Την έντονη αντίδραση της Γκαλερί Ουφίτσι που κινείται πλέον νομικά, προκάλεσε η πρόσφατη καμπάνια του Pornhub "Classic Nudes" ( i.e «Κλασικά Γυμνά») με ερωτική «αναπαράσταση» ιστορικών έργων. 

 

«Σήμερα θα σας αποκαλύψω ένα μικρό μυστικό», ακούγεται να λέει σε ένα βίντεο η πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών από την Ουγγαρία με το καλλιτεχνικό όνομα Cicciolina. «Κάποια από τα καλύτερα πορνό όλων των εποχών δεν βρίσκονται στο Pornhub και μπορεί να τα δει κανείς μόνο σε κάποιο μουσείο». Καθώς το βίντεο προχωρά, η σταρ ερωτικών ταινιών ποζάρει τελικά ως Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, με τη βοήθεια δύο ακόμη μοντέλων - ηθοποιών.

 

Η Γκαλερί Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων

 

Η προωθητική καμπάνια της ιστοσελίδας ερωτικών βίντεο υπόσχεται στον θεατή να προσπεράσει όλα τα «σεμνά έργα» και να τον οδηγήσει «απευθείας στο καλό πράγμα», όπως χαρακτηριστικά διαφημίζει. Η καμπάνια περιλαμβάνει πορνογραφικές «αναβιώσεις» πινάκων που φιλοξενούνται σε έξι μεγάλα μουσεία του πλανήτη, από ένα ζευγάρι ερασιτεχνών γνωστών με το ψευδώνυμο MySweetApple.

 

Για παράδειγμα στην δική τους απόδοση του έργου του Εντγκάρ Ντεγκά, «Ανδρικό Γυμνό» του 1856, οι πρωταγωνιστές κάνουν στοματικό έρωτα. Το αυθεντικό έργο του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. 

 

Η Γκαλερί Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων
Εντγκάρ Ντεγκά, «Ανδρικό Γυμνό»

 

Η Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία κινείται ήδη νομικά κατά της ιστοσελίδας ερωτικών βίντεο, με το επιχείρημα πως η εταιρεία έκανε χρήση φωτογραφιών της Πινακοθήκης και άλλου υλικού χωρίς άδεια. 

 

Σε ένα email στον ιστότοπο Hyperallergic, εκπρόσωπος της Γκαλερί επιβεβαίωσε πως το μουσείο κάνει μήνυση στο Pornhub για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Το ερωτικό βίντεο των MySweetApple με την «αισθησιακή αναπαραγωγή» του έργου του Τιτσιάνο «Αφροδίτη του Ουρμπίνο» έχει ήδη κατέβει, καθώς το πρωτότυπο έργο ανήκει στην Γκαλερί. Παρότι το βίντεο εμφανίζεται ως «προς το παρόν μη διαθέσιμο» ωστόσο, μια φωτογραφία του έργου παραμένει στον ιστότοπο. 

 

Η Γκαλερί Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων
«Μελαχρινή Οδαλίσκη», Φρανσουά Μπουσέ

 

Το ίδιο ισχύει και για την σελίδα που ήταν αφιερωμένη στο έργο Φρανσουά Μπουσέ «Μελαχρινή Οδαλίσκη», του 1745. 

 

Η Πινακοθήκη Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων
«Αφροδίτη του Ουρμπίνο», Τιτσιάνο

 

Συνολικά έξι από τα 31 έργα που περιλαμβάνει ο ιστότοπος είχαν «αναπαρασταθεί» σε ερωτικά βίντεο, ενώ τα υπόλοιπα 25 συνοδεύονται από ανάλογου ύφους περιγραφές χωρίς αναβιώσεις. Το Pornhub υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως ήθελε να βοηθήσει τα μουσεία που είχαν πληγεί από την πανδημία, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού για να «επισκεφτεί, να εξερευνήσει και να ερωτευτεί ξανά (ακόμα και με λαγνεία) αυτά τα πολιτιστικά ιδρύματα». 

 

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο ενός προηγούμενου σκανδάλου, όπου το Pornhub είχε κατηγορηθεί για έμμεση εκμετάλλευση υλικού παιδικής πορνογραφίας και εκδικητικού πορνό. 

 

Η Γκαλερί Ουφίτσι είναι η μόνη που κινείται, για την ώρα, νομικά κατά του Pornhub και εκπρόσωπος του Μουσείου του Λούβρου δήλωσε στον ιστότοπο πως «προς το παρόν, δεν έχει σχεδιαστεί καμία νομική ενέργεια». Τόσο το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης όσο και η Εθνική Πινακοθήκη, γνωστοποίησαν ότι δεν σκοπεύουν να «κυνηγήσουν» νομικά την υπόθεση για τις φωτογραφίες από τα έργα στα Classic Nudes.

 

Το Musee d’Orsay του Παρισίου και το Museo Nacional del Prado στη Μαδρίτη δεν έχουν προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο προς το παρόν. 

 

Με πληροφορίες από Hyperallergic