Πέθανε ο Phil Lesh, μπασίστας και ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Grateful Dead

Πέθανε ο Phil Lesh, μπασίστας και ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Grateful Dead Facebook Twitter
0

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο Phil Lesh, μπασίστας και ιδρυτικό μέλος του θρυλικού ροκ συγκροτήματος Grateful Dead.

Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Instagram, όπου αναφέρθηκε ότι πέθανε «ειρηνικά» το πρωί της Παρασκευής, 25 Οκτωβρίου 2024.

«Περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του και γεμάτος αγάπη, ο Phil έφερε απέραντη χαρά σε όλους γύρω του και αφήνει πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά μουσικής και αγάπης», αναφέρει η ανακοίνωση. Η οικογένεια ζήτησε διακριτικότητα και σεβασμό της ιδιωτικής τους ζωής αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ο Lesh είχε διαγνωστεί με καρκίνο πριν από εννέα χρόνια και από τότε πάλευε με την ασθένεια, διατηρώντας την ενεργή παρουσία του στη μουσική σκηνή μέχρι το τέλος.

Ποιος ήταν ο Phil Lesh

Ο Phil Lesh ήταν Αμερικανός μουσικός, γνωστός κυρίως ως ο μπασίστας και ιδρυτικό μέλος του θρυλικού ροκ συγκροτήματος Grateful Dead. Η μπάντα, που ιδρύθηκε το 1965, έγινε σύμβολο της αντικουλτούρας της δεκαετίας του ’60, συνδυάζοντας ψυχεδελική ροκ, τζαζ, μπλουζ και φολκ, και επηρεάζοντας πολλές γενιές μουσικών και θαυμαστών.

Γεννημένος το 1940, ο Lesh ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα μελετώντας κλασική και τζαζ μουσική και αρχικά ασχολήθηκε με την τρομπέτα πριν στραφεί στο μπάσο, όργανο με το οποίο έφερε έναν εντελώς καινούριο ήχο στους Grateful Dead. Ο Lesh διακρίθηκε για την ιδιαίτερη τεχνική και τους αυτοσχεδιασμούς του, συμβάλλοντας στον χαρακτηριστικό ήχο του συγκροτήματος.

Μετά τη διάλυση των Grateful Dead το 1995, ο Lesh συνέχισε να συμμετέχει σε μουσικά πρότζεκτ, όπως το Phil Lesh and Friends, και συνεργάστηκε με άλλους μουσικούς της τζαζ και της ροκ σκηνής, παραμένοντας ενεργός στη μουσική βιομηχανία. Παράλληλα, υποστήριξε πολλά φιλανθρωπικά έργα και ίδρυσε το Terrapin Crossroads, έναν μουσικό χώρο και κοινότητα στο Σαν Ραφαέλ της Καλιφόρνια, όπου διοργάνωνε συναυλίες και προώθησε νέους καλλιτέχνες.

Η προσωπικότητα και η μουσική του Lesh επηρέασαν σημαντικά την αμερικανική ροκ σκηνή, και ο ίδιος θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της ψυχεδελικής και τζαζ ροκ.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM