Φάρμακα: Ξεκινά η ανατιμολόγηση - Μεγάλες διαφορές σε χιλιάδες σκευάσματα

Φάρμακα: Ξεκινά η ανατιμολόγηση - Μεγάλες διαφορές σε χιλιάδες σκευάσματα Facebook Twitter
0

Αυξήσεις σε 1.774 φάρμακα και μειώσεις σε 1.802 προβλέπει η νέα τιμoλογιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το Μαξίμου για «δώρο στη φαρμακοβιομηχανία»


Μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης του Ανδρέα Ξανθού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η αρμόδια υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ξεκινά, από σήμερα κιόλας, τις διαδικασίες. Το νέο, αναλυτικό δελτίο τιμών, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού χώρου, θα εκδοθεί σε περίπου δύο μήνες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι με τις αλλαγές στις τιμές διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας, αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές. Στη συζήτηση στη Βουλή, τον περασμένο Μάρτιο, η ΝΔ προειδοποιούσε από την πλευρά της πως «η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Αυξήσεις και μειώσεις

 

Σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, σε όσα φάρμακα «εντός και εκτός πατέντας προστασίας» έχουν τιμή πάνω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης, η τιμή θα μειωθεί σταδιακά (μέχρι 10% τον χρόνο) μέχρι να φτάσουν στα ίδια επίπεδα. Αντίστοιχα, σε όσα φάρμακα on/off patent πωλούνται φτηνότερα από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, η τιμή θα μειωθεί.

Τα γενόσημα ανατιμολογούνται στο 65% της τιμής του off patent και μέχρι το κατώτατο όριο του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ).

Η λιανική τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή που προκύπτει με βάση το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) που καθορίζεται σε 0,20 ευρώ. Παράλληλα, επιταχύνεται η τιμολόγηση των νέων γενοσήμων στο ένα τρίτο του χρόνου που προβλέπεται για τις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων (το πολύ σε 30 ημέρες αντί για 90).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τους 4.845 κωδικούς φαρμάκων, για τα οποία που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος με 10% ή 25%, οι 1.802 θα μειωθούν και οι 1.774 θα αυξηθούν. Στην πλειονότητα τους, πρόκειται φάρμακα με λιανική τιμή 10-50 ευρώ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ