Η Πινακοθήκη Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων

Η Γκαλερί Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων Facebook Twitter
0

Την έντονη αντίδραση της Γκαλερί Ουφίτσι που κινείται πλέον νομικά, προκάλεσε η πρόσφατη καμπάνια του Pornhub "Classic Nudes" ( i.e «Κλασικά Γυμνά») με ερωτική «αναπαράσταση» ιστορικών έργων. 

«Σήμερα θα σας αποκαλύψω ένα μικρό μυστικό», ακούγεται να λέει σε ένα βίντεο η πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών από την Ουγγαρία με το καλλιτεχνικό όνομα Cicciolina. «Κάποια από τα καλύτερα πορνό όλων των εποχών δεν βρίσκονται στο Pornhub και μπορεί να τα δει κανείς μόνο σε κάποιο μουσείο». Καθώς το βίντεο προχωρά, η σταρ ερωτικών ταινιών ποζάρει τελικά ως Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, με τη βοήθεια δύο ακόμη μοντέλων - ηθοποιών.

Η Γκαλερί Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων Facebook Twitter

Η προωθητική καμπάνια της ιστοσελίδας ερωτικών βίντεο υπόσχεται στον θεατή να προσπεράσει όλα τα «σεμνά έργα» και να τον οδηγήσει «απευθείας στο καλό πράγμα», όπως χαρακτηριστικά διαφημίζει. Η καμπάνια περιλαμβάνει πορνογραφικές «αναβιώσεις» πινάκων που φιλοξενούνται σε έξι μεγάλα μουσεία του πλανήτη, από ένα ζευγάρι ερασιτεχνών γνωστών με το ψευδώνυμο MySweetApple.

Για παράδειγμα στην δική τους απόδοση του έργου του Εντγκάρ Ντεγκά, «Ανδρικό Γυμνό» του 1856, οι πρωταγωνιστές κάνουν στοματικό έρωτα. Το αυθεντικό έργο του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. 

Η Γκαλερί Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων Facebook Twitter
Εντγκάρ Ντεγκά, «Ανδρικό Γυμνό»

Η Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία κινείται ήδη νομικά κατά της ιστοσελίδας ερωτικών βίντεο, με το επιχείρημα πως η εταιρεία έκανε χρήση φωτογραφιών της Πινακοθήκης και άλλου υλικού χωρίς άδεια. 

Σε ένα email στον ιστότοπο Hyperallergic, εκπρόσωπος της Γκαλερί επιβεβαίωσε πως το μουσείο κάνει μήνυση στο Pornhub για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Το ερωτικό βίντεο των MySweetApple με την «αισθησιακή αναπαραγωγή» του έργου του Τιτσιάνο «Αφροδίτη του Ουρμπίνο» έχει ήδη κατέβει, καθώς το πρωτότυπο έργο ανήκει στην Γκαλερί. Παρότι το βίντεο εμφανίζεται ως «προς το παρόν μη διαθέσιμο» ωστόσο, μια φωτογραφία του έργου παραμένει στον ιστότοπο. 

Η Γκαλερί Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων Facebook Twitter
«Μελαχρινή Οδαλίσκη», Φρανσουά Μπουσέ

Το ίδιο ισχύει και για την σελίδα που ήταν αφιερωμένη στο έργο Φρανσουά Μπουσέ «Μελαχρινή Οδαλίσκη», του 1745. 

Η Πινακοθήκη Ουφίτσι μηνύει το Pornhub για την πορνογραφική απόδοση κλασικών έργων Facebook Twitter
«Αφροδίτη του Ουρμπίνο», Τιτσιάνο

Συνολικά έξι από τα 31 έργα που περιλαμβάνει ο ιστότοπος είχαν «αναπαρασταθεί» σε ερωτικά βίντεο, ενώ τα υπόλοιπα 25 συνοδεύονται από ανάλογου ύφους περιγραφές χωρίς αναβιώσεις. Το Pornhub υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως ήθελε να βοηθήσει τα μουσεία που είχαν πληγεί από την πανδημία, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού για να «επισκεφτεί, να εξερευνήσει και να ερωτευτεί ξανά (ακόμα και με λαγνεία) αυτά τα πολιτιστικά ιδρύματα». 

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο ενός προηγούμενου σκανδάλου, όπου το Pornhub είχε κατηγορηθεί για έμμεση εκμετάλλευση υλικού παιδικής πορνογραφίας και εκδικητικού πορνό. 

Η Γκαλερί Ουφίτσι είναι η μόνη που κινείται, για την ώρα, νομικά κατά του Pornhub και εκπρόσωπος του Μουσείου του Λούβρου δήλωσε στον ιστότοπο πως «προς το παρόν, δεν έχει σχεδιαστεί καμία νομική ενέργεια». Τόσο το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης όσο και η Εθνική Πινακοθήκη, γνωστοποίησαν ότι δεν σκοπεύουν να «κυνηγήσουν» νομικά την υπόθεση για τις φωτογραφίες από τα έργα στα Classic Nudes.

Το Musee d’Orsay του Παρισίου και το Museo Nacional del Prado στη Μαδρίτη δεν έχουν προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο προς το παρόν. 

Με πληροφορίες από Hyperallergic

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM