Φεστιβάλ Βενετίας: Ανοίγει η αυλαία για τη γιορτή του κινηματογράφου

βενετία Facebook Twitter
EPA
0

Η κεντρική θέση της Βενετίας, στη μάχη κατά των πανδημιών στην Ιστορία, προσφέρει ένα σχεδόν καρμικό υπόβαθρο για το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, το οποίο σηκώνει αυλαία αύριο, 1η Σεπτεμβρίου. Τετάρτη.

Το κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, που θα ολοκληρωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου, ήταν το πρώτο και μοναδικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του κορωνοϊού. Μετά τα πράγματα άλλαξαν άρδην.

Και τώρα είναι η εποχή της προσπάθειας επιστροφής σε μία άλλη κανονικότητα.

Η αυλαία στο 78o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα ανοίξει με την προβολή της ταινίας του Pedro Almodóvar «Παράλληλες μητέρες».

Ο Ισπανός δημιουργός ανέπτυξε το έργο κατά τη διάρκεια του lockdown στην Ισπανία το 2020, ένα από τα πιο σκληρά που επιβλήθηκαν στη Δύση.

Πριν από τις επίσημης πρεμιέρες, σήμερα προβλήθηκε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ, του Ιταλού σκηνοθέτη Andre Segre, που παρουσιάζει πώς οι διοργανωτές της Βενετίας πέρυσι αντιμετώπισαν τον COVID-19. 


Οι σκηνές της ταινίας του Segre-συγκλονιστικές τότε, φυσιολογικές τώρα-παρουσιάζουν μισογεμάτες αίθουσες σε  πρεμιέρες του Χόλιγουντ, καλυμμένους με μάσκες σταρ του κινηματογράφου, θερμόμετρα στα σημεία ελέγχου του φεστιβάλ.

Ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι αλλιώς. Ξέρουν πια.

Στο κινηματογραφικό σκέλος η φετινή σύνθεση των ταινιών είναι πιο δυνατή όσο ποτέ, με πρωταγωνιστές όπως οι Matt Damon, Ben Affleck, Kristen Stewart, Maggie Gyllenhaal, Tiffany Haddishο και πολλοί άλλοι να αναμένονται στο κόκκινο χαλί.

Από τις πιο πολυαναμενόμενες στιγμές, η μεγάλη πρεμιέρα της Παρασκευής για το Dune, με σύσσωμο σχεδόν το βασικό καστ, συμπεριλαμβανομένων των Timothée Chalamet, Zendaya, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Jason Momoa κ.λπ. 

Την παράσταση αναμένεται να κλέψει ωστόσο το «Spencer», η πολυαναμενόμενη ταινία για την πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ουαλίας, με πρωταγωνίστρια την Κρίστεν Στιούαρτ, που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα την Παρασκευή στο φεστιβάλ της Βενετίας.

Και κάπως έτσι η κινηματογραφική βιομηχανία ελπίζει να προαναγγείλει την μεγάλη επιστροφή της σε κάποιο είδος κανονικότητας μετά από 18 μήνες πανδημίας.

Μαζί με το σχεδόν ταυτόχρονο φεστιβάλ ταινιών του Τορόντο, η Βενετία σηματοδοτεί παραδοσιακά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν και την άφιξη νέων ταινιών.

Εκτός από το Spencer και Dune αναμένονται ακόμα το μεσαιωνικό δράμα του Ridley Scott, The Last Duel, με πρωταγωνιστές τους Matt Damon, Adam Driver και Jodie Comer και το θρίλερ τρόμου Last Night in Soho, σε σκηνοθεσία Edgar Wright.

Ο σκηνοθέτης του Spencer, ο Χιλιανός Pablo Larraín, θα διαγωνιστεί για τον Χρυσό Λέοντα απέναντι σε μια σειρά από βαριά ονόματα της βιομηχανίας του κινηματογράφου: εκτός από τον Almodóvar, υπάρχουν ακόμα οι συμμετοχές των Paolo Sorrentino (The Hand of God), Paul Schrader (The Counter Card) και της Νεοζηλανδής Jane Campion (The Power of the Dog).

Όμως, υπάρχει και μια νεότερη γενιά σκηνοθετών, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων, της Ιρανοαμερικανίδας κινηματογραφίστριας Ana Lily Amirpour με το θρίλερ φαντασίας Mona Lisa and the Blood Moon αλλά και η χολιγουντιανή Maggie Gyllenhaal με μια διασκευή του The Lost Daughter της Elena Ferrante.


Με πληροφορίες του Deadline/Guardian/NPR

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM
Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Πολιτισμός / Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Στο New Genesis, το νέο φωτογραφικό βιβλίο του Αμπντουλαμίντ Κίρχερ που κυκλοφορεί από τη Loose Joints, η νεαρή μητέρα Σιέρα Κις δεν μένει απλώς μπροστά στον φακό, αλλά μπαίνει μέσα στο ίδιο το έργο με τη δική της φωνή. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα σκληρό πορτρέτο για την αστεγία, την εξάρτηση και την κακοποίηση στο, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα photobooks της άνοιξης γύρω από το ποιος έχει τελικά το δικαίωμα να αφηγηθεί μια ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να βλέπουμε γυναίκες να πεθαίνουν;

Πολιτισμός / Μαρίνα Αμπράμοβιτς: πόσες φορές πρέπει να πεθάνει μια γυναίκα για να γίνει μύθος;

Στο Seven Deaths, τη νέα της εγκατάσταση στην Κοπεγχάγη, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στη Μαρία Κάλλας και σε επτά διάσημους θανάτους της όπερας. Μόνο που πίσω από την οπερατική μεγαλοπρέπεια κρύβεται ένα πιο άβολο ερώτημα: γιατί μας συγκινεί ακόμη τόσο πολύ η γυναικεία συντριβή;
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Πολιτισμός / Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Η νέα έκθεση The Gift of Drawing: Cy Twombly στο Menil Drawing Institute του Χιούστον, που παρουσιάζεται έως τις 9 Αυγούστου, βασίζεται σε μια μεγάλη δωρεά 121 έργων από το Cy Twombly Foundation και δείχνει 27 από αυτά, πολλά για πρώτη φορά.
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Τζάκσον επιστρέφει στο σινεμά, αλλά όχι ακριβώς ολόκληρος

Πολιτισμός / Επιστρέφει ο Μάικλ Τζάκσον στο σινεμά, αλλά ποιος Μάικλ επιστρέφει;

Η βιογραφική ταινία του Αντουάν Φουκουά για τον Μάικλ Τζάκσον, βγαίνει στους κινηματογράφους στις 24 Απριλίου ύστερα από πρεμιέρα στο Βερολίνο και μεγάλη προωθητική καμπάνια. Μαζί με το εμπορικό ενδιαφέρον, δυναμώνει και η συζήτηση για το αν πρόκειται για ένα πλήρες πορτρέτο του σταρ ή για μια προσεκτικά ελεγχόμενη εκδοχή της ζωής του.
THE LIFO TEAM
Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό Half Man

Πολιτισμός / Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ βουτά πιο βαθιά στο σκοτάδι με το Half Man

Η νέα σειρά του δημιουργού του Baby Reindeer κάνει πρεμιέρα στις 23 Απριλίου στο HBO και στις 24 Απριλίου στο BBC iPlayer, με τον ίδιο και τον Τζέιμι Μπελ σε μια ιστορία αδελφικότητας, βίας και σεξουαλικής σύγχυσης.
THE LIFO TEAM
Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM
Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM