Χοακίν Φίνιξ: Ήμουν κάθαρμα όλη μου την ζωή - Νιώθω ευγνώμων που μου έδωσαν δεύτερη ευκαιρία

Χοακίν Φίνιξ: Ήμουν κάθαρμα όλη μου την ζωή - Νιώθω ευγνώμων που μου έδωσαν δεύτερη ευκαιρία Facebook Twitter
7

Ο Χοακίν Φίνιξ δικαίωσε τελικά τα προγνωστικά που τον ήθελαν φαβορί για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, κερδίζοντας το πολυπόθητο αγαλματίδιο για την ερμηνεία του στο «Joker».

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες Α' Ανδρικού ρόλου ήταν επίσης οι Αντόνιο Μπαντέρας, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Άνταμ Ντράιβερ και Τζόναθαν Πράις αλλά το βραβείο πήγε τελικά στον Χοακίν Φίνιξ, που φανερά συγκινημένος το παρέλαβε επί σκηνής στέλνοντας ταυτόχρονα ένα δυνατό οικολογικό μήνυμα.

«Νιώθουμε πως έχουμε δικαίωμα να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και να κλέβουμε το μωρό της, παρόλο που οι κραυγές απελπισίας της είναι ολοφάνερες. Μετά παίρνουμε το γάλα που προορίζεται για το μικρό της και το βάζουμε στον καφέ και τα δημητριακά μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο 45χρονος ηθοποιός, που είναι γνωστός για την ακτιβιστική του δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Χοακίν Φίνιξ: Ήμουν κάθαρμα όλη μου την ζωή - Νιώθω ευγνώμων που μου έδωσαν δεύτερη ευκαιρία Facebook Twitter

Ο Χοακίν Φίνιξ δεν δίστασε επίσης να παραδεχθεί πως υπήρξε εγωιστής στην ζωή του και σκληρός, ευχαριστώντας όλους όσοι του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ήμουν κάθαρμα όλη μου την ζωή, ήμουν εγωιστής. Υπήρξα σκληρός μερικές φορές, δύσκολος στη συνεργασία και είμαι ευγνώμων που τόσοι εδώ μέσα μου έδωσαν δεύτερη ευκαιρία», ανέφερε.

Ο διάσημος ηθοποιός έκλεισε την ομιλία του με έναν στίχο του αδερφού του, Ρίβερ Φίνιξ.


Ολόκληρη η ευχαριστήρια ομιλία του Χοακίν Φίνιξ:

«Νιώθω γεμάτος ευγνωμοσύνη αυτή τη στιγμή. Δεν αισθάνομαι υπεράνω κανενός από τους συνυποψήφιους συναδέλφους μου ή οποιονδήποτε εδώ μέσα, επειδή μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη- την αγάπη για την ταινίες. Και αυτή η μορφή έκφρασης μού έδωσε την πιο καταπληκτική ζωή. Δεν ξέρω πού θα βρισκόμουν χωρίς αυτή.

Αλλά πιστεύω πως το μεγαλύτερο δώρο που μου δόθηκε, και σε πολλούς ανθρώπους [στη βιομηχανία] είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιώ την φωνή μου για όσους δεν έχουν. Σκεφτόμουν μερικά από τα οδυνηρά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε συλλογικά. 

Νομίζω μερικές φορές ότι νιώθουμε ή είμαστε φτιαγμένοι να νιώθουμε πως υπερασπιζόμαστε διαφορετικούς σκοπούς. Εγώ βλέπω ομοιότητα. Πιστεύω πως είτε μιλάμε για την ανισότητα φύλου, τον ρατσισμό, τα queer δικαιώματα, εκείνα των αυτοχθόνων ή των ζώων, μιλάμε για την μάχη ενάντια στην αδικία. Μιλάμε για την μάχη ενάντια στην αντίληψη πως ένα έθνος, ένας λαός, μια φυλή, ένα φύλο, ένα είδος, έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να χρησιμοποιεί και να ελέγχει κάποιο άλλο με ατιμωρησία.

Νομίζω πως έχουμε αποσυνδεθεί πολύ από τον φυσικό κόσμο. Πολλοί από εμάς έχουμε μια εγωκεντρική οπτική του κόσμου και πιστεύουμε πως είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Μπαίνουμε στον φυσικό κόσμο και τον λεηλατούμε για τις πηγές του. Νιώθουμε πως έχουμε δικαίωμα να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και να κλέβουμε το μωρό της, παρόλο που οι κραυγές απελπισίας της είναι ολοφάνερες. Μετά παίρνουμε το γάλα της που προορίζεται για το μικρό της και το βάζουμε στον καφέ και τα δημητριακά μας.

Χοακίν Φίνιξ: Ήμουν κάθαρμα όλη μου την ζωή - Νιώθω ευγνώμων που μου έδωσαν δεύτερη ευκαιρία Facebook Twitter

Φοβόμαστε την ιδέα της προσωπικής αλλαγής, επειδή νομίζουμε πως χρειάζεται να θυσιάσουμε κάτι, να παρατήσουμε κάτι. Αλλά οι άνθρωποι, στην καλύτερη εκδοχή μας, είμαστε τόσο δημιουργικοί και εφευρετικοί, και μπορούμε να φτιάξουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που θα ωφελούν όλα τα όντα και το περιβάλλον.

Ήμουν κάθαρμα όλη μου την ζωή, ήμουν εγωιστής. Υπήρξα σκληρός μερικές φορές, δύσκολος στη συνεργασία και είμαι ευγνώμων που τόσοι εδώ μέσα μου έδωσαν δεύτερη ευκαιρία. Νομίζω πως τότε είμαστε στα καλύτερά μας: όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Όχι όταν ακυρώνουμε ο ένας τον άλλον για παλιά μας λάθη, αλλά όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλον να αναπτυχθεί. Όταν μορφώνουμε ο ένας τον άλλον, όταν αλληλοκαθοδηγούμαστε προς την εξιλέωση.

Όταν ήμουν 17 ετών, αδερφός μου [Ρίβερ] έγραψε αυτόν τον στίχο. Είπε: "τρέξε προς την σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει"».

 
Πολιτισμός
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βενετία, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης τυλίγει το ελληνικό περίπτερο με αλυσίδες

Πολιτισμός / Στη Βενετία, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης τυλίγει το ελληνικό περίπτερο με αλυσίδες

Αλυσίδες, κόκκινο νέον, Frankie Goes to Hollywood και ο Ζακ Κωστόπουλος μέσα στο ελληνικό περίπτερο της Βενετίας. Με το Escape Room, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης δεν στήνει απλώς μια εντυπωσιακή εγκατάσταση, αλλά ένα δωμάτιο απόδρασης για την ίδια την ελληνική εικόνα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Πολιτισμός / Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Μια μικρή έκθεση στο Λονδίνο φέρνει ξανά στο φως το The Bridge, έναν σπάνια ιδωμένο πίνακα της Sylvia Sleigh από το 1963: μια νεοϋορκέζικη απάντηση στην Κοιμωμένη Αφροδίτη και μια υπενθύμιση ότι η Ουαλή ζωγράφος άλλαξε το γυμνό σώμα στην τέχνη χωρίς να του αφαιρέσει την ομορφιά, την επιθυμία ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Steven Meisel: Το εκθαμβωτικά αγενές Λονδίνο της Stella Tennant, της Bella Freud και της Isabella Blow

Πολιτισμός / Πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί: Τα σπάνια πορτρέτα του Στίβεν Μάιζελ από το Λονδίνο των 90s

Στο Photo London 2026, ο Στίβεν Μάιζελ επιστρέφει στο Λονδίνο των 90s: η Στέλλα Τέναντ, η Μπέλα Φρόιντ, η Πλαμ Σάικς, η Όνορ Φρέιζερ και η Ιζαμπέλα Μπλόου επιστρέφουν ως πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί, μέσα από τη θρυλική σειρά "Anglo-Saxon Attitude" της British Vogue. Μια σπάνια έκθεση για τη στιγμή που η μόδα είχε ακόμη αγένεια, αριστοκρατική παραμόρφωση και καθαρό μαγνητισμό.
THE LIFO TEAM
Όταν η διαφθορά αγοράζει Πικάσο: Η Μαλαισία ανέκτησε έργα τέχνης του σκανδάλου 1MDB

Πολιτισμός / Οι Πικάσο και Μιρό που αγοράστηκαν με κλεμμένο δημόσιο χρήμα επιστρέφουν στη Μαλαισία

Η Μαλαισία ανέκτησε τέσσερα έργα τέχνης που φέρονται να αγοράστηκαν με χρήματα από το σκάνδαλο 1MDB, ανάμεσά τους έργα των Πάμπλο Πικάσο και Ζοάν Μιρό. Τα έργα θα παραδοθούν στην Εθνική Πινακοθήκη της χώρας, ενώ οι αρχές αναζητούν ακόμη πίνακες των Ματίς, Πικάσο και Νταλί.
THE LIFO TEAM
Ο Χρήστος Στέργιογλου και ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026 με τις «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα

Πολιτισμός / Η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026

Στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026, που διευθύνει ο Willem Dafoe, θα παρουσιαστεί η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική στιγμή εξωστρέφειας για την ελληνική δραματουργία.
THE LIFO TEAM
Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Πολιτισμός / Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Το KinderKunstLabor στο Σανκτ Πόλτεν της Αυστρίας δεν είναι ούτε παιδότοπος ούτε κλασικό μουσείο. Είναι ένας χώρος σύγχρονης τέχνης για παιδιά έως 12 ετών, που σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή παιδιών από νηπιαγωγεία και σχολεία.
THE LIFO TEAM
Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ εμφανίστηκαν μαζί στην πρεμιέρα της νέας 3D συναυλιακής ταινίας της Hit Me Hard and Soft: The Tour. Η ταινία, που συν-σκηνοθέτησε η Άιλις με τον Τζέιμς Κάμερον, βγαίνει στις αίθουσες στις 8 Μαΐου.
THE LIFO TEAM
Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο νέο φιλμ του Άρι Άστερ

Πολιτισμός / Η Σκάρλετ Γιόχανσον περνά από τους δεινόσαυρους στον κόσμο του Άρι Άστερ

Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο Scapegoat, τη νέα ταινία του Άρι Άστερ για την A24. Ο δημιουργός των Hereditary, Midsommar και Beau Is Afraid επιστρέφει με πρωτότυπο σενάριο και ένα ακόμη μυστικό project, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για την πλοκή.
THE LIFO TEAM
«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM
Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Πολιτισμός / Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Η έκθεση The Visitors ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Ca' Pesaro της Βενετίας, με πάνω από 30 νέους πίνακες του Κουβανοαμερικανού καλλιτέχνη. Οι νεαροί άνδρες του Hernan Bas, όμορφοι, αμήχανοι και συχνά ενοχλητικοί, γίνονται η εικόνα μιας εποχής που αγγίζει τον κόσμο σαν τουριστικό προϊόν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

σχόλια

1 σχόλια
5 billy bob thornton στο sling blade,4 leonardo di caprio στο what's eating gilbert grape?,3 phoenix στο joker,2 antony hopkins στο remains of the day,1 o χριστος.οχι ο ιδιος,ο robert powell.οι υπολοιπες θεσεις:6 sarah snook στο predestination,7 william hickey στο prizi's honor,8 debra winger στο terms of endearment(η καλυτερη ερμηνεια απο γυναικα που εχω δει),9 J.K simmons στο whiplash,10 octavia spencer στο the help(σαρωτικη,δεν μπορουσα να παρω τα ματια μου απο πανω της!),11 misty upham στο frozen river(καθηλωτικη),12 kevin spacey στα se7en και usual suspects,13 jeff bridges(δεν επαιξε τον dude,εγινε ο dude!),14 matt damon στο talented mr. ripley,15 haley joel osment στο the sixth sense,16 jakob trembley στο room.
οι αγαπημενες μου ερμηνειες,παντως ανηκουν στα πρωταγωνιστικα διδυμα των ταινιων felicia's journey και wonder boys,δηλαδη στους bob hoskins/elaine cassidy και michael douglas/tobey mcguire,αντιστοιχα,στην lindsay duncan για το the reflecting skin του philip ridley, αλλα και στον elias koteas για το crash του cronenberg.
Και μένα μου κάνει εντύπωση που δεν είδες το Forget Paris, μια από τις καλύτερες κωμωδίες του B. Crystal.Το άτομο είναι διαιτητής NBA και αποβάλλει τον ίδιο τον Τζαmπάρ από τον τελευταίο του αγώνα που γίνεται προς τιμή του.Για να αποκαταστήσω την αλήθεια.Ο Spacey μου αρέσει σχεδόν σε ;oλα τα έργα του. Το καλύτερο έργο που έπαιξε, κατ εμέ, είναι το American Beauty, όχι τόσο για την ερμηνεία του, όσο για το σενάριο και τη σκηνοθεσία.Η 6η αίσθηση σαφώς ξεχωρίζει για το σενάριο και την ανατροπή στο τελευταίο λεπτό. Προτείνω Uncut Gems.Άσε που ο μικρός τώρα είναι χάλιας. χειρότερος από Μακόλει Κόλκιν και Χάρυ Πότερ.O Phoenix, που κάνει την εξάρθρωση ώμου στο Joker, το έχει ξανακάνει και στο The Master. Γενικά, επαναλαμβάνεται στο Joker. Προσωπικά μου αρέσει πιο πολύ στο 8mm.Στο Ripley, νομίζω παίζουν καλύτερα οι Law και Ηoffmann. Ακόμη και η Paltrow είναι καλή.Γενικά ο Damon, είναι χαμένος στις ταινίες του.Ο Bridges που είναι ο προσωπικός μου αγαπημένος από τη λίστα σου, είναι ο Starman. Αυτή την ταινία είδα στα 14 μου, με αυτήν τον συνέδεσα. Respect στον Dude, πάντως.Ο Μπιλυ Μπομπ είναι μια ιστορία μόνος του. Στο Sling Blade εάν δεν κάνω λάθος, πήρε όσκαρ για το σενάριο.Δυστυχώς δεν μπορώ να δω έργα του Hopkins μετά τη Σιωπή. Σε όλα μου φαίνεται ότι είναι ο Hannibal, απλώς δεν το είχαμε καταλάβει νωρίτερα.O Di Caprio, είναι κλώνος του Tζακ.Εάν έχεις δει τη Φωλιά του Κούκου, θα καταλάβεις ότι ο Λίο έχει πολύ δουλειά ακόμη.Η Winger μου άρεσε πιο πολύ σαν γυναίκα, παρά σαν ηθοποιός, (παράξενο γιατί δεν είναι καν Sean Young (είπαμε ότι είδα την πενταετία 79-84, μου καρφώθηκε). Ο Simmons έπαιξε σε ταινία του Παπακαλιάτη,. Τέλος. Περούκα και Superman, Μουσική όμως πολύ καλή.Οι υπόλοιποι μικρό δείγμα δουλειάς για να κριθούν. Δεν ξέρω εάν είναι ταλεντάρες, ή τους έσπρωξαν σεναριακά.Αυτά και ο Χριστός βοηθός!Αμήν.