Η Πινακοθήκη Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων

Η Γκαλερί Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων Facebook Twitter
0

Την έντονη αντίδραση της Γκαλερί Ουφίτσι που κινείται πλέον νομικά, προκάλεσε η πρόσφατη καμπάνια του Pornhub "Classic Nudes" ( i.e «Κλασικά Γυμνά») με ερωτική «αναπαράσταση» ιστορικών έργων. 

«Σήμερα θα σας αποκαλύψω ένα μικρό μυστικό», ακούγεται να λέει σε ένα βίντεο η πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών από την Ουγγαρία με το καλλιτεχνικό όνομα Cicciolina. «Κάποια από τα καλύτερα πορνό όλων των εποχών δεν βρίσκονται στο Pornhub και μπορεί να τα δει κανείς μόνο σε κάποιο μουσείο». Καθώς το βίντεο προχωρά, η σταρ ερωτικών ταινιών ποζάρει τελικά ως Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, με τη βοήθεια δύο ακόμη μοντέλων - ηθοποιών.

Η Γκαλερί Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων Facebook Twitter

Η προωθητική καμπάνια της ιστοσελίδας ερωτικών βίντεο υπόσχεται στον θεατή να προσπεράσει όλα τα «σεμνά έργα» και να τον οδηγήσει «απευθείας στο καλό πράγμα», όπως χαρακτηριστικά διαφημίζει. Η καμπάνια περιλαμβάνει πορνογραφικές «αναβιώσεις» πινάκων που φιλοξενούνται σε έξι μεγάλα μουσεία του πλανήτη, από ένα ζευγάρι ερασιτεχνών γνωστών με το ψευδώνυμο MySweetApple.

Για παράδειγμα στην δική τους απόδοση του έργου του Εντγκάρ Ντεγκά, «Ανδρικό Γυμνό» του 1856, οι πρωταγωνιστές κάνουν στοματικό έρωτα. Το αυθεντικό έργο του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. 

Η Γκαλερί Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων Facebook Twitter
Εντγκάρ Ντεγκά, «Ανδρικό Γυμνό»

Η Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία κινείται ήδη νομικά κατά της ιστοσελίδας ερωτικών βίντεο, με το επιχείρημα πως η εταιρεία έκανε χρήση φωτογραφιών της Πινακοθήκης και άλλου υλικού χωρίς άδεια. 

Σε ένα email στον ιστότοπο Hyperallergic, εκπρόσωπος της Γκαλερί επιβεβαίωσε πως το μουσείο κάνει μήνυση στο Pornhub για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Το ερωτικό βίντεο των MySweetApple με την «αισθησιακή αναπαραγωγή» του έργου του Τιτσιάνο «Αφροδίτη του Ουρμπίνο» έχει ήδη κατέβει, καθώς το πρωτότυπο έργο ανήκει στην Γκαλερί. Παρότι το βίντεο εμφανίζεται ως «προς το παρόν μη διαθέσιμο» ωστόσο, μια φωτογραφία του έργου παραμένει στον ιστότοπο. 

Η Γκαλερί Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων Facebook Twitter
«Μελαχρινή Οδαλίσκη», Φρανσουά Μπουσέ

Το ίδιο ισχύει και για την σελίδα που ήταν αφιερωμένη στο έργο Φρανσουά Μπουσέ «Μελαχρινή Οδαλίσκη», του 1745. 

Η Πινακοθήκη Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων Facebook Twitter
«Αφροδίτη του Ουρμπίνο», Τιτσιάνο

Συνολικά έξι από τα 31 έργα που περιλαμβάνει ο ιστότοπος είχαν «αναπαρασταθεί» σε ερωτικά βίντεο, ενώ τα υπόλοιπα 25 συνοδεύονται από ανάλογου ύφους περιγραφές χωρίς αναβιώσεις. Το Pornhub υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως ήθελε να βοηθήσει τα μουσεία που είχαν πληγεί από την πανδημία, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού για να «επισκεφτεί, να εξερευνήσει και να ερωτευτεί ξανά (ακόμα και με λαγνεία) αυτά τα πολιτιστικά ιδρύματα». 

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο ενός προηγούμενου σκανδάλου, όπου το Pornhub είχε κατηγορηθεί για έμμεση εκμετάλλευση υλικού παιδικής πορνογραφίας και εκδικητικού πορνό. 

Η Γκαλερί Ουφίτσι είναι η μόνη που κινείται, για την ώρα, νομικά κατά του Pornhub και εκπρόσωπος του Μουσείου του Λούβρου δήλωσε στον ιστότοπο πως «προς το παρόν, δεν έχει σχεδιαστεί καμία νομική ενέργεια». Τόσο το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης όσο και η Εθνική Πινακοθήκη, γνωστοποίησαν ότι δεν σκοπεύουν να «κυνηγήσουν» νομικά την υπόθεση για τις φωτογραφίες από τα έργα στα Classic Nudes.

Το Musee d’Orsay του Παρισίου και το Museo Nacional del Prado στη Μαδρίτη δεν έχουν προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο προς το παρόν. 

Με πληροφορίες από Hyperallergic

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Gen Z δεν θέλει να γίνει διάσημη. Θέλει απλώς να την αφήσουν ήσυχη

Πολιτισμός / Η Gen Z δεν θέλει να γίνει διάσημη. Θέλει απλώς να την αφήσουν ήσυχη

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι μόνο το 9% των νέων κάτω των 30 θέλει να γίνει διάσημο, ενώ το 79% προτιμά την ιδιωτικοτητά του. Μετά από δύο δεκαετίες reality TV, influencers, screenshots και μόνιμης ψηφιακής έκθεσης, η φήμη δεν μοιάζει πια με όνειρο.
THE LIFO TEAM
Ο Μέρλιν ως ελάφι, το Ιερό Γκράαλ και ένα χειρόγραφο 700 ετών που μπορεί να πιάσει 2 εκατ. λίρες

Πολιτισμός / Ο Μέρλιν ως ελάφι, το Ιερό Γκράαλ και ένα χειρόγραφο 700 ετών που μπορεί να πιάσει 2 εκατ. λίρες

Ένα από τα παλαιότερα χειρόγραφα του κύκλου του βασιλιά Αρθούρου βγαίνει σε δημοπρασία από τον Christie’s, με 126 μικρογραφίες, σπάνιες ιστορίες του Μέρλιν και μια εκδοχή του μύθου που οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη μελετήσει πλήρως.
THE LIFO TEAM
Ο Ίαν ΜακΓιούαν λέει ότι η απαισιοδοξία είναι «μεγαλύτερο πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή»

Πολιτισμός / Ο Ίαν ΜακΓιούαν λέει ότι η απαισιοδοξία είναι «μεγαλύτερο πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή»

Μιλώντας στο Hay Festival, την ώρα που η Βρετανία έσπαγε ρεκόρ ζέστης για τον Μάιο, ο Ίαν ΜακΓιούαν υποστήριξε ότι η αισιοδοξία είναι «ηθικό καθήκον» απέναντι στην κλιματική κρίση.
THE LIFO TEAM
Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με αφορμή τη νέα σειρά World War II With Tom Hanks, ο ηθοποιός και παραγωγός εξηγεί γιατί επιστρέφει ξανά και ξανά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: όχι από νοσταλγία, αλλά επειδή βλέπει στα διλήμματά του κάτι τρομακτικά σημερινό.
THE LIFO TEAM
Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ ήθελε να σκηνοθετήσει και το Χόλιγουντ της έκλεινε την πόρτα επειδή ήταν γυναίκα

Πολιτισμός / Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ ήθελε να σκηνοθετήσει και το Χόλιγουντ της έκλεινε την πόρτα επειδή ήταν γυναίκα

Παραλαμβάνοντας τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα των Καννών, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ θυμήθηκε τη μάχη της για το Yentl, την ταινία που ήθελε να σκηνοθετήσει όταν το Χόλιγουντ δεν εμπιστευόταν ακόμη μια γυναίκα ηθοποιό πίσω από την κάμερα.
THE LIFO TEAM
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν είχε ιδέα ότι ο Ταξιτζής θα στοιχειώσει το σινεμά

Πολιτισμός / Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν είχε ιδέα ότι ο Ταξιτζής θα στοιχειώσει το σινεμά

Με αφορμή την 50ή επέτειο του Ταξιτζή και την ειδική προβολή στο Tribeca Festival, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο θυμήθηκε την ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε και είπε ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί τον αντίκτυπο που θα είχε.
THE LIFO TEAM
Ένα σπάνιο έργο του Ρούμπενς εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αμβέρσα

Πολιτισμός / Ένα σπάνιο έργο του Ρούμπενς εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αμβέρσα

Ένα σπάνιο φύλλο του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αμβέρσα, αποκαλύπτοντας τον μεγάλο μπαρόκ ζωγράφο την ώρα που σχεδίαζε, έγραφε και αναζητούσε τον σωστό τόνο.
THE LIFO TEAM
Τα contact sheets του Πίτερ Χούγιαρ δείχνουν τον καλλιτέχνη πριν γίνει μύθος

Πολιτισμός / Φίλοι, εραστές και δωμάτια: η Νέα Υόρκη του Πίτερ Χούγιαρ πριν γίνει μύθος

Το νέο βιβλίο Hujar: Contact και η έκθεση στο Morgan Library & Museum ανοίγουν τα contact sheets του Πίτερ Χούτζαρ: Σούζαν Σόνταγκ, Ντέιβιντ Βοϊνάροβιτς, Jackie Curtis, φίλοι, εραστές και δωμάτια της downtown Νέας Υόρκης, την ώρα που η ζωή δεν είχε ακόμη μετατραπεί σε μύθο..
THE LIFO TEAM
Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Πολιτισμός / Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Ο φωτογράφος Dani D’Ingeo κατέγραψε το Nature Loves Courage στη νότια Κρήτη: ένα queer φεστιβάλ στην ακτογραμμή της Σούγιας, με σώματα που χορεύουν στο φως, FLINTA DJs, θάλασσα, ιδρώτα, αλάτι και μια διαφορετική εκδοχή της club κουλτούρας έξω από τα σκοτεινά υπόγεια της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Πολιτισμός / Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Ο Τζέιμι Μπελ μιλά για το Half Man, τη νέα σκληρή σειρά του Ρίτσαρντ Γκαντ μετά το Baby Reindeer, τις εξαντλητικές σκηνές διαλόγου, την ανδρική ντροπή, τη σεξουαλική καταπίεση και το γιατί δεν μπορεί ακόμη να δει τον εαυτό του στην οθόνη.
THE LIFO TEAM
Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Πολιτισμός / Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Με αφορμή το Silent Friend της Ίλντικο Ενιέντι, ο Τόνι Λιούνγκ μιλά για την παιδική εγκατάλειψη, τη σιωπή που έγινε κινηματογραφική γλώσσα, το In the Mood for Love και τη συνεργασία με τον Γουόνγκ Καρ Γουάι που τον έσωσε από την υπαρξιακή πλήξη.
THE LIFO TEAM
Εθνική Λυρική Σκηνή – Πρόγραμμα 2026/27

Πολιτισμός / Τι θα δούμε την περίοδο 2026-27 στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Με τον Ουίλιαμ Κέντριτζ, τη Σόνια Γιόντσεβα, την Ανίτα Ρατσβελισβίλι και τη Δήμητρα Γαλάνη, η ΕΛΣ παρουσιάζει μια φιλόδοξη σεζόν γεμάτη διεθνείς συμπαραγωγές, μεγάλες επιστροφές και κορυφαίες πρεμιέρες.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν λέει ότι μετά το εγκεφαλικό της το Χόλιγουντ δεν την ήθελε πίσω

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν γύρισε ζωντανή στις Κάννες αλλά το Χόλιγουντ δεν την περίμενε πίσω

Σε νέα συνέντευξή της στη Vogue, η Σάρον Στόουν μιλά για το εγκεφαλικό που υπέστη το 2001, την επταετή ανάρρωση, την επιστροφή της στη δουλειά και το πώς το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει τις γυναίκες.
THE LIFO TEAM
Ο Ριζ Άχμεντ λέει ότι Βρετανοί κατάσκοποι προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν ακόμη και μέσω στελέχους του BBC

Πολιτισμός / Ο Ριζ Άχμεντ λέει ότι Βρετανοί κατάσκοποι προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν ακόμη και μέσω στελέχους του BBC

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός είπε στον Μεχντί Χασάν ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τον προσέγγισαν τρεις φορές, ενώ θυμήθηκε και ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο του Λούτον μετά το The Road to Guantánamo
THE LIFO TEAM
Ο Παρκ Τσαν-γουκ τρόλαρε τις Κάννες: «Δεν ήθελα να δώσω Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία»

Πολιτισμός / Ο Παρκ Τσαν-γουκ τρόλαρε τις Κάννες: «Δεν ήθελα να δώσω Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία»

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών αστειεύτηκε ότι δεν ήθελε να δώσει τον Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία, επειδή δεν τον έχει κερδίσει ποτέ ο ίδιος πριν τελικά απονείμει το μεγάλο βραβείο στο Fjord του Κριστιάν Μουντζίου.
THE LIFO TEAM