνικής περίθαλψης και κατάργησαν το υπουργείο μετανάστευσης μεταφέροντας τις αρμοδιότητες του στο υπουργείο προστασίας του πολίτη το οποίο επίσης είναι αρμόδιο για την αστυνομία» λέει το άρθρο.  

 

«Όμως ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε η στρατηγική της ποινικοποίησης των καταλήψεων για πρόσφυγες. Το πρώτο κύμα εκκενώσεων συνέβη τον Απρίλιο και αφορούσε περίπου 300 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα κτίρια από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς. Στις περισσότερες καταλήψεις των Εξαρχείων απαγορεύεται η χρήση ναρκωτικών ακόμα και αλκοόλ. 'Όμως οι έφοδοι της αστυνομίας στις καταλήψεις γίνονται ταυτόχρονα με γειτονικές επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών και οι περισσότερες αναφορές των ΜΜΕ συνδέουν τις εκκενώσεις με το εμπόριο ναρκωτικών», γράφει το άρθρο.  

 

«Χρησιμοποίησαν την εγκληματικότητα, την προκατάληψη κατά των μεταναστών ακόμα και κατηγορίες για τρομοκρατία για να αποδομήσουν την αριστερή αντίσταση στα Εξάρχεια λέει ο "Πάνος" που βοήθησε στο στήσιμο της κατάληψης της Νοταρά 26 το 2015. «Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα το πετύχουν. Το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο. Πού θα μεταφέρουν όλα τα παιδιά πρόσφυγες και τις οικογένειες τους; Τα κέντρα κράτησης είναι γεμάτα», λέει στον Guardian. .

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr