Αλλαγές με βαρύτερες ποινές για σειρά αδικημάτων εξετάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο προσανατολίζεται σε πιο αυστηρή τιμωρία για εμπρηστές ενώ φαίνεται πως μελετά  επαναφορά του αδικήματος της κατοχής εκρηκτικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ σε κακούργημα, από πλημμέλημα που ισχύει σήμερα.

 

Το πλάνο που εξετάζεται και τις αλλαγές έφερε στο φως η εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως το μικροσκόπιο έχουν μπει η επανεξέταση της νομοθεσίας για πυρκαγιές και εμπρησμούς, η επαναφορά του άρθρου που σχετίζεται με τις επιθέσεις σε βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, όπως και ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας για την πρόκληση σωματικών βλαβών σε εφοριακούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

 

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επαναφορά του αδικήματος της κατοχής εκρηκτικών υλών (όπως οι μολότοφ) σε κακουργηματική μορφή, όπως επίσης και η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, το οποίο με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα.Τέλος αναμένονται και αλλαγές στις ποινές για κάθε λογής παρεμβάσεις που στόχο έχουν την παρεμπόδιση καθηκόντων δημοσίων αλλά και ιδιωτικών υπαλλήλων, όπως αυτές που πραγματοποιεί ο Ρουβίκωνας.

 

Κακούργημα οι μολότοφ

 

Μία από τις βασικότερες αλλαγές που θα εξεταστούν από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα είναι το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών (μολότοφ). Με το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα, η παρασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών διώκεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να αλλάξει το καθεστώς αυτό και τα παραπάνω αδικήματα να διώκονται και να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και να επισύρουν πολυετείς καθείρξεις. Ειδικά το αδίκημα της παρασκευής, το οποίο συνδέεται και με την τέλεση άλλων αδικημάτων, που αφορούν καταστροφές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας ή ακόμη και εμπρησμούς  η κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αυστηροποιηθεί και να λάβει η τέλεση κακουργηματική μορφή.

 

Αλλαγές στη νομοθεσία για πυρκαγιές

 

Με την έναρξη των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διεργασίες για τις όποιες βελτιώσεις μπορεί να φέρει η ισχύουσα νομοθεσία για τα αδικήματα που σχετίζονται με την πρόκληση πυρκαγιών και τους εμπρησμούς. Σε πρώτη φάση, σκοπός είναι να διαπιστωθεί τι ακριβώς μπορεί να αλλάξει προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης ώστε να καταστεί σαφές ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει ανοχή στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr