Οθόνες που προειδοποιούν για τσουνάμι έχουν τοποθετηθεί στην Κω στo πλαίσιo πιλοτικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

To αποτέλεσμα είναι να έχουν προκληθούν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά επιχειρηματιών και ξενοδόχων που θεωρούν πως το γεγονός αυτό πλήττει τον τουρισμό του νησιού.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού φορέα έρευνας, ενώ η Κως είναι η πρώτη περιοχή της χώρας στην οποία εγκαθίσταται το εν λόγω σύστημα μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στο νησί το καλοκαίρι 2017, όπου προκλήθηκε τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρου.

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, απαντώντας στις ενστάσεις των ξενοδόχων, υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από χαλί, γιατί αυτό κοστίζει ζωές. Μιλώντας στο OPEN, τονίζει μάλιστα ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το ύψος του τσουνάμι στις επιπτώσεις. «Η τρωτότητα των συστημάτων είναι τέτοια που είναι ανεξάρτητη του ύψους του κύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει να υπάρχει προειδοποίηση επί του επικείμενου συμβάντος.

 

Ως παράδειγμα έφερε το τσουνάμι στην Ινδονησία, λέγοντας ότι το ύψος του κύματος μπορεί να ήταν δύο μέτρα, αλλά οι απώλειες ήταν μεγάλες ακριβώς επειδή δεν υπήρχε σύστημα προειδοποίησης.

 

Ακόμη, τόνισε ότι «σε όλη την Ιαπωνία υπάρχουν ανάλογα συστήματα - πολύ πιο εξελιγμένα - σε 1.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής με προειδοποιητικά για τσουνάμι και εμείς έχουμε ενδοιασμό για το αν θα πρέπει να τοποθετηθούν». «Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε ως κοινωνία», πρόσθεσε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr