Πολλές ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, με ένα γαϊδουράκι που μετά βίας περπατά κουβαλώντας μεγάλο βάρος στην πλάτη του, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το θέμα των συνθηκών διαβίωσης και της εκμετάλλευσης των ζώων αυτών στη Σαντορίνη

 

Στο επίμαχο βίντεο που ανήρτησε χρήστης του Facebook, φαίνεται το εξαντλημένο ζώο να κουβαλά μία στοίβα από μαύρες σακούλες, οι οποίες το δυσκολεύουν τόσο στο να περπατήσει, όσο και το να σταθεί όρθιο στα σοκάκια του νησιού.

 

Το θέμα των γαϊδουριών της Σαντορίνης είχε φτάσει ακόμη και στο βρετανικό Τύπο, όπου η Daily Mail είχε καταγγείλει σε αφιέρωμά της, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων αυτών, τα οποία κάτω από συχνά υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να συμπληρώνουν ακόμα και δεκάωρα εξαντλητικών δρομολογίων στα απότομα δρομάκια του νησιού.

 

Τα γαϊγουράκια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εικόνας της Σαντορίνης, τα οποία σε καθημερινή βάση, εδώ και δεκαετίες, κάνουν τέσσερις με πέντε φορές την ίδια διαδρομή, ανεβαίνοντας τα 520 πλακόστρωτα σκαλοπάτια που οδηγούν από το λιμάνι στα Φηρά, μεταφέροντας τους τουρίστες. 

 

 

 

Με αφορμή το βίντεο που κυκλοφόρησε, το LIFO.gr επικοινώνησε με το δήμαρχο Σαντορίνης, κ. Νίκο Ζώρζο, για να μας δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό.

 

Μιλώντας για το θέμα, ο κ. Ζώρζος διευκρίνισε ότι το γαϊδουράκι που εμφανίζεται στο συγκεκριμένο βίντεο δεν είναι από τα ζώα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τουριστών. Ο δήμος έχει σύμβαση με μία εταιρεία αποκομιδής σκουπιδιών η οποία συνεργάζεται με ιδιοκτήτη γαϊδουριών για τη μεταφορά σκουπιδιών, σε περιοχές που τα απορριμματοφόρα δεν μπορούν να περάσουν και δεν υπάρχει δυνατότητα οποιασδήποτε άλλης πρόσβασης. 

 

Όπως ανέφερε στο LIFO.gr, o δήμος έχει αποστείλει έγγραφο στη συγκεκριμένη εταιρεία ζητώντας εξηγήσεις για το συγκεκριμένο περιστατικό.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «όταν υποκύπτει κάτι στην αντίληψή μας, το διερευνούμε άμεσα μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών και γίνονται έλεγχοι».

 

Διευκρίνισε παράλληλα, ότι σε όλους τους παλιούς οικισμούς της Σαντορίνης, η πρόσβαση με απορριμματοφόρα δεν είναι δυνατή, με αποτέλεσμα όλες οι μεταφορές απορριμμάτων γίνονται με υποζύγια. Το ζήτημα της μεταχείρισης όμως είναι άλλο θέμα.

 

Ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι όποτε είναι δυνατόν και υπάρχει κάποια αναφορά, γίνονται έλεγχοι και από το δήμο και από την αστυνομία, όμως επεσήμανε το πρόβλημα που υπάρχει στο νησί με την υποστελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών.

 

«Σε ένα νησί των 5.500.000 διανυκτερεύσεων, η υποστελέχωση των υπηρεσιών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Όπως ανέφερε το νησί, αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό και με το βάρος της τουριστικής κίνησης που σηκώνει δεν αντιμετωπίζεται σωστά από την πολιτεία. Αντιθέτως, αντιμετωπίζεται με οριζόντιες αποφάσεις. 

 

Πηγή: ippothesis.gr
Πηγή: ippothesis.gr

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει καταγραφή των γαϊδουριών ή των ημιονηγών τους, ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι όσοι κάνουν έναρξη επαγγέλματος για να γίνουν ημιονηγοί, αυτοί είναι καταγεγραμμένοι και έχουν άδειες. 

 

Τόνισε παράλληλα ότι σαν δήμαρχος «υποχρέωσή του είναι να προστατεύσει και τον τόπο». Θεωρεί καθήκον του να ερευνά τα περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψή του, είτε από καταγγελίες είτε από δημοσιεύσεις σε μέσα ενημέρωσης, όμως επεσήμανε ότι πρέπει να «ερευνούμε πάντα την πραγματική πλευρά των πραγμάτων». 

 

Ωστόσο ο δήμαρχος προσπαθεί να κατεβάσεις τους τόνους και λέει χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις κακομεταχείρισης, όμως κάποιες φορές περιστατικά λαμβάνουν άλλες διαστάσεις από αυτό που πραγματικά ισχύει. Βέβαια ξεκαθαρίζει ότι δεν αναφέρεται στο πρόσφατο περιστατικό, το οποίο είναι υπό διερεύνηση.

 

«Ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στην επαρχία και είναι αγρότης έχει διαφορετική προσέγγιση για τα ζώα του από έναν άνθρωπο της πόλης» είπε αναφερόμενος στους ημιονηγούς που μεταφέρουν τουρίστες. «Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν τα ζώα τους. Απλά έχουν διαφορετική προσέγγιση από τον ξένο, για παράδειγμα, που ζει στο Λονδίνο. Θεωρούν ότι όπως και οι ίδιοι, τα ζώα κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε. 

 

 

 

«Στις αγροτικές κοινωνίες, το να μεταφερθεί ένας άνθρωπος από υποζύγιο θεωρούνταν και θεωρείται ακόμη φυσιολογικό, ενώ αντιθέτως σε έναν άνθρωπο της πόλης μπορεί να φαίνεται απάνθρωπο. Είναι θέμα διαφορετικής αντίληψης. Το θέμα της κακομεταχείρισης όμως είναι διαφορετικό» ξαναείπε. 

 

Το LIFO.gr επικοινώνησε επίσης και με την υπεύθυνη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ», κα Ρόζα Ρούσσου για την υπόθεση του επίμαχου βίντεο.

 

Όπως μας ανέφερε η ίδια, «στην χώρα μας τα ιπποειδή θεωρούνται από την πλειοψηφία της κοινωνίας και των αρμόδιων αρχών άψυχα εργαλεία. Ειδικά σε περιοχές που συμβάλουν στην τουριστική οικονομία αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες ευζωίας».

 

«Ακούσαμε αρμόδιο να λέει πως οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι η εξαίρεση. Αυτό μάλλον τον συμφέρει να διαδίδει. Οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι ο κανόνας. Το βράδυ το ζώο εργάζεται σκληρά και την ημέρα αν δεν συνεχίσει την βραδινή εργασία τότε παστουρώνεται (δεμένο από τα πόδια) στα χωράφια, συνήθως χωρίς νερό και με ελάχιστο φαγητό. Κανείς δεν ξέρει κανείς δεν βλέπει» πρόσθεσε.

 

Τόνισε ότι για να βρεθεί λύση για την κατάσταση των ιπποειδών στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και αγορά τους από ζωέμπορους.

 

Πηγή: ippothesis.gr
Πηγή: ippothesis.gr


«Δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να αφορά τα ιπποειδή εργασίας και όχι μόνο. Οι μόνοι νόμοι που προστατεύουν την ευζωία τους είναι εκείνοι που αφορούν όλα τα ζώα 1197/81, 4039/12. Για την μεταφορά και μετακίνηση τους είναι σε ισχύ ο 1/2005 όμως κανείς δεν τον εφαρμόζει. Ιπποειδή μεταφέρονται πάνω σε ανοικτές καρότσες ή δεμένα πίσω από συνήθως ακριβά αγροτικά μέσα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας» καταγγέλλει.

 

«Καμία αστυνομία, κανένας έλεγχος. Πρέπει η φιλοζωική να τρέξει να κάνει καταγγελία και όταν εκδικαστεί η υπόθεση το ζώο να μην υπάρχει πια. Και χωρίς κανένα τίτλο ιδιοκτησίας τι να αποδείξεις;» αναφέρει η κα Ρούσσου.

 

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονική βάση δεδομένων ώστε να γνωρίζουμε πόσα ιπποειδή υπάρχουν στην Ελλάδα, που βρίσκονται και ποιες είναι οι συνθήκες που ζουν.

 

«Μετά το ψήφισμα που έγινε σε συνεργασία με την animal action, όπου συγκεντρώσαμε 12.000 υπογραφές δημιουργήθηκε στο ΥΠΑΑΤ μια ομάδα εργασίας ώστε να ενσωματωθεί ο Κοινοτικός Κανονισμός 2015/262 που αφορά την υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή. Μας έχουν υποσχεθεί τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμη η Υπουργική απόφαση. Υπόψιν πως δεν έχει εφαρμοστεί στην χώρα μας ούτε ο προηγούμενος κανονισμός 504 από το 2008!!! Κάποιοι προστατεύουν το παράνομο εμπόριο ιπποειδών και φροντίζουν τις πελατειακές τους σχέσεις εδώ και χρόνια» κατέληξε η υπεύθυνη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών.

 

Το θέμα είχε αναδείξει τον περασμένο μήνα και το ραδιόφωνο της Σαντορίνης TopmelodyFM με φωτογραφίες:

 

Μια εικόνα χίλιες λέξεις αλλά αυτή τη φορά δε θα μείνει ούτε κρυφό, ούτε ασχολίαστο, ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ με το μικρο μας μυστικό.
Κάθε νύχτα το ίδιο βιολί. Βαριούνται τα δίποδα να κατεβούν πάνω από μια δυο φόρες πάνω κάτω με τα ποδιά και υπερφορτώνουν τα ζωντανά και τα εξοντώνουν με τη βια. Μετά την διασκέδαση σας στην νυχτερινή Σαντορίνη δείτε με τα μάτια σας, καταγράψτε με τη κάμερά σας και διαδώστε, ώστε να μπουν όρια. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες πριν τρις μέρες δηλαδή καθημερινή, Φανταστείτε σε λίγες ώρες, σαββατόβραδο, τι έχει να γίνει και πόσες ποσότητες σε βάρος και σε ύψος θα σηκώσουν σήμερα. Πέρσι από το βάρος κατρακυλουσαν στα σκαλιά μπροστά στα μάτια μας, κατάκοπα, τραυματισμένα με γυαλιά από μπουκάλια.

 
 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr