Το τέλος του 13033: Πότε θα σταματήσουμε να στέλνουμε SMS για τις μετακινήσεις

13033: Πότε σταματά η αποστολή μηνύματος για τις μετακινήσεις Facebook Twitter
Eurokinissi/Αρχείο
0

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί η αποστολή μηνύματος στο 13033 εντός του Μαΐου, άφησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

«Άμα ανοίξει η εστίαση, άμα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θεωρώ ότι πλέον θα λείπουν και οι λόγοι (για SMS)» δήλωσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός. Ο κ. Γεωργαντάς χαρακτήρισε τον Μάιο «καθοριστικό μήνα για όλα αυτά» τα ζητήματα. 

Σχολίασε, δε, χαρακτηριστικά, πως ο ίδιος εύχεται να τελείωναν και από αύριο, ακόμα, τα SMS στο 13033. Όμως οι πολίτες πρέπει να επιδείξουν λίγη ακόμη αυτοσυγκράτηση και αυτοπεριορισμό για έναν ακόμα μήνα, σύμφωνα με τον ίδιο. 

«Πάσχα στις πόλεις»: Απομακρύνεται το σενάριο για διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Εν τω μεταξύ, φαίνεται πως κλειδώνει η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού για το Πάσχα, βάζοντας τέλος στα σενάρια των προηγουμένων ημερών. Οι όποιες αποφάσεις ωστόσο, θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή βάσει των επιδημιολογικών εξελίξεων της πανδημίας. Βασικός λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διακινδυνεύσει το άνοιγμα του τουρισμού, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Ανάσταση νωρίτερα, στο προαύλιο

Αυτό που αναμένεται να αλλάξει σε σχέση με πέρυσι ωστόσο, είναι ότι οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν. Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τα πράγματα δείχνουν πως οι πιστοί θα γιορτάζουν την Ανάσταση στους εξωτερικούς χώρους των ναών. 

Η λύση αυτή βρίσκει σύμφωνη και την Εκκλησία, όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.  Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.

«Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ.: για τη μετάδοση του ιού), κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος» πρόσθεσε. Αποφάσεις δεν λήφθηκαν ακόμα, αλλά αυτό που προκρίνεται είναι να επιτραπούν οι θρησκευτικές τελετές, όπως ο Επιτάφιος και η Ανάσταση αλλά σε εξωτερικούς χώρους και με ευλαβική τήρηση των υγειονομικών κανόνων

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον εκάστοτε ναό ενώ εντός των εκκλησιών θα επιτρέπεται 1 πιστός ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες.

Η εκκλησία είχε ζητήσει να ανέβει το όριο του κόσμου εντός των ναών σε έναν ανά 15τμ. και στους 100 συνολικά κάτι που δεν εισακούστηκε. Παράλληλα ζήτησε να γίνει υπαίθρια ακολουθία για την Ανάσταση, αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες.

Στα αιτήματα της Εκκλησίας είναι και η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και στις 12 τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, σε σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε, και αφορά στο διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00, επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».

Στα σενάρια που ακούγονται είναι και η λειτουργία της Ανάστασης να τελεστεί πριν τα μεσάνυχτα. Από την πλευρά τους οι ιερείς αντιδρούν με τον  Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο να επισημαίνει ότι «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι». «Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ