1962: Το πρώτο υδροπτέρυγο πλοίο με το όνομα «EXPRESS» διασχίζει τον Αργοσαρωνικό

1962: Το πρώτο υδροπτέρυγο πλοίο με το όνομα «EXPRESS» διασχίζει τον Αργοσαρωνικό Facebook Twitter
Στο λιμάνι του Ναυπλίου.
0

Το Πάσχα του 1962 άρχισε στον Αργοσαρωνικό δρομολόγια το πρώτο υδροπτέρυγο πλοίο με το όνομα «EXPRESS», που στην παραπάνω φωτογραφία το βλέπετε στο λιμάνι του Ναυπλίου. Ο Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να συνδέσει με ταχύπλοο σκάφος τις Σπέτσες με τον Πειραιά, αφού τα συμβατικά τότε πλοία έκαναν τη διαδρομή σε πέντε με έξι ώρες!

Ναυπήγησε στη Πάνταβα της Ιταλίας το πρώτο υδροπτέρυγο και το δρομολόγησε στη γραμμή Πασαλιμάνι - Ύδρα - Σπέτσες. Το πλοίο με μπλε και λευκά χρώματα αναχωρούσε κάθε μέρα μπροστά από την παλαιά Λέσχη του Ολυμπιακού. Μετά από δύο τρία χρόνια, ο Σταύρος Νιάρχος πούλησε το υδροπτέρυγο στον καπετάν Γιάννη Λάτση, που τότε είχε στην ίδια γραμμή το «ΝΕΡΑΪΔΑ» και αργότερα δρομολόγησε και τον «ΠΟΡΤΟΚΑΛΗ ΗΛΙΟ». Αυτή η επιλογή έφερε αργότερα τα «ιπτάμενα δελφίνια», που κατά μερικούς έλυσαν το πρόβλημα του Σαρωνικού, κατ' άλλους κατέστρεψαν την τοπική ακτοπλοΐα.

1962: Το πρώτο υδροπτέρυγο πλοίο με το όνομα «EXPRESS» διασχίζει τον Αργοσαρωνικό Facebook Twitter
Στην Ύδρα.
1962: Το πρώτο υδροπτέρυγο πλοίο με το όνομα «EXPRESS» διασχίζει τον Αργοσαρωνικό Facebook Twitter
Γράφει ο Μηνάς Γκούμας: «Από το παρθενικό ταξείδι του Εξπρές. Στη γέφυρα ο Βασιλεύς Παύλος και δεξιά του, όπως το βλέπουμε εμείς, ο πατέρας μου. Έξω στο κατάστρωμα η βασίλισσα Φρειδερίκη με τον θείο μου, τον Νίκο Γκούμα».
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑ ΝΗΣΙΑ ΛΙΣΤΑ

Ελλάδα / Ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο ψήφισαν τις 20 καλύτερες χώρες: Τα 2 μέρη που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα των Condé Nast Traveler Readers’ Choice Awards 2025, όπου ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο ψήφισαν τις χώρες που ξεχώρισαν για την αυθεντικότητα, τον πολιτισμό, τη βιωσιμότητα και την αίσθηση σύνδεσης που προσφέρουν
THE LIFO TEAM
Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Ρεπορτάζ / Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα επαναφέρει με ένταση τη συζήτηση για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Ποιες είναι οι χρόνιες αδυναμίες πρόληψης και ελέγχου που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και τι αναφέρει ανεξάρτητη έρευνα που καταγράφει τρομακτικό ρεκόρ θανάτων σε χώρους εργασίας το 2025.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ