Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Καμπανάκι» για τη μεταφορά του ασύλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Καμπανάκι» για τη μεταφορά του ασύλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Την έντονη ανησυχία της για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της μεταναστευτικής και αντεγκληματικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Όπως αναφέρει, «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής από το υπουργείο αυτό συμβολίζει και την αντιμετώπισή της ως ζητήματος ασφάλειας και δημόσιας τάξης.

Την ίδια στιγμή τοποθετεί ένα κρίσιμο πληθυσμιακά μέγεθος σε καθεστώς αστυνομικής εποπτείας, θεωρούμενο προεχόντως ως δυνάμει απειλή για τη δημόσια τάξη και όχι ως υποκείμενο δικαιωμάτων».

Προσθέτει, ότι «η αντιμετώπιση της μετανάστευσης ως προβλήματος για το οποίο πρέπει να επιληφθούν οι αστυνομικές αρχές ενισχύει την ανασφάλεια δικαίου και πλήττει την κοινωνική συνοχή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανάθεση του σωφρονιστικού έργου στην αστυνομία είναι «άκρως προβληματική». Όπως αναφέρει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι φυλακές υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ του ρόλου της αστυνομίας και του σωφρονιστικού συστήματος, προκειμένου να είναι απολύτως διακριτές οι αρμοδιότητες μεταξύ δίωξης του εγκλήματος και εκτέλεσης της ποινής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ