Ο Stephen Graham καλεί πατέρες να γράψουν στους γιους τους για το τι σημαίνει να είσαι άνδρας

Ο Stephen Graham καλεί πατέρες να γράψουν στους γιους τους για το τι σημαίνει να είσαι άνδρας Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο βραβευμένος με Emmy ηθοποιός Stephen Graham, γνωστός από τη σειρά του Netflix «Adolescence» (Εφηβεία), ανακοίνωσε ένα νέο κοινωνικό πρότζεκτ που καλεί πατέρες σε όλο τον κόσμο να γράψουν προσωπικές επιστολές στους γιους τους για το τι σημαίνει να είσαι άνδρας.

Οι επιστολές θα συγκεντρωθούν σε ένα βιβλίο με τίτλο Letters to Our Sons, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury τον Οκτώβριο του 2026.

Το πρότζεκτ, που συντονίζει η ψυχολόγος Όρλι Κλάιν μαζί με τον Γκρέιαμ, στοχεύει να δημιουργήσει έναν ειλικρινή διάλογο γύρω από τη σύγχρονη ανδρική ταυτότητα και τη σχέση πατέρα–γιου.

«Υπάρχει ίσως μεγαλύτερη από ποτέ απόσταση ανάμεσα στους πατέρες και τους γιους», δήλωσε ο Γκρέιαμ. «Θέλουμε να ακούσουμε ιστορίες από κάθε είδους άνδρες — νέους πατέρες, απόντες πατέρες, εκείνους που υπήρξαν παρόντες αλλά ποτέ πραγματικά εκεί, πατέρες που έχασαν ή που απλώς θέλουν να πουν “σ’ αγαπώ”».

Οι συμμετοχές ανοίγουν από την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου και θα παραμείνουν ενεργές έως τις 12 Ιανουαρίου 2026 μέσω της ιστοσελίδας του πρότζεκτ. Επιλεγμένες επιστολές θα δημοσιευτούν στο βιβλίο, μαζί με κείμενα του ίδιου του Γκρέιαμ και άλλων γνωστών προσωπικοτήτων.

Η συνέχεια του «Adolescence»

Η πρωτοβουλία έρχεται μετά την επιτυχία της μίνι σειράς Adolescence, που ο Γκρέιαμ συνδημιούργησε για το Netflix. Η σειρά —δεύτερη πιο δημοφιλή αγγλόφωνη παραγωγή της πλατφόρμας παγκοσμίως— εξερευνούσε τη σύγχρονη ανδρικότητα και τις πιέσεις που δέχονται οι έφηβοι σε ένα ψηφιακό περιβάλλον.
«Μετά το Adolescence κατάλαβα πόσο λίγο χώρο υπάρχει συχνά για πατέρες και γιους να μιλήσουν ανοιχτά για το τι σημαίνει να είσαι άνδρας σήμερα», είπε ο Γκρέιαμ.

Η σειρά προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία για τον ρόλο των πατεράδων, τα ανδρικά πρότυπα και τις τοξικές επιρροές του διαδικτύου. Η βουλευτής Αννιλίζ Μίντζλεϊ πρότεινε να προβάλλεται σε σχολεία και στο Κοινοβούλιο, ενώ ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η παρακολούθησή της με τα παιδιά του «τον συγκλόνισε». Από τις 31 Μαρτίου, η σειρά διατίθεται δωρεάν σε βρετανικά γυμνάσια και λύκεια.

Η ιδέα πίσω από το βιβλίο

Η σύλληψη του βιβλίου προέκυψε από προσωπικό πείραμα της Κλάιν: όταν ο γιος της έγινε 13, ζήτησε από άνδρες φίλους της να του γράψουν γράμματα με συμβουλές για την ενηλικίωση. Ένας κοινός φίλος τη συνέδεσε αργότερα με τον Γκρέιαμ, θεωρώντας ότι «υπήρχε εκεί μια ιδέα για βιβλίο».

Η Κλάιν, της οποίας η ακαδημαϊκή έρευνα επικεντρώνεται στη νεολαία, την ταυτότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, έχει συμμετάσχει και σε άλλα πρότζεκτ, όπως το Room to Rant, που χρησιμοποιεί τη ραπ ως θεραπευτικό εργαλείο για νέους άνδρες.

Οι διοργανωτές θα προσφέρουν δωρεά για κάθε δημοσιευμένη επιστολή στις οργανώσεις MANUP? και Dad La Soul, που στηρίζουν άνδρες με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η Bloomsbury χαρακτήρισε το Letters to Our Sons «ένα έργο με τη δύναμη να προκαλέσει ένα πραγματικό κοινωνικό και πολιτισμικό κίνημα».

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παιδί-μετανάστης του Banksy επιστρέφει στη Βενετία — αυτή τη φορά πάνω στο νερό

Πολιτισμός / Το έργο του Banksy που έσβηνε από την υγρασία επιστρέφει στα κανάλια της Βενετίας

Το Migrant Child, το έργο του Banksy με ένα παιδί που κρατά φωτοβολίδα φορώντας σωσίβιο, αποκαταστάθηκε έπειτα από χρόνια φθοράς στην πρόσοψη του Palazzo San Pantalon. Η τοιχογραφία επιστρέφει τώρα στο κοινό πάνω σε πλωτή πλατφόρμα στα κανάλια της Βενετίας, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για το αν η street art πρέπει να διασώζεται ή να αφήνεται να χαθεί.
THE LIFO TEAM
Από τον Andrew Tate στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: δύο μουσεία ξαναβλέπουν την αρρενωπότητα

Πολιτισμός / Από την ανδρόσφαιρα στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: η αρρενωπότητα μπαίνει στο μουσείο

Δύο εκθέσεις στην Ολλανδία κοιτούν την αρρενωπότητα σήμερα, τη στιγμή που η ανδρόσφαιρα πουλά δύναμη, σώμα και κυριαρχία ως lifestyle. Από τον Andrew Tate, το kickboxing και τα σώματα του TikTok μέχρι τη μόδα, το drag, τα τακούνια, τα packers και την ευαλωτότητα, τα μουσεία ρωτούν αν υπάρχει χώρος για πιο τρυφερές εκδοχές του να είσαι άνδρας.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Λίγο πριν βγει στις αίθουσες το The Odyssey, ο Κρίστοφερ Νόλαν μιλά στο Time για την ομηρική ταινία που κουβαλούσε μέσα του εδώ και δύο δεκαετίες. Από έναν Δούρειο Ίππο που βυθίζεται στη θάλασσα μέχρι γυρίσματα εξ ολοκλήρου σε IMAX, αληθινά καράβια και ελάχιστα ψηφιακά εφέ, η δική του Οδύσσεια θέλει να ξανακάνει το αρχαίο έπος μεγάλο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ για τη σιωπή τους σε Γάζα και Τραμπ

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ ότι σιώπησαν για τη Γάζα και τον Τραμπ

Λίγο πριν επιστρέψει στις Κάννες με το Bitter Christmas, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μιλά για τα αποστειρωμένα Όσκαρ, τη σιωπή του Χόλιγουντ, την άρνησή του να πάρει σαουδαραβικά χρήματα και την πολυτέλεια, στα 76 του, να λέει ακόμη τα πράγματα με το όνομά τους..
THE LIFO TEAM
Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πολιτισμός / Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πριν γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες queer φωνές του βρετανικού θεάτρου και σινεμά, ο Ίαν ΜακΚέλεν άκουσε έναν θρύλο της παλιάς γενιάς να του λέει ότι η στήριξή του στη Stonewall ήταν «απρεπής». Ευτυχώς δεν τον άκουσε, είπε
THE LIFO TEAM
Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Πολιτισμός / Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Με το Butterfly Jam του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ να ανοίγει το Directors’ Fortnight, ο Μπάρι Κίογκαν επιστρέφει στις Κάννες και μιλά για τη νέα του φάση: την αποχώρηση από το Peaky Blinders, τη διαδικτυακή τοξικότητα και την ανάγκη να αφήσει επιτέλους τη δουλειά του να μιλήσει για εκείνον.
THE LIFO TEAM
Ο Μπονγκ Τζουν Χο στέλνει τον Μπράντλεϊ Κούπερ, την Άϊο Εντεμπίρι και τον Βέρνερ Χέρτσογκ στον βυθό

Πολιτισμός / Μπονγκ Τζουν Χο: Σκηνοθέτησε τα «Παράσιτα». Τώρα γυρίζει ταινία κινουμένων σχεδίων.

Το Ally, η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων του δημιουργού των Παράσιτων, βρήκε τις φωνές του. Μπράντλεϊ Κούπερ, Άγιο Εντεμπίρι, Ντέιβ Μπαουτίστα, Φιν Γούλφχαρντ, Ρέιτσελ Χάουζ και Βέρνερ Χέρτσογκ μπαίνουν στον υποθαλάσσιο κόσμο μιας μικρής σουπιάς που θέλει να φτάσει στην επιφάνεια.
THE LIFO TEAM
Στα 82 της, η Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στις Κάννες σαν να μην έφυγε ποτέ

Πολιτισμός / H Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στις Κάννες σαν να μην έφυγε ποτέ

Με δύο ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών, η Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στο φεστιβάλ που έχτισε τον μύθο της. Στα 82 της, δεν εμφανίζεται ως ζωντανό μνημείο του γαλλικού σινεμά, αλλά ως μια ηθοποιός που εξακολουθεί να δουλεύει, να διαλέγει και να παραμένει αινιγματική.
THE LIFO TEAM
Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Eurovision ως διπλωματικό όπλο

Πολιτισμός / Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Eurovision ως διπλωματικό όπλο

Μεγάλη έρευνα των New York Times υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετώπισε τη Eurovision ως πεδίο διεθνούς επιρροής, με κρατικές διαφημιστικές καμπάνιες, διπλωματικές επαφές και οργανωμένη κινητοποίηση ψήφων. Λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή διοργάνωση στη Βιέννη, η EBU βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης στην ιστορία του διαγωνισμού.
THE LIFO TEAM
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει έναν νέο Μολιέρο;

Πολιτισμός / Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει έναν νέο Μολιέρο;

Στις Βερσαλλίες ανέβηκε ένα «νέο» έργο του Μολιέρου, μόνο που αυτή τη φορά στη συγγραφή βοήθησε η τεχνητή νοημοσύνη. Το Molière Ex Machina, πείραμα της Σορβόννης, του Théâtre Molière Sorbonne, του Obvious και της Mistral AI, φαντάζεται τον Γάλλο δραματουργό να σατιρίζει έναν απατεώνα αστρολόγο, την ανθρώπινη ευπιστία και τις ψευδείς βεβαιότητες της εποχής μας.
THE LIFO TEAM
Η FKA twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ: από τη σκηνή του Παρισιού στη μεγάλη οθόνη

Πολιτισμός / Η FKA Twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ: από τη σκηνή του Παρισιού στη μεγάλη οθόνη

Η FKA twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ σε νέα βιογραφική ταινία της Studiocanal, σε σκηνοθεσία Μαϊμούνα Ντουκουρέ. Το πρότζεκτ, που αναπτύσσεται με τη συνεργασία μελών της οικογένειας της Μπέικερ, θα παρουσιαστεί στην αγορά των Καννών.
THE LIFO TEAM
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πολιτισμός / Η Σητεία αποκτά το δικό της λογοτεχνικό φεστιβάλ

Από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου 2026, η Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ εγκαινιάζει στη Σητεία έναν νέο ετήσιο πολυθεματικό θεσμό, αφιερώνοντας την πρώτη διοργάνωση στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Συγγραφείς, καλλιτέχνες και κοινό συναντιούνται σε τρεις ημέρες συζητήσεων, θεάτρου, εικαστικών και μουσικής.
THE LIFO TEAM