Σινέ Παρί: Πότε θα επαναλειτουργήσει ο θρυλικός κινηματογράφος της Αθήνας

Σινέ Παρί: Πότε θα επαναλειτουργήσει ο θρυλικός κινηματογράφος της Αθήνας Facebook Twitter
Η νέο όψη του εμβληματικού κτιρίου της οδού Κυδαθηναίων 22 στην Πλάκα όπου θα στεγάζεται, από δω και πέρα, το Stelios Foundation Conference Hall.
0

Σε μια νέα εποχή περνά ο θρυλικός θερινός κινηματογράφος της Πλάκας και αγαπημένο καλοκαιρινό στέκι των Αθηναίων, το Σινέ Παρί. Το ακίνητο, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο, ανήκει πλέον στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου.

Έτσι, στο κτίριο της οδού Κυδαθηναίων 22 στην Πλάκα θα στεγάζεται από δω και πέρα το Stelios Foundation Conference Hall. Μετά την τελική του επισκευή θα αποτελείται από μια αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας μέχρι 200 ατόμων (όπου κάποτε φιλοξενούνταν το γνωστό κέντρο διασκέδασης Ζυγός) και έναν εξωτερικό χώρο, μια ταράτσα με θέα την Ακρόπολη, χωρητικότητας 400 καθισμάτων, όπου στεγαζόταν το ιστορικό Σινέ Παρί

Ρομαντικό, νοσταλγικό, ανεκτίμητο, το θερινό σινεμά παραμένει εδώ και πολλές δεκαετίες μια αγαπημένη καλοκαιρινή ψυχαγωγική συνήθεια των Αθηναίων. Το θερινό Σινέ Παρί ανήκει στα σημεία αναφοράς της πόλης και αποτέλεσε για πολλά χρόνια τόπο συνάντησης πολλών ανθρώπων. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι στα όμορφα σημεία του θερινού κινηματογράφου συμπεριλαμβανόταν η είσοδός του στο ισόγειο, εκεί όπου βρισκόταν ένα από τα μεγαλύτερα πωλητήρια κινηματογραφικών αφισών, το οποίο λειτουργούσε βοηθητικά, καθώς εκεί περνούσε ο επισκέπτης την ώρα του περιμένοντας ν’ αρχίσει η ταινία.

Σινέ Παρί: Επαναλειτουργεί σύντομα ο θρυλικός κινηματογράφος της Αθήνας Facebook Twitter
Το θερινό Σινέ Παρί ανήκει στα σημεία αναφοράς της πόλης και αποτέλεσε για πολλά χρόνια τόπο συνάντησης πολλών ανθρώπων. Φωτ.: Lauren Zanolli

Ωστόσο, από το πανδημικό καλοκαίρι του 2020 ο γνωστός κινηματογράφος παρέμενε κλειστός, ωσότου ολοκληρωθούν η ριζική ανακαίνιση της όψης, οι καθαιρέσεις των νεότερων εσωτερικών μεταλλικών εξωστών και οι εργασίες βελτίωσης και διαρρύθμισης του υφιστάμενου κτιρίου.

Στέλιος Χατζηιωάννου
Ο επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου

Σήμερα, στην επίσκεψή μας στους χώρους του είδαμε ότι οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη, αν και σε μεγάλο βαθμό η ανάπλασή του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Όπως γνωρίζουμε, ο Στέλιος Χατζηιωάννου βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με επιχειρηματίες προκειμένου ο συγκεκριμένος χώρος να διατεθεί και πάλι προς μίσθωση ως θερινός κινηματογράφος και να λειτουργήσει από τον Μάιο του 2024.

Μάλιστα, διαψεύδει διάφορα σενάρια επαναλειτουργίας του τον Αύγουστο, αφού είναι προφανές ότι η φετινή σεζόν έχει χαθεί ήδη. Ευελπιστούν, όμως, ότι όλα θα είναι έτοιμα ώστε τον ερχόμενο Μάιο, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας από τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, να λειτουργήσει κανονικά ο ιστορικός κινηματογράφος.  

Σινέ Παρί: Επαναλειτουργεί σύντομα ο θρυλικός κινηματογράφος της Αθήνας Facebook Twitter
Μετά την τελική επισκευή του θα αποτελείται από μια αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας μέχρι 200 ατόμων (εκεί όπου κάποτε φιλοξενούνταν το γνωστό κέντρο διασκέδασης Ζυγός).

Συγχρόνως, τo Stelios Foundation Conference Hall θα αξιοποιηθεί για εκδηλώσεις του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου, ενώ παράλληλα θα διατίθεται δωρεάν για φιλανθρωπικές οργανώσεις υπό προϋποθέσεις που θα θέσει το Ίδρυμα. Να σημειώσουμε ότι τις εργασίες ανακατασκευής, συντήρησης και ανακαίνισης έχει αναλάβει η κατασκευαστική εταιρεία Αnax Constructions.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι το Σινέ Παρί ανήκει στους παλιότερους θερινούς κινηματογράφους αφού άνοιξε για πρώτη φορά το 1920. Μάλιστα, η ιδέα για τη δημιουργία του θερινού κινηματογράφου ήταν ενός Έλληνα κομμωτή, ο οποίος ζούσε για πολλά χρόνια στο Παρίσι, γι' αυτό το ονόμασε «Paris». Στις αρχές της δεκαετίας του '60 δημιουργήθηκε το κτίριο όπως το γνωρίζουμε έως σήμερα στην πιο γοητευτική περιοχή της Αθήνας και λειτουργούσε επί μακρόν ως θερινό και χειμερινό σινεμά. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 κλείνει και ανοίγει ξανά το 1986, υπό νέα ιδιοκτησία. Μέχρι σήμερα, τοποθετημένο ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, θεωρείται από τα ομορφότερα θερινά της πόλης. Από την επόμενη σεζόν θα αποτελέσει και πάλι έναν σημαντικό πόλο έλξης κατοίκων και τουριστών. 


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson,η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson, η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Την τελευταία της περίοδο, η Gibson αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Come See Me in the Good Light, που βραβεύτηκε φέτος στο Sundance και αναμένεται να μεταδοθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Apple TV+
LIFO NEWSROOM
Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν –  Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Πολιτισμός / Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές ξεχωρίζουν και νέες αφίξεις, όπως τα «The Pitt», «Paradise», «Nobody Wants This» και «The Studio», που κατάφεραν να προταθούν στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής και Κωμικής Σειράς.
LIFO NEWSROOM
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Πολιτισμός / Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Από 20 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακροπόλ, η νέα μουσικοθεατρική πρόταση των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
LIFO NEWSROOM
H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM
UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM