Τα χαμένα μαδριγάλια πρωτοπόρας συνθέτριας θα ακουστούν για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια

Τα χαμένα μαδριγάλια της πρώτης γυναίκας συνθέτριας θα ακουστούν για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Το μουσικό σύνολο Fieri Consort θα ερμηνεύσει τα τραγούδια της Maddalena Casulana/Instagram
0

Μαδριγάλια του 16ου αιώνα γραμμένα από Ιταλίδα συνθέτρια της Αναγέννησης πρόκειται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά, 400 χρόνια μετά και την ανακάλυψη τμημάτων, που έλειπαν από την πρωτότυπη μουσική.

Η Maddalena Casulana έγινε η πρώτη γυναίκα συνθέτρια που δημοσίευσε τη δική της μουσική σε μια εποχή που αυτό κάθε άλλο γυναικεία υπόθεση ήταν αυτό.

Πίστευε ότι οι άνδρες έκαναν ένα «μάταιο λάθος» υποθέτοντας ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να συνθέσουν όσο καλά μπορούσαν εκείνοι.

Κυκλοφόρησε τρία βιβλία με μαδριγάλια με το όνομά της μεταξύ 1568 και 1583, αν και μόνο μία από αυτές τις συλλογές έχει διασωθεί ολοκληρωμένη.

Σήμερα, άλλα 17 μαδριγάλια προστέθηκαν στο μικρό ρεπερτόριό της και 12 από αυτά θα κάνουν πρεμιέρα στις 8 Μαρτίου, ως μέρος του ειδικού προγράμματος του BBC Radio 3 για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Σε αυτό που θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές μουσικολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, η Laurie Stras, καθηγήτρια μουσικής στα πανεπιστήμια του Southampton και του Huddersfield, εντόπισε το χαμένο κομμάτι άλτο από το βιβλίο του 1583 της Casulana με τα πεντάφωνα μαδριγάλια. Τίτλος του «Αύρα που μουρμουρίζει στο δάσος».

Η φωνητική ή ορχηστρική πολυφωνική μουσική ή γράφτηκε χειρόγραφα ή τυπώθηκε τον 15ο και 16ο αιώνα σε μικρά τμήματα, με κάθε μέρος να εμφανίζεται χωριστά.

Η Strass είπε ότι τα μαδριγάλια της Casulana δεν θα μπορούσαν να παιχτούν χωρίς τα μέρη που έλειπαν. «Θα ήταν σαν να ερμηνεύατε ένα κουιντέτο εγχόρδων χωρίς το δεύτερο βιολί. Δεν θα είχε νόημα. Μπόρεσα να το ολοκληρώσω. Το παζλ μπήκε στη θέση του» είπε.

Η Strass εντόπισε κομμάτια που έλειπαν από την έντυπη έκδοση στη Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη στη Μόσχα, συνδυάζοντας τη μουσική μέσα από άλλα κομμάτια στη Βιβλιοθήκη του Γκντανσκ της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Από εκείνο το αρχείο της Πολωνίας, τα κομμάτια που έλειπαν είχαν εξαφανιστεί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλλον λεηλατήθηκαν. Εξακολουθούν όμως, να φέρουν τους αριθμούς καταλόγου του Γκντανσκ.

«Ο λόγος που αυτά τα μαδριγάλια είναι πραγματικά σημαντικά είναι ότι η Casulana αναγνωρίστηκε από τους άντρες συγχρόνους της ως μια υπέροχη συνθέτρια. Μιλάμε για γυναίκα που ακόμα και σήμερα θα πρέπει να είναι δύο φορές καλύτερες από τους άνδρες. Έτσι ακριβώς ήταν τότε.

»Αυτά τα πεντάφωνα μαδριγάλια, μάς δείχνουν γιατί ήταν μια τόσο εξαιρετική συνθέτρια και γιατί οι σύγχρονοί της την εκτιμούσαν τόσο πολύ. Βρέθηκε στην αιχμή της σύνθεσης τον 16ο αιώνα. Χρησιμοποιεί πραγματικά ενδιαφέροντα αρμονικά εφέ.

»Αυτό που θα πάρουμε ακούγοντας αυτά τα μαδριγάλια είναι μια αίσθηση του τι θεωρείται πραγματικά κορυφαίας ποιότητας σύνθεση στη ζωή της. Είναι τόσο καλή όσο οποιοσδήποτε από τους άλλους συνθέτες της εποχής της. Η πιο κοντινή σύγκριση είναι ο δάσκαλος του Monteverdi, Marc'Antonio Ingegneri, συνθέτης εκκλησιαστικής μουσικής και μαδριγαλιών.

»Η Casulana, η οποία ήταν επίσης λαουτενίστρια και τραγουδίστρια, γνώριζε πολύ καλά ότι, ως γυναίκα συνθέτρια, η μουσική της θα κρινόταν κατώτερη από τα έργα που δημιουργήθηκαν από τους άντρες ομολόγους της.

Το βιβλίο της με τα μαδριγάλια του 1568 φέρει μια εξαιρετική αφιέρωση στην επιφανή προστάτιδα της, την Isabella de' Medici Orsini, κόρη του Cosimo I de' Medici και έναν ερασιτέχνη μουσικό.


Έγραψε: «Αυτοί οι πρώτοι μου καρποί, ελαττωματικοί όπως είναι… δείχνουν στον κόσμο το μάταιο λάθος των ανδρών, που πιστεύουν ότι είναι προστάτες των υψηλών χαρισμάτων της νόησης, που σύμφωνα με αυτούς δεν μπορούν να δημιουργηθούν με τον ίδιο τρόπο από τις γυναίκες».

Αλλά οι άντρες σύγχρονοί της αναγνώρισαν το ταλέντο της. Κάποιος την αποκάλεσε «μούσα και σειρήνα της εποχής μας». Ένας άλλος περιέγραψε τη μουσική της, που ερμηνεύτηκε στο γάμο του Γουλιέλμου Ε' της Βαυαρίας, ως η «ομορφότερη».

Η Casulana πιστεύεται ότι πέθανε το 1590.

Mε πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM
Η δύναμη της αγάπης: όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Πολιτισμός / Όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Το Waves Penetrate Me Fiercely, το νέο μικρού μήκους φιλμ του τρανς δημιουργού Geo Aghinea, χαρτογραφεί μια queer νυχτερινή ζωή που απλώνεται σε εγκαταλειμμένα κτίρια, διαμερίσματα και αυτοσχέδιους χώρους στο Βουκουρέστι.
THE LIFO TEAM
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

Πολιτισμός / Τιτανικός: Η ιστορία του πιο διάσημου ναυαγίου που έγινε σαν σήμερα το 1912

Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ξεκίνησε σαν μια θριαμβευτική στιγμή της ναυπηγικής ιστορίας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο παιδικού βιβλίου, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ο Μάικλ Ρόζεν είναι ο νικητής του Hans Christian Andersen Award 2026 στην κατηγορία συγγραφής, της υψηλότερης διεθνούς διάκρισης για δημιουργούς παιδικών βιβλίων που απονέμει η IBBY. Η ανακοίνωση έγινε στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.
THE LIFO TEAM
Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Πολιτισμός / Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Ο Μπίλι Κρίσταλ επιστρέφει το φθινόπωρο στο Broadway με το 860, μια νέα σόλο παράσταση εμπνευσμένη από το σπίτι όπου έζησε με την οικογένειά του για 46 χρόνια και που χάθηκε στις φωτιές του Παλισέιντς το 2025
THE LIFO TEAM