Οι πρώτες φωτογραφίες από τον Προμηθέα του Νίκου Καραθάνου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Οι πρώτες φωτογραφίες από τον Προμηθέα του Νίκου Καραθάνου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Προμηθέας | Φωτο: Αντρέας Σιμόπουλος
0

«Μα, τι ήθελε πάντα ο άνθρωπος; Μια στέγη και μια φωτιά, αιχμάλωτος και των δυο». Ο Προμηθέας του Νίκου Καραθάνου έρχεται για να μας χαρίσει μια ανάσα ελευθερίας. 

«Έλα μέσα, έλα μέσα». Ο Προμηθέας στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Ο Καύκασος δεν υπάρχει εδώ. Κανένας βράχος και καμία αλυσίδα δεν κρατούν αιχμάλωτο τον Προμηθέα. Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σπίτι. Σε ένα σπίτι-μετεωρίτη που αιωρείται στον χωροχρόνο και κατακλύζεται  από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Εκεί ζουν, σαν συγγενείς, και «κοσμογονούν» ο Προμηθέας (Νίκος Καραθάνος), το Κράτος και ο Ερμής (Χρήστος Λούλης), η Βία και η Ιώ (Γαλήνη Χατζηπασχάλη), ο Ήφαιστος και ο Ωκεανός (Γιάννης Κότσιφας).

«Το να ζεις σημαίνει να τρως το φως και το σκοτάδι κάθε λεπτό». Ο Νίκος Καραθάνος προσεγγίζει την τραγωδία του Αισχύλου επιχειρώντας, όπως λέει, να «μυθολογήσει την καθημερινότητα»: «Πάντα προσπαθούσα να καταλάβω πώς ένας πόνος σ’ ένα δωμάτιο φεύγει από τους τοίχους, ταξιδεύει στον αέρα, γεννάει τέρατα και θεούς και δίνει μύθο».

Ο διακεκριμένος δημιουργός, ένας ευαίσθητος παρατηρητής των υπερβάσεων μέσα από την ανάγνωση του οικείου, ερμηνεύει και σκηνοθετεί τον Προμηθέα. Στο πρόσωπό του αναγνωρίζει τον καθέναν από εμάς. «Ο Προμηθέας εκπροσωπεί εσένα, εμένα, όλους, τη στιγμή που κοιτάξαμε το γεγονός της ζωής και μας είδε κι αυτό. Υπάρχει κάτι τόσο αρχαίο σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο που κάνει τον Χρόνο να καμπυλώνεται από ντροπή» παρατηρεί.

Είναι η δεύτερη φορά, μετά τους Όρνιθες, που ο Νίκος Καραθάνος καταπιάνεται με το αρχαίο δράμα· ένα υλικό που τον συγκινεί γιατί, «μοιάζει συνέχεια να μου λέει πως “τάφος μου είναι οι απόψεις μου κι ανάστασή μου το δίκαιο”».

Οι πρώτες φωτογραφίες από τον Προμηθέα του Νίκου Καραθάνου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Προμηθέας | Φωτο: Αντρέας Σιμόπουλος
Οι πρώτες φωτογραφίες από τον Προμηθέα του Νίκου Καραθάνου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Προμηθέας | Φωτο: Αντρέας Σιμόπουλος
Οι πρώτες φωτογραφίες από τον Προμηθέα του Νίκου Καραθάνου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Προμηθέας | Φωτο: Αντρέας Σιμόπουλος
Οι πρώτες φωτογραφίες από τον Προμηθέα του Νίκου Καραθάνου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Προμηθέας | Φωτο: Αντρέας Σιμόπουλος
Οι πρώτες φωτογραφίες από τον Προμηθέα του Νίκου Καραθάνου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Προμηθέας | Φωτο: Αντρέας Σιμόπουλος
Οι πρώτες φωτογραφίες από τον Προμηθέα του Νίκου Καραθάνου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Προμηθέας | Φωτο: Αντρέας Σιμόπουλος
Οι πρώτες φωτογραφίες από τον Προμηθέα του Νίκου Καραθάνου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Προμηθέας | Φωτο: Αντρέας Σιμόπουλος

Συντελεστές παράστασης

Μετάφραση/κείμενο: Γιάννης Αστερής 

Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής

Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος

Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη 

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης 

Φωτισμοί: Felice Ross

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου 

Επιμέλεια κίνησης: Amalia Bennett

Σχεδιασμός Ήχου: Γιώργος Πούλιος 

Ηχολήπτης: Κωστής Παυλόπουλος 

Συνεργάτρια Σκηνοθέτις: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη 

Βοηθός Σκηνογράφου: Άννα Ζούλια 

Βοηθός Ενδυματολόγου: Όλγα Ευαγγελίδου 

Βοηθός Παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης 

Βοηθοί Πρόβας & Κινηματογράφηση Πρόβας: Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ορέστης Σταυρόπουλος 

Βοηθοί Μουσικής Πρόβας: Αλέξανδρος Μπαλαούρας, Γιώργος Μπραουδάκης, Νικόλας Σαρλής 

Κατασκευή Σκηνικού: Lazaridis Scenic Studio

Γλύπτης & Ειδικές Κατασκευές: Σωκράτης Παπαδόπουλος

Ζωγράφος Σκηνικού: Νίκος Καρράς

Βοηθοί Ειδικών Κατασκευών: Στέφανος Γραμμένος, Νικολέτα Σωτηρίου 

Ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη 
Μουσικοί επί σκηνής: Άγγελος Τριανταφύλλου, Γιώργος Πούλιος και οι Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Γιάννης Γούναρης (κόρνο), Γιάννης Καΐκης (τρομπόνι), Ντίνος Τριανταφύλλου (τούμπα)


Εκτέλεση Παραγωγής:

POLYPLANITY Productions/ Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη Μετάφραση υπερτίτλων: Ορφέας Απέργης
Ταυτόχρονος υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης


Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα « Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Με αγγλικούς υπέρτιτλους: Παρασκευή 15, Σάββατο 16, Κυριακή 17, Παρασκευή 22, Σάββατο 23, Κυριακή 24, Πέμπτη 28, Παρασκευή 29, Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, την Έλλη μας.

Ο Προμηθέας Δεσμώτης συγκαταλέγεται στα όψιμα έργα του Αισχύλου. Πιθανολογείται πως γράφτηκε μεταξύ 475 και 470 π.Χ. Για άλλους μελετητές, το ζήτημα της χρονολόγησής του παραμένει ανοιχτό. Αποτελεί τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου όλα τα δραματικά πρόσωπα –με εξαίρεση την Ιώ– έχουν θεϊκή υπόσταση. Με λίγα λόγια, ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι μια υπόθεση μεταξύ αθανάτων.

O Προμηθέας είναι η δεύτερη σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου στο αρχαίο δράμα. Προηγήθηκαν οι αριστοφανικοί Όρνιθες το 2016 που έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Επιδαύρου σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τον Μάϊο του 2018, στο εμβληματικό θέατρο St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η παράσταση μπήκε στο top 10 του “New York Magazine” με τις καλύτερες παραγωγές στις ΗΠΑ για την ίδια χρονιά. Τον Ιανουάριο του 2020, οι Όρνιθες συμμετείχαν στο διεθνές φεστιβάλ Santiago a Mil, στο Σαντιάγο της Χιλής, εν μέσω μεγάλων κοινωνικοπολιτικών αναταραχών στη χώρα. Είναι η τρίτη φορά που ο Καραθάνος σκηνοθετεί στη Στέγη. Η συνεργασία ξεκίνησε το 2015 με τον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ.

Στο πλαίσιο των Onassis fellowships για το 2018, ο Νίκος Καραθάνος πραγματοποίησε ένα πολυφασικό πρόγραμμα ερευνητικών ταξιδιών στην Κεντρική Ευρώπη, καταλήγοντας σε ένα ταξίδι πρακτικής και φαινομενολογικής έρευνας σε περιοχές της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Χιλής.

Πληροφορίες παράστασης

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

10 – 30 Οκτωβρίου 2021

Κεντρική Σκηνή

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 20:30

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας και στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η είσοδος στους χώρους της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Για την ταυτοποίηση στοιχείων, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριo. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών πραγματοποιείται από ειδικά εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο με σάρωση του σχετικού κωδικού QR, μέσα από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή “CovidFreeGr”. Στη Στέγη, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια όλων.

Εισιτήρια 

Κανονικό : 7 € - 15€ - 18€ - 28€

Μειωμένο, Φίλος, Ομάδα 5-9 : 12€ - 15€ - 22€

Ομάδα 10+ : 11 €- 13€ - 20€

Περιορισμένης Ορατότητας, Γειτονιάς : 7 €

Συνοδός ΑΜΕΑ : 10€ 

ΑΜΕΑ, Άνεργοι : 5€

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

 
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Η υπηρεσία digital ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας, εναλλακτικά αποθηκεύστε το εισιτήριό σας στο android ή IOS wallet σας ή τυπώστε το και μπείτε απευθείας στην αίθουσα.



ΓΡΑΜΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 
2109005800 

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
2130178200 

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)
Τα ταμεία της Στέγης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεότερης οδηγίας

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αλέξα Ντέμι αποχωρίζεται τη Maddy του Euphoria και γίνεται pop αγία στα χέρια της Πέτρα Κόλινς

Πολιτισμός / Η Αλέξα Ντέμι αποχωρίζεται τη Maddy του Euphoria και γίνεται pop αγία στα χέρια της Πέτρα Κόλινς

Στο νέο συλλεκτικό zine του i-D, η Αλέξα Ντέμι μιλά στην Οτέσα Μόσφεγκ για το Euphoria, τη Maddy Perez ως μάσκα και την ανάγκη της να απομακρυνθεί από το Χόλιγουντ, ενώ η Πέτρα Κόλινς τη φωτογραφίζει σαν ονειρική pop αγιογραφία.
THE LIFO TEAM
Ο συγγραφέας του L.A. Confidential μισεί τους υπολογιστές και θάβει την ταινία που τον έκανε διάσημο

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας του L.A. Confidential μισεί τους υπολογιστές και θάβει την ταινία που τον έκανε διάσημο

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα Red Sheet, ο James Ellroy μιλά στον Guardian για την απέχθειά του στην ψηφιακή εποχή, το αντικομμουνιστικό noir του, τη δολοφονία της μητέρας του και γιατί θεωρεί την ταινία L.A. Confidential κινηματογραφική φόλα.
THE LIFO TEAM
Ο T. Venkanna ζωγραφίζει το σεξ σαν ιερή βλασφημία

Πολιτισμός / Σεξ, θεοί και βλασφημία στους εκρηκτικούς κήπους του T. Venkanna

Στην πρώτη του ατομική έκθεση στο Studio Voltaire του Λονδίνου, ο Ινδός ζωγράφος T. Venkanna φτιάχνει έναν εκρηκτικό κήπο από σεξ, θρησκεία, πολιτική βία και ιερές εικόνες και εξηγεί γιατί το σώμα ήταν πάντα το πιο επικίνδυνο πεδίο της εξουσίας.
THE LIFO TEAM
Ο Όμηρος ανήκει σε όλους — αλλά γιατί λείπουν οι Έλληνες από την Οδύσσεια του Νόλαν;

Πολιτισμός / Ο Όμηρος ανήκει σε όλους αλλά γιατί λείπουν οι Έλληνες από την Οδύσσεια του Νόλαν;

Η νέα Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν άνοιξε μια παράξενη συζήτηση: ενώ το καστ παρουσιάζεται ως παγκόσμιο και πολυπολιτισμικό, αρκετοί Έλληνες αναρωτιούνται γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας ηθοποιός σε μια ταινία βασισμένη στο πιο διάσημο ελληνικό έπος.
THE LIFO TEAM
Η Οδύσσεια του Νόλαν δεν έχει βγει ακόμη, αλλά η Άλεξ Πρέιγκερ της έδωσε την πρώτη της εικόνα

Πολιτισμός / Η Οδύσσεια του Νόλαν ως παραισθητικό όνειρο του σύγχρονου Χόλιγουντ

Στο μεγάλο αφιέρωμα του GQ για την Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν, η Άλεξ Πρέιγκερ δεν φωτογραφίζει απλώς τον Ματ Ντέιμον, τον Τομ Χόλαντ και τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Στήνει μια τεχνητή, ηδονική, ομηρική φαντασίωση που κάνει την ταινία εικόνα πριν ακόμη τη δούμε.
THE LIFO TEAM
Ο Ρούπερτ Έβερετ για το σεξ, το AIDS και τον ρόλο του «γκέι φίλου» της Τζούλια Ρόμπερτς

Πολιτισμός / Ο Ρούπερτ Έβερετ για το σεξ, το AIDS και τον ρόλο του «γκέι φίλου» της Τζούλια Ρόμπερτς

Με αφορμή το Madfabulous, μια νέα ταινία για τον εκκεντρικό αριστοκράτη Χένρι Πέιτζετ, ο Ρούπερτ Έβερετ μιλά για τον νεαρό, αδίστακτο εαυτό του, το σεξ ως απόδραση, την εποχή του AIDS και το Χόλιγουντ που τον παγίδευσε στον ρόλο του «γκέι φίλου».
THE LIFO TEAM
Στίβεν Σπίλμπεργκ: Γιατί πιστεύει ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν

Πολιτισμός / Στίβεν Σπίλμπεργκ: «Πάντα πίστευα ότι υπάρχει νοήμων ζωή εκεί έξω»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του Disclosure Day, της νέας του ταινίας για εξωγήινη ζωή, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εξηγεί πώς ο πατέρας του τον έκανε να πιστέψει από παιδί ότι υπάρχει νοήμων ζωή εκεί έξω.
THE LIFO TEAM
Θανάσης Νεοφώτιστος: «Η γιαγιά μου μού έλεγε να μη φέρω γυναίκα με γαλάζια μάτια αλλά εγώ είμαι gay»

Πολιτισμός / Θανάσης Νεοφώτιστος: Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια που ένα ελληνικό χωριό έμαθε να φοβάται

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα του The Boy With the Light-Blue Eyes στο SXSW London, ο Έλληνας σκηνοθέτης μιλά στο Hollywood Reporter για την ταινία του, την Ήπειρο, το κακό μάτι και την κουίρ αλληγορία πίσω από ένα αγόρι που γεννήθηκε διαφορετικό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πώς η Οδύσσεια του Νόλαν «έσωσε» το νέο Spider-Man, σύμφωνα με τον Τομ Χόλαντ

Πολιτισμός / Τομ Χόλαντ: Πώς η Οδύσσεια του Νόλαν «έσωσε» το νέο Spider-Man

Ο Τομ Χόλαντ αποκάλυψε ότι ζήτησε από τη Sony να καθυστερήσει τα γυρίσματα του Spider-Man: Brand New Day για να μπορέσει να παίξει στην Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν, μια απόφαση που, όπως λέει, τελικά βοήθησε την ταινία της Marvel
THE LIFO TEAM
Ο Ρόμπερτ Πάτινσον βρήκε τον Αντίνοο της Οδύσσειας κάπου ανάμεσα στο Casino και τον Batman

Πολιτισμός / Ο Ρόμπερτ Πάτινσον παίζει τον Αντίνοο της Οδύσσειας σαν ήρωα του Casino

Στη μεγάλη συνέντευξη του GQ για την Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν, ο Ρόμπερτ Πάτινσον μίλησε για τον «λίγο γλοιώδη» Αντίνοό του, τα λεοπάρ εσώρουχα που φαντάστηκε για τον ρόλο, αλλά και για την κριτική που είχε δεχθεί για το σώμα του στο Batman.
THE LIFO TEAM
ΒΑΛ ΚΙΛΜΕΡ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Πολιτισμός / «Ο χειρότερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει»: Σκηνοθέτης επιτίθεται στον Βαλ Κίλμερ μετά τον θάνατό του

Ο Βαλ Κίλμερ πέθανε τον Απρίλιου του 2025 από πνευμονία, έπειτα από πολυετή προβλήματα υγείας που συνδέονταν με καρκίνο στον λαιμό και τις θεραπείες που είχε ακολουθήσει
THE LIFO TEAM
Ο Fe Avila φωτογραφίζει την επιθυμία σαν έναν τόπο ελευθερίας

Πολιτισμός / Σώματα χωρίς ντροπή: ο queer κόσμος του Fe Avila

Το έργο του Fe Avila παρουσιάζεται στη φετινή Carnegie International, την 59η διοργάνωση της ιστορικής έκθεσης στο Πίτσμπεργκ, με εικόνες όπου queer σώματα, φύση, διαμαρτυρία και επιθυμία συναντιούνται έξω από τους κανόνες της αρρενωπότητας
THE LIFO TEAM
Η κουλτούρα των influencers στην Ινδία μέσα από τα υπνοδωμάτια των κοριτσιών που τη ζουν

Πολιτισμός / Η κουλτούρα των influencers στην Ινδία μέσα από τα υπνοδωμάτια των κοριτσιών που τη ζουν

Η φωτογράφος Megha Singha καταγράφει νεαρές γυναίκες στην Ινδία που κινούνται ανάμεσα στην online ορατότητα, την παγκόσμια κουλτούρα της ομορφιάς και τις οικογενειακές προσδοκίες γύρω από τη θηλυκότητα.
THE LIFO TEAM