10 καινοτομίες που βελτίωσαν τον κόσμο τo 2013

10 καινοτομίες που βελτίωσαν τον κόσμο τo 2013 Facebook Twitter
8

[Θανάσης Χαραμής]

Με τη χρονιά να πλησιάζει προς το τέλος της, το internet έχει γεμίσει με διάφορες λίστες που περιλαμβάνουν τις καλύτερες φωτογραφίες, τα πιο αστεία στιγμιότυπα, τους πλουσιότερους και τους πιο όμορφους του star system και ότι άλλο μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί είδηση στο διαδικτυακό χάος.

Το Mashable φιλοξενεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες. Σε αυτή δεν θα δείτε celebrities αλλά ούτε και χαριτωμένα ζώα ή αστείες φωτογραφίες από το 2013. Αυτή η λίστα κρύβει 10 καινοτομίες που προσπαθούν να αλλάξουν το κόσμο μας προς το καλύτερο.

Μικροπράγματα που αν αναπτυχθούν θα βελτιώσουν τη ζωή όλων και που αν και μερικά είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, υπόσχονται πολλά...

1) Το εργαστηριακό κρέας

10 καινοτομίες που βελτίωσαν τον κόσμο τo 2013 Facebook Twitter

Μπορεί να κόστισε 330.000 δολάρια σε έρευνες και δοκιμές αλλά το αποτέλεσμα ίσως κρύβει τη λύση στο πρόβλημα της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης και κατανάλωσης κρέατος στον πλανήτη. Το εργαστηριακό burger έκανε πρεμιέρα τον Αύγουστο και αν και ακόμη έχει πολύ δρόμο να διανύσει έως ότου φτάσει στο πιάτο μας, η επιστήμη και η έρευνα απέδειξε ακόμη μια φορά πως το μέλλον είναι πολύ πιο κοντά από το αναμενόμενο.

 

 

2) Τα γυαλιά της Google

10 καινοτομίες που βελτίωσαν τον κόσμο τo 2013 Facebook Twitter

Mπορεί φαινομενικά να φαντάζει ως ένα ακόμη άχρηστο gadget που σκοπό έχει απλά τη ψυχαγωγία αλλά για μια μερίδα συνανθρώπων μας έγιναν ένα εξαιρετικό βοήθημα. Η Tammie Van Sant έμεινε παράλυτη μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, 20 χρόνια πριν. Τον Μάιο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης εφαρμογών των Google Glasses μέσα από το οποίο κατάφερε πλέον να κάνει πράγματα που είχε στερηθεί - μεγαλύτερη αυτονομία, ευκολότερη επικοινωνία και τη χαρά του να βγάζει φωτογραφίες.

 

 

3) To προφυλακτικό από τένοντες βοοειδών 

10 καινοτομίες που βελτίωσαν τον κόσμο τo 2013 Facebook Twitter

Ακόμη και σήμερα το ζήτημα του προφυλακτικού δεν έχει λυθεί και τα ποσοστά των αντρών και γυναικών που αποφεύγουν τη χρήση του ολοένα και αυξάνονται. Το ίδρυμα Bill Gates φέτος χρηματοδότησε μια μεγάλη ερευνητική ομάδα προκειμένου να δημιουργήσει το τέλειο προφυλακτικό. Ένα από τα θεαματικά αποτελέσματα ήταν και το προφυλακτικό από τένοντες βοοειδών που υπόσχεται την ελάχιστη απώλεια ευχαρίστησης.

 

 

4) Οι πιστωτικές κάρτες στους Σύριους πρόσφυγες

10 καινοτομίες που βελτίωσαν τον κόσμο τo 2013 Facebook Twitter

Αντί για κουπόνια και ουρές σε συσσίτια, τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησαν σε μια κίνηση που θεωρήθηκε πρωτοποριακή. Μοίρασαν προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες στους Σύριους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο Λίβανο και δημιούργησε ένα δίκτυο 300 επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στήριξης το οποίο προωθεί την αξιοπρέπεια και την διευκόλυνση των κατόχων τους αλλά στηρίζει παράλληλα και το αποδυναμωμένο οικονομικό σύστημα του Λιβάνου.

 

 

5) Oι καθαρές σόμπες

10 καινοτομίες που βελτίωσαν τον κόσμο τo 2013 Facebook Twitter

Μια πρωτοεμφανιζόμενη συσκευή η οποία λειτουργεί μόνο με καθαρό καύσιμο και έχει συμβάλει στον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών στη Ζάμπια. Η cookstove τροφοδοτείται από σφαιρίδια βιολογικών αποβλήτων και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη των επικίνδυνων προγόνων της που καίνε κάρβουνο, γλιτώνοντας 600.000 στρέμματα δάσους.

Το βιοδιασπώμενο pellet ήρθε παράλληλα ώστε να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων.

6) Oι καλύβες που τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια.

10 καινοτομίες που βελτίωσαν τον κόσμο τo 2013 Facebook Twitter

H εταιρεία ishackliving κατασκεύασε αυτόνομες καλύβες για τους κατοίκους της Αφρικής που εγκλωβίζουν με συλλέκτες την ηλιακή ενέργεια και συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό το οποίο και φιλτράρουν μετατρέποντας το σε πόσιμο. Οικολογικές, με σεβασμό στην αφρικανική παράδοση και με τιμές σε αξιοπρεπή επίπεδα, είναι ίσως ένας βελτιωμένος, νέος τρόπος ζωής για την Αφρική.

 

 

7) Oι εξελιγμένες καλλιέργειες

10 καινοτομίες που βελτίωσαν τον κόσμο τo 2013 Facebook Twitter

Ο πολλαπλασιασμός γονιδιώματος παρουσιάστηκε από ερευνητική ομάδα στο Ισραήλ και είναι ένα ελπιδοφόρο επίτευγμα που υπόσχεται να συμβάλλει στις νέες ανάγκες της παγκόσμιας κρίσης των καλλιεργειών. Κατάφερε να κάνει τις καλλιέργειες πολύ πιο ανθεκτικές και λιγότερο απαιτητικές σε νερό και φροντίδα, δίνοντας υποσχέσεις για μεγαλύτερη και πιο οικονομική παραγωγή στις περιοχές που είναι αφιλόξενες και πεινάνε.

 

 

8) Το κράνος αερόσακος για τους ποδηλάτες.

 

 

Το ποδήλατο έχει ανακηρυχθεί ως το μέσο μεταφοράς για τις πόλεις του μέλλοντος. Η αστική χρήση του έχει πλέον γίνει επιτακτική αλλά αυτό συνεπάγεται και περισσότερα ατυχήματα. Οι ποδηλάτες φέτος φαίνεται πως απέκτησαν το ιδανικό κράνος το οποίο κατασκεύασαν δύο γυναίκες και η ομάδα Hövding.

 

 

9) Μαχαιροπίρουνα για τους ασθενείς με Πάρκινσον

10 καινοτομίες που βελτίωσαν τον κόσμο τo 2013 Facebook Twitter

Σημαντική καινοτομία αν αναλογιστείς πως οι τρεμάμενες κινήσεις των ασθενών τους στερούν ακόμη και τη χαρά του να δειπνήσουν έξω ή χωρίς τη βοήθεια άλλων. Αυτά τα σετ υπόσχονται να μειώσουν το τρέμουλο έως και 70%.

 

 

10) Tα drones-κυνηγοί της λαθροθηρίας

10 καινοτομίες που βελτίωσαν τον κόσμο τo 2013 Facebook Twitter

Στο πάρκο άγριας ζωής στην Κένυα, η λαθροθηρία ελεφάντων και ρινόκερων ήταν ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τις ομάδες περιπολίας. Ο έλεγχος της τεράστιας περιοχής έγινε πολύ πιο αποτελεσματικός χάρη σε έναν ρομποτικό ιπτάμενο φύλακα που χτενίζει τη περιοχή, αναμεταδίδει ζωντανά εικόνα και στέλνει σήμα κινδύνου.

 

 

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας: Πίσω στο παρελθόν για να δούμε το μέλλον

Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Ένας δάσκαλος μάζεψε χιλιάδες αντικείμενα από τα ελληνικά σχολεία του 20ού αιώνα

Στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ο Θεόδωρος Τσιλίκας έχει συγκεντρώσει μοναδικά ντοκουμέντα της εκπαίδευσης στα δημοτικά της Ελλάδας, από παλαιά ή ακόμη και εγκαταλελειμμένα σχολεία.
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ
Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

Ελλάδα / Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

«Όλες οι σχετικές αναρτήσεις και αντιδράσεις κυρίως από βουλευτές που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε Κυβέρνηση είναι λαϊκίστικες και υποκριτικές» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΕΝΟΝΤΑ ΒΟΟΕΙΔΟΥΣ; Δηλαδή υπάρχει άνθρωπος που θα θέλει να βάλει κάτι τέτοιο στα γεννητικά του όργανα; Μου έρχεται εμετός.
Γιατί αντί να προσπαθούμε να μειώσουμε την υπερκατανάλωση κρέατος φτιάχνουμε και εργοστασιακό? Δεν αναφέρομαι στην περίπτωση που θα ταϊσει τον τρίτο κόσμο, αλλά και πάλι αν σταματούσαμε εμείς να τρώμε τόσο πολύ....????
'Εμείς'; Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό; Πολύ δύσκολο να ελαττώσουν (αν όχι να σταματήσουν) να τρώνε μαζικά κρέας οι άνθρωποι. Ουτοπία μάλλον. Περιπτώσεις χορτοφάγων εδώ κι εκεί δεν κάνουν ιδιαίτερη διαφορά. Μόνο ένα ολοκληρωτικό καθεστώς θα μπορούσε να απαγορεύσει την κατανάλωση του. Να λείπει δηλαδή. Εμπλέκονται πολλά ζητήματα, οικονομικά, πολιτισμικά, ηθικά... Οπότε μάλλον το εργαστηριακό κρέας είναι μία πιο ρεαλιστική λύση.
Κανένας δεν μιλάει γιά απαγορεύσεις. Μιά μαζική αλλαγή κουλτούρας είναι όμως και δυνατή και πιθανή.Γίνεται άλλωστε διαρκώς παντού.Νομίζεις ότι η κατανάλωση κρέατος ήταν πάντα αυτή που είναι σήμερα; Μέχρι πολύ πρόσφατα (1980) οι έλληνες ήταν πρωταθλητές μακροζωίας στην Ευρώπη, χάρη στην "μεσογειακή διατροφή". Δηλαδή ελάχιστο κρέας, πολλά λαχανικά.Την μεσογειακή διατροφή δεν μας την είχε επιβάλει κανένας, ήταν μέρος της κουλτούρας μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν δεμένοι με τις παραδόσεις του χωριού, και οι θρησκευόμενοι είχαν μεγάλες περιόδους νηστείας.Το "ψητό της Κυριακής" και ο οβελίας του Πάσχα αποτελούσαν κάτι ιδιαίτερο και σχετικά σπάνιο. Νομίζεις ότι η γιαγία σου έτρωγε κάθε μέρα πιτόγυρα ντιλίβερυ όπως οι σημερινοί νεοέλληνες; Η μήπως ότι κάθε Κυριακή είχε σουβλιστό αρνί στο πιάτο της;Μπορεί να θεωρείς την σημερινή εποχή καλύτερη. Οι στατιστικές μακροζωίας όμως σε διαψεύδουν. Μάλιστα από το 80 που ανέβηκε ΚΑΙ το εισόδημα μας ΚΑΙ η ιατρική τεχνολογία, θα έπρεπε να ζούμε πολύ περισσότερο.Χωρίς καμμία απαγόρευση λοιπόν, οι άνθρωποι μπορούν να δούν τι τους βοηθάει να ζήσουν καλύτερα / περισσότερο. Το αν πραγματικά θα το εφαρμόσουν είναι κάτι που θα διαπιστώσουμε.Το να τρως κρέας δεν είναι ούτε νομοτέλεια, ούτε φυσική ανάγκη, ούτε καν παλιό έθιμο. Ανήκει στην κουλτούρα των καιρών μας και θα εξαφανιστεί έτσι κι αλλιώς γρηγορότερα από ότι νομίζεις.Μόλις αρχίσουν τα 1.5 δισεκατομμύρια κινέζοι μαζί με 1.5 δισεκατομμύριο ινδούς να τρώνε κρέας στις ίδιες ποσότητες με τον νεοέλληνα του 2013, η τιμή της μίας μπριζόλας θα πάει στα 25000 ευρώ.Εκεί να δεις γιά πότε αλλάζει η κουλτούρα μας και γινόμαστε χορτοφάγοι σε χρόνο dt.
Venom27Το να τρως κρέας... δεν ούτε καν παλιό έθιμο, ανήκει στην κουλτούρα των καιρών μας και σύντομα θα εξαφανιστεί. Ντόιν....Επίσης ο μέσος όρος ζωής απ' την δεκαετία του 80 ανέβηκε και ο μέσος όρος υγιούς ζωής. Ούτε ήταν πρωταθλητές στην μακροζωία οι Έλληνες.
Γιωργάκη Κουτσιούκη, δεν έχω πολύ χρόνο γιά λεπτομερές ψάξιμο. Πήγαινε αν θέλεις στο σαιτ της Eurostat [1] και δες τι δινουν για το προσδόκιμο ζωής. Θα δεις πολύ εύκολα, ότι το 1980 είχαμε (μαζίμε τους ισπανούς, κάτι που επιβεβαιώνει τα περί μεσογ. διατροφής) το μεγαλύτερο νούμερο. Το 2011 το προσδόκιμο ζωής μας έχει μεν αυξηθεί, αλλά πολύ λιγότερο από όλους τους άλλους. Και όχι, η κρίση ΔΕΝ ευθύνεται γι' αυτό.Μην ξεχνάμε, ότι το 1980 είμασταν ο φτωχότερος λαός της Ε.Ε. και όμως είχαμε την μεγαλύτερη ζωή. Σήμερα, μετά από τόσο χρήμα που πέρασε από τα χέρια μας, ξεπερνάμε απλά τους τσέχους και τους ρουμάνους.Το πότε η κρεατοφαγία θα εξαφανιστεί δεν το ξέρει κανένας. Οι έλληνες καταναλώνουν σήμερα, μετά από 5 χρόνια χρεωκοπίας, 80 κιλά κρέας κατ' άτομο τον χρόνο.Οι κινέζοι, που κολυμπάνε στο χρήμα, τρώνε γύρω στα 20.Αν οι πλούσιοι κινέζοι αποφασίσουν κάποτε να φάνε τα ίδια με τους χρεωκοπημένους έλληνες, θα χρειαστούμε 80 δις κιλά κρέας [2] τον χρόνο.Πολλαπλασιάσε τώρα με τις απαραίτηετες εκτάσεις γιά ζωοτροφές και θα δεις ότι δεν μας φτάνει ο πλανήτης Γη σε έκταση. Ακόμα και αν προσφερθείς να βάλεις ένα κοπάδι βουβάλια στο μπαλκόνι σου και να καλλιεργείς χλόη στην ταράτσα σου, πάλι δεν θα βγαίνουν τα νούμερα.Την στιγμή που οι ασιάτες θελήσουν να μιμηθούν (κάτι που κάνουν ήδη) τους "πολιτισμένους" δυτικούς, η κρεατοφαγία στην σημερινή της μορφή θα έχει τελειώσει. Το τι θα την διαδεχτεί, δεν ξέρω.[1] http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Life_expectancy_at_birth,_1980-2011_%28years%29-de.png&filetimestamp=20130722095701[2] Στον υπολογισμό, σου "χαρίζω" 300 εκατομμύρια κινέζους που δεν θα θελήσουν να ακολουθήσουν αυτήν την παράνοια καθώς και 1.5 δισεκατομμύριο ινδούς που δεν έχουν τόσα φράγκα.
Venon27 ... Ναι όντως θεωρώ καλύτερη τη σημερινή εποχή από την εποχή που είχαμε τον καμπινέ στην αυλή. Θρησκευτικές απαγορεύσεις δε νομίζω ότι περνάνε πλέον και η λεγόμενη "μεσογειακή" διατροφή μάλλον ήταν απόρροια της σπάνης.... μετά "λίγδωσε" το εντεράκι μας χοιρινό... Το ότι μπορεί να έρθει η εποχή που δεν θα μπορούμε να τρώμε κρέας καθώς θα είναι είδος πολυτελείας είναι καλό επιχείρημα... αλλά καλό είναι να έχουμε στην άκρη και το εργαστηριακό καλού κακού... τι πειράζει; Ήδη τόσοι χορτοφάγοι καταναλώνουν σόγια... καλύτερη είναι; Θα δείξει...