Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αντιδράσεις για την ποινή στον Κορκονέα - Ανοίγει ο δρόμος για αποφυλάκιση ακόμη και τον Αύγουστο

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αντιδράσεις για την ποινή στον Κορκονέα - Ανοίγει ο δρόμος για αποφυλάκιση ακόμη και τον Αύγουστο Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναγνώριση ομόφωνα από το δικαστήριο του ελαφρυντικού του σύννομου πρότερου βίου στον Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας «έσπασε» τα ισόβια, με την πλευρά Γρηγορόπουλου να διαμαρτύρεται για «ευνοϊκή μεταχείριση» του ενόχου. 

Αυτή η απόφαση φέρεται να σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση του καταδικασθέντος με πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και τον Αύγουστο.

Κωνσταντοπούλου: Μεθοδευμένη η απόφαση που οπλίζει το χέρι κάθε Κορκονέα

«Η απόφαση οπλίζει το χέρι του κάθε Κορκονέα», τόνισε η συνήγορος της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 για την ποινή που επιβλήθηκε στον ειδικό φρουρό, αλλά και την αθώωση του δεύτερου, Βασίλη Σαραλιώτη.

 

«Μιλάμε για εν ψυχρώ δολοφονία», υπογράμμισε η νομικός, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για περίπτωση από αυτές που τους αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για απόφαση που «προκαλεί και προσβάλει την νοημοσύνη όλων μας» και κατήγγειλε μεθόδευση της.

Σύμφωνα με την οικογένεια Γρηγορόπουλου, η απόφαση που ανακοινώθηκε χθες ήταν «προδρολογημένη από τις 19 Ιουνίου, οπότε και θα ανακοινώνονταν η απόφαση, όμως εμφανίστηκε ένας δικηγόρος που ισχυρίστηκε ότι ασθένησε ο συνήγορος Κορκονέα.

Κατά την άποψή μας το έκανε ώστε να υπαχθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα. Ζητήσαμε νέα ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο, καταγγέλλοντάς τον. Υπήρχε τότε εισαγγελική πρόταση ότι πάτησε δύο φορές τη σκανδάλη αλλά, είχε ενδεχόμενο δόλο. Εκτιμήσαμε ότι βάσει των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα υπήρχε μεθόδευση για να πέσει ο Κορκονέας 'στα μαλακά' και επιβεβαιωθήκαμε επειδή το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία για τον Ιούνιο», αιτιολόγησε η ίδια.

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί στην άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα

Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του χτες αμέσως μετά από το τέλος της διαδικασίας, σημείωσε με έμφαση ότι «η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί στην άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα» και κατηγόρησε το δικαστήριο για «ακραίες νομικές επινοήσεις». Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «απόφαση που πλήττει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης», αλά και για «δράση παρασκηνιακών μηχανισμών» και για «απόφαση-πρόκληση».

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας,είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο Κορκονέας τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφυλακιστεί καθώς ήδη έχει εκτίσει 11 χρόνια φυλακή.

«Ο άνθρωπος ήταν χαρούμενος -το λίγο που μπορέσαμε να μιλήσουμε-, καθώς θα γυρίσει πίσω στην οικογένειά του και τα παιδιά του από τα οποία λείπει 11χρόνια» είπε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει πότε χρονικά προσδιορίζεται η αποφυλάκισή του.

«Μετά από μία απόλυτα διεξοδική διαδικασία σε πρώτο και δεύτερο βαθμό που ξεπέρασε τις 150 συνεδριάσεις το δικαστήριο απεφάνθη για την αθωότητα του Βασίλη Σαραλιώτη» ανέφερε από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορύμενου, Χρήστος Διαμάντης, προσθέτοντας πως «αποτελεί δικαίωση για τον πελάτη μου αφού είναι κάτι για το οποίο φωνάζει μια ολόκληρη δεκαετία. 

Ελλάδα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Έχω σχολιάσει πολλές φορές μέσα από τη lifo την τεράστια απόσταση που πλέον χωρίζει το αίσθημα Δικαίου σε πολλές Δυτικές κοινωνίες με τις ποινές που επιβάλλουν τα Δικαστήρια σε εγκληματίες βαρύτατων εγκλημάτων όπως φόνοι και βιασμοί.https://bit.ly/2LPF2V6 , https://bit.ly/2Ye2Yru , https://bit.ly/2YA840A , https://bit.ly/2ZlF4a4 Για ελαφρύτερα δε εγκλήματα όπως κατάχρηση, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στην ουσία υπάρχει επιβράβευση αντί ποινής. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι «ας πρόσεχες»/ «ας μην έμπλεκες».Το ζήτημα έχει πάρει πλέον τόσο προκλητικές διαστάσεις που όταν ακούω κάποιον να δηλώνει «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη», τον θεωρώ αυτομάτως ύποπτο, διεφθαρμένο ή διαπλεκόμενο.Αν η κοινωνία δεν αντιδράσει μαζικά, οργανωμένα, μεθοδευμένα, επίμονα και προπαντός δυναμικά όπως έκαναν οι πολίτες σε άλλες κοινωνίες (π.χ. στην Ισπανία για την περίπτωση του βιασμού μιας κοπέλας), σύντομα θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις όπου η αυτοδικία θα είναι ο μόνος τρόπος απονομής Δικαιοσύνης, ενώ για τα εγκλήματα «μεγάλων κεφαλών» (βιομηχάνων, πολιτικών, εφοπλιστών κ.λπ.) θα υπάρχει πλήρης κάλυψη από τη δήθεν Δικαιοσύνη οπότε προκειμένου να αποδοθεί Δικαιοσύνη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κοινωνία να «γεννήσει» κάτι αντίστοιχο της ιταλικής Μαφίας –που αρχικά δημιουργήθηκε για να μπει φρένο στην πλήρη ασυδοσία των μεγάλων γαιοκτημόνων- με όλες τις πασίγνωστες εγκληματικές παρενέργειες.Ήδη ο νόμος περί ευθύνης υπουργών οδήγησε τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία, τη μαζική μετανάστευση των καλύτερων νεαρών εγκεφάλων, την άνοδο του φασισμού στη χώρα ενώ δεν κάθισε καν κάποιος πολιτικός στο σκαμνί για να λογοδοτήσει (κάτι που συνέβη σε άλλες χώρες όπως στην Ισλανδία όπου η Δικαιοσύνη λειτούργησε άψογα).