Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο Νίκος Τζονιχάκης, ο γιος του «Μπάμπη του Φλου» και ιστορική μορφή του ελληνικού ροκ.


Ο Νίκος Τζονιχάκης πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου, αλλά η είδηση του θανάτου του έγινε σήμερα γνωστή από τον φίλο του, τον γνωστό μπλουζίστα Γιώτη Κύτταρη.

 

Ο Νίκος Τζονιχάκης, συνοδοιπόρος και αδελφικός φίλος του «πρίγκιπα» του ελληνικού ροκ Παύλου Σιδηρόπουλου, τα τελευταία τρία χρόνια είχε απομονωθεί στους Καθενούς Ευβοίας, ένα χωριό στους πρόποδες του όρους Δίρφη.

 

Ο Ροκ Υδραυλικός, Νίκος Τζονιχάκης, στο σπίτι του στην Κυψέλη. Ιδρυτής του Οργανισμού Ενωμένων Υδραυλικών Ελλάδας (1980) και δημιουργός εκπληκτικών ποιημάτων και τραγουδιών (Φωτ.: Μ.Νταλούκας, 2002)
Ο Ροκ Υδραυλικός, Νίκος Τζονιχάκης, στο σπίτι του στην Κυψέλη. Ιδρυτής του Οργανισμού Ενωμένων Υδραυλικών Ελλάδας (1980) και δημιουργός εκπληκτικών ποιημάτων και τραγουδιών (Φωτ.: Μ.Νταλούκας, 2002)

 

Το βράδυ που πέθανε επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες. Οι συγχωριανοί του, τον βρήκαν νεκρό την επομένη, μέσα στο χιόνι.

 

Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.

 

Ο πατέρας του ήταν ο περιβόητος «Μπάμπης ο Φλου», που ενέπνευσε τον Παύλο Σιδηρόπουλο να γράψει το διάσημο πλέον τραγούδι του.

 

Ο Νίκος Τζονιχάκης είχε γεννηθεί το 1945 στην Κυψέλη, όπου εκεί σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα, τους Exit Pictures.

 

Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Πλάκα ανοίγοντας το πρόγραμμα των M.G.C. του Δημήτρη Πουλικάκου όπου αργότερα έγινε τραγουδιστής τους. 

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Τζονιχάκης έφυγε με υποτροφία για ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη.

 

Με την επιστροφή του στην Αθήνα δημιούργησε ένα στούντιο όπου μαζί με το σχήμα του κάνουν πρόβες και γράφουν τραγούδια βασισμένα στα ποιήματά του, εμπνεόμενα από την πείνα.

 

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος είχε μελοποιήσει ένα ποίημα του Νίκου Τζονιχάκη το οποίο συμπεριέλαβε στον δίσκο του «Εν Λευκώ», που κυκλοφόρησε με τους Απροσάρμοστους το 1982.

 

Το κομμάτι είχε τίτλο «Τζονιχάκειον άσμα».

 

 

Παράλληλα με τη μουσική, το κυρίως επάγγελμά του ήταν υδραυλικός, όπως και ο πατέρας του, ενώ υπήρξε ο ιδρυτής του Οργανισμού Ενωμένων Υδραυλικών Ελλάδος, το 1980.

 

 

 

Στο επάγγελμά του αφοσιώθηκε όταν εγκατέλειψε τη μουσική, χωρίς όμως ποτέ να σβήσει η φλόγα του γι' αυτή.

 

Η πιο συνηθισμένη ατάκα, εμπνευσμένη από τα βιώματά του, ήταν η εξής: «Μέσα στην τρέλα του μυαλού μου θ' αφήσω μια τρύπα κι αν μπορείς να μπεις μέσα».

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Μανώλης Νταλούκας

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr