Νέα περίφραξη στην Πορτάρα Νάξου

Νέα περίφραξη στην Πορτάρα Νάξου Facebook Twitter
Η Πορτάρα στη Νάξο, με τη νέα περίφραξη
0

Στην Πορτάρα της Νάξου τοποθετήθηκε μόνιμη περίφραξη.

Το έργο της περίφραξης στην Πορτάρα της Νάξου, υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, μετά την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, η διαδικασία σημαδεύτηκε από αναίτιες συλλήψεις υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας, άσκοπες διαμάχες και περιττές ενέργειες, που διατάραξαν τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και της Δημοτικής Αρχής της Νάξου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης και στην παραίτηση του Δήμου Νάξου από την αγωγή του, η οποία επρόκειτο να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Νάξου στις 29 Σεπτεμβρίου και ζητούσε την άμεση απομάκρυνση της προσωρινής περίφραξης της Πορτάρας στη νησίδα Παλάτια.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ τονίζεται ότι στις 29.09.2025 είχε προγραμματιστεί η συζήτηση της αίτησης του Δημάρχου Νάξου για την άμεση αφαίρεση της προσωρινής περίφραξης, όμως ο Δήμος παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί δικαστική απόφαση, που θα ήταν πιθανότατα αρνητική για την πλευρά του.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε τοποθετήσει προσωρινή περίφραξη από τις 29.07.2025 έως τις 27.09.2025, μετά από περιστατικό παραβατικής συμπεριφοράς επισκέπτη, προκειμένου να διασφαλιστεί το μνημείο έως την εγκατάσταση της οριστικής περίφραξης. Η προσωρινή αυτή ενέργεια ήταν υποχρεωτική σύμφωνα με τον νόμο 4858/2021, και η μη εκτέλεσή της θα είχε επιφέρει ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες για τους υπαλλήλους.

Παρά ταύτα, ο Δήμαρχος επέλεξε μονομερώς να προκαλέσει τη σύλληψη και δακτυλοσκόπηση των υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, γεγονός που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Επιπλέον, ζήτησε από το Δικαστήριο την πρόωρη απομάκρυνση της προσωρινής περίφραξης πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία 27.09.2025, αφήνοντας το μνημείο χωρίς προστασία, παρά την ύπαρξη και δεύτερου παραβατικού περιστατικού στις 11-12.08.2025. Με την παραίτησή του, ο Δήμος απέτρεψε την έκδοση δικαστικής απόφασης επί του αιτήματός του.

Το ΥΠΠΟ διευκρινίζει ότι η ημερομηνία της 29.07.2025 για την αντικατάσταση της προσωρινής περίφραξης από την οριστική είχε καθοριστεί από το Υπουργείο και όχι από τον Δήμο ή το Δικαστήριο, όπως έχει τεκμηριωθεί με έγγραφα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Τέλος, ήδη από τις 26.09.2025 η Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε ολοκληρώσει νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα την εγκατάσταση της μόνιμης περίφραξης, όπως είχε εγκριθεί, υλοποιώντας το έργο ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί, παρά τις ασύγγνωστες συλλήψεις υπαλλήλων, τις περιττές ενέργειες και τις εντάσεις με τη Δημοτική Αρχή.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM
Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM