Η Αψίδα του Θριάμβου τυλιγμένη με ύφασμα: Η μεταθανάτια εγκατάσταση του Κρίστο ανοίγει για το κοινό

Η Αψίδα του Θριάμβου καλύφθηκε με ύφασμα - Ανοίγει αύριο για το κοινό η μεταθανάτια εγκατάσταση του Κρίστο Facebook Twitter
AP
0

Η πόλη του Παρισιού αποκαλύπτει ένα μνημειώδες έργο τέχνης γύρω από ένα πραγματικό μνημείο: την Αψίδα του Θριάμβου τυλιγμένη πλήρως με ασημί και μπλε ύφασμα.

Η εγκατάσταση αποτελεί ένα μεταθανάτιο έργο των Κρίστο και Ζαν Κλοντ, που συνέλαβαν την ιδέα το 1961. Η έκθεση ανοίγει αύριο και θα υποδέχεται τους επισκέπτες για σχεδόν τρεις εβδομάδες. Τα Σαββατοκύριακα, ο κυκλικός κόμβος της Αψίδας του Θριάμβου θα είναι πλήρως πεζοδρομημένος.

Η Αψίδα του Θριάμβου καλύφθηκε με ύφασμα - Ανοίγει αύριο για το κοινό η μεταθανάτια εγκατάσταση του Κρίστο Facebook Twitter
ΑP

Όσοι διαβούν τη διάσημη αψίδα του Ναπολέοντα, που δεσπόζει στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στην γαλλική πρωτεύουσα, όχι μόνο θα μπορούν να δουν το λαμπερό ύφασμα, αλλά και να το αγγίξουν-όπως είχαν σκοπό οι καλλιτέχνες. Και αν ανέβουν τα 50 μέτρα μέχρι την κορυφή του μνημείου θα έχουν τη δυνατότητα να πατήσουν το ύφασμα όταν φτάσουν στη βεράντα του τελευταίου ορόφου.

Σε συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση του σπουδαίου έργου με τίτλο «Arc de Triomphe, Wrapped», η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Roselyne Bachelot το χαρακτήρισε ως «ένα τρομερό δώρο που προσφέρεται στους Παριζιάνους, τους Γάλλους και όχι μόνο, σε όλους τους λάτρεις της τέχνης».

Η Αψίδα του Θριάμβου καλύφθηκε με ύφασμα - Ανοίγει αύριο για το κοινό η μεταθανάτια εγκατάσταση του Κρίστο Facebook Twitter
AP

Σημειώνοντας τη θλίψη για τους θανάτους των καλλιτεχνών, η Bachelot έκανε λόγο για «μια μεταθανάτια μαρτυρία καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας».

Ο Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάτσεφ, γεννημένος στη Βουλγαρία, γνώρισε την σύζυγό του Ζαν Κλοντ στο Παρίσι το 1958 και αργότερα έγιναν ζευγάρι. Η ιδέα για το έργο τέχνης γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60, όσο ζούσαν στο Παρίσι. Η Ζαν Κλοντ πέθανε το 2009 και Κρίστο πέρυσι τον Μάιο. Το μνημείο επρόκειτο να τυλιχτεί με το ύφασμα το περασμένο φθινόπωρο, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε το έργο.

Η Αψίδα του Θριάμβου καλύφθηκε με ύφασμα - Ανοίγει αύριο για το κοινό η μεταθανάτια εγκατάσταση του Κρίστο Facebook Twitter
AP

Ο Κρίστο «ήθελε να ολοκληρώσει αυτό το έργο. Μας έκανε να του υποσχεθούμε ότι θα το κάνουμε», δήλωσε ο ανιψιός του ζευγαριού, Βλαντιμίρ Γιαβάτσεφ, στο Associated Press. Το έργο των 14 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται μέσω της πώλησης των προπαρασκευαστικών μελετών, σχεδίων, μοντέλων κλίμακας και άλλων έργων του Κρίστο, είπε ο Γιαβάτσεφ.

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο. Οι εργάτες άρχισαν να στήνουν σκαλωσιές που θα κρατούν το ύφασμα μακριά από το μνημείο. Άρχισαν να ξετυλίγουν το ύφασμα λίγο μετά το ξημέρωμα και η διαδικασία κράτησε σχεδόν 24 ώρες. 

Η Αψίδα του Θριάμβου καλύφθηκε με ύφασμα - Ανοίγει αύριο για το κοινό η μεταθανάτια εγκατάσταση του Κρίστο Facebook Twitter
AP

Οι καλλιτέχνες ήταν γνωστοί για περίτεχνες, προσωρινές δημιουργίες που περιελάμβαναν την επένδυση οικείων δημόσιων χώρων με ύφασμα, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κτιρίου Reichstag στο Βερολίνο που φιλοξενεί τις συνεδριάσεις της Bundestag και της γέφυρας Pont Neuf στο Παρίσι.

Ο Γιαβάτσεφ είπε ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει ένα άλλο από τα ημιτελή έργα του διάσημου ζευγαριού: μία εγκατάσταση ύψους 150 μέτρων που θα μοιάζει με πυραμίδα στο Αμπού Ντάμπι. «Έχουμε τα σχέδια, απλά πρέπει να το κάνουμε», είπε.

Η Αψίδα του Θριάμβου καλύφθηκε με ύφασμα - Ανοίγει αύριο για το κοινό η μεταθανάτια εγκατάσταση του Κρίστο Facebook Twitter
AP
Η Αψίδα του Θριάμβου καλύφθηκε με ύφασμα - Ανοίγει αύριο για το κοινό η μεταθανάτια εγκατάσταση του Κρίστο Facebook Twitter
AP
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Πολιτισμός / Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Από μια τραπεζαρία σε στυλ 18ου αιώνα και την εντυπωσιακή τουαλέτα της Μάγκι Σμιθ μέχρι το ασημένιο ρολόι του μπάτλερ, τα αναμνηστικά αντικείμενα θα προσφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει παιδιά με απειλητικές για τη ζωή τους παθήσεις και τις οικογένειές τους
LIFO NEWSROOM
Τρόμος, Ιμπρεσιονισμός και 5 αριστουργήματα του παρελθόντος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έχει συμβεί ξανά τον Αύγουστο; Μάλλον όχι. 13 ταινίες από αύριο στα σινεμά της πόλης

Οι νέες ταινίες του Ζακ Κρέγκερ και των Ελληνοαυστραλών αδερφών Φιλίππου, η ωραιότατη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Σεντρίκ Κλαπίς και πέντε μεγάλες δόξες σε επανέκδοση κάνουν τον προγραμματισμό των θεατών σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Ο βρετανός ηθοποιός Τέρενς Σταμπ, γνωστός για τον ρόλο του ως General Zod στις ταινίες Superman, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών - Η καριέρα του περιλαμβάνει περισσότερες από 60 ταινίες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Πολιτισμός / Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Από την πρώτη κινηματογραφική εξόρμηση του πράκτορα 007 στη θριλερική διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο «Κονκλάβιο» κι από τη δοκιμασμένη χιτσκοκική συνταγή του «Man who knew too Much» στην συναρπαστική αγωνιστική δράση του «F1: The Movie», μερικές επιλογές για όσους αποφάσισαν να περάσουν την αργία στο Κλεινόν Άστυ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ