Ο λόγος που ο Ντέιβιντ Σρίγκλι εξαφάνισε 6.000 αντίτυπα του Κώδικα Ντα Βίντσι

Ο λόγος που ο Ντέιβιντ Σρίγκλι εξαφάνισε 6.000 αντίτυπα του Κώδικα Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Ο υποψήφιος για το βραβείο Turner καλλιτέχνης Ντέιβιντ Σρίγκλι, συγκέντρωσε 6.000 αντίτυπα του μπεστ σέλερ βιβλίου «Κώδικας Da Vinci»  και τα επανέκδωσε ως μυθιστόρημα του George Orwell «1984».

Ο Ντέιβιντ Σρίγκλι κατέστρωσε αυτό το σχέδιο το 2017, όταν άκουσε ότι ένα κατάστημα  Oxfam είχε σταματήσει να δέχεται άλλα αντίτυπα του βιβλίου - θρίλερ συνωμοσίας, και στο ίδιο θα βγουν προς πώληση το Σάββατο 1.200 αντίτυπα της έκδοσης του «1984», εκ των οποίων το καθένα θα κοστίζει 495 λίρες και θα συνοδεύεται από μια υπογεγραμμένη και αριθμημένη εκτύπωση.

Ο Phil Broadhurst είναι ο διευθυντής του καταστήματος, και θυμάται καλά τι συνέβη το 2017.  «Εκείνη την εποχή υπήρχε μια συγκεκριμένη δωρεά που παίρναμε λίγο περισσότερο από ό,τι μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, η οποία ήταν ο Κώδικας Ντα Βίντσι, καθώς επειδή ήταν τόσο μεγάλο μπεστ σέλερ, μετά από λίγο όλοι άδειαζαν τα ράφια τους», ανέφερε.

«Φτιάξαμε μια στοίβα από βιβλία δίπλα στον πάγκο με μια πινακίδα που έλεγε: "Ναι, θα μπορούσατε να μας δώσετε άλλον έναν κώδικα Da Vinci, αλλά εμείς θα προτιμούσαμε το βινύλιό σας», με την εικόνα να γίνεται viral, τόσο που τράβηξε την προσοχή του Ντέιβιντ Σρίγκλι.

Ο καλλιτέχνης στέκονταν μπροστά σε ράφια που δεν περιέχουν τίποτα άλλο παρά από τα αντίτυπα του Da Vinci και αναφέρει «Διάβασα την ιστορία και αυτό πυροδότησε τη φαντασία μου με την έννοια ότι είπα "Τα θέλω αυτά. Δεν ξέρω γιατί, αλλά τα θέλω". Έτσι, άρχισα να αποκτώ όσους περισσότερους Κώδικες Ντα Βίντσι μπορούσα».

Στην αρχή, στόχευε σε καταστήματα φιλανθρωπικών ειδών, και έπειτα στην ανακύκλωση.

«Κάναμε έρευνες και υπάρχει ένας χώρος ανακύκλωσης όπου πηγαίνουν όλα τα ανεπιθύμητα βιβλία. Είχαν απεριόριστο αριθμό» αποκαλύπτει μιλώντας για το Wrap Distribution στο Oxfordshire, ένα πραγματικό «νεκροταφείο» για best sellers.

Με τη βοήθειά όλων αυτών, κατάφερε και απέκτησε περισσότερα από 6.000 αντίτυπα. Τώρα όμως τι να τα κάνει;

«Είχα ξαναδιαβάσει το 1984 πρόσφατα και συνειδητοποίησα ότι ο Τζορτζ Όργουελ είχε πεθάνει το 1950, οπότε πλησιάζουν 70 χρόνια  από τον θάνατό του. Πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα έργα του είναι κοινό κτήμα, άρα αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να εκδώσει ένα από τα βιβλία του Τζορτζ Όργουελ» σημειώνει.

Ο Σρίγκλι συνειδητοποίησε τότε ότι είχε την ευκαιρία να «μετατρέψει» τους κώδικες Da Vinci σε 1984.

«Δεν πρόκειται για λογοτεχνική κριτική. Είναι σχεδόν σαν η απόφαση να χρησιμοποιήσω τον Κώδικα Ντα Βίντσι να πάρθηκε για μένα. Ήταν δική μου απόφαση να κάνω το 1984, καθώς εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για να το διαβάσει ο κόσμος.

Είναι ενδιαφέρον να παίρνεις ένα βιβλίο και να το κάνεις ένα συγκεκριμένο άλλο βιβλίο» καταλήγει.

Με πληροφορίες από BBC 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM