Αντρές Βαλένθια, ο «μικρός Πικάσο»: Είναι μόλις 10 ετών και πίνακές του πωλούνται έως 230.000$

Αντρές Βαλένθια Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Πίνακές του πωλούνται για δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Συλλέκτες αλλά και διάσημοι, έχουν αγοράσει πίνακές του, ενώ τα ΜΜΕ έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον Αντρές Βαλένθια. Έναν ζωγράφο, μόλις 10 ετών. 

Ο «μικρός Πικάσο», όπως τον αποκαλούν μεταξύ άλλων, πέρυσι βγήκε από την αφάνεια και εξελίχθηκε σε ένα φαινόμενο της τέχνης. Πλούσιοι συλλέκτες, όπως οι Τόμι Μοτόλα και Τζέσικα Γκόλντμαν Σρέμπνικ έχουν αγοράσει τους σουρεαλιστικούς πίνακές του. 

Τον Ιούνιο, ο Βαλένθια έκανε έκθεση στην Chase Contemporary gallery στο Σόχο, όπου πουλήθηκαν και τα 35 έργα του, σύμφωνα με την γκαλερί, από 50.000 έως 125.000 δολάρια. 

Ένας από τους πίνακές του πουλήθηκε 159.000 δολάρια (μαζί με τις αμοιβές) σε δημοπρασία του Phillips de Pury στο Χονγκ Κονγκ και άλλο ένα έργο έφτασε τα 230.000 δολάρια σε γκαλά για φιλανθρωπικούς σκοπούς, που έγινε στο Κάπρι. 

«Χαίρομαι που μπορώ να κάνω τους ανθρώπους μου ευτυχισμένους με την τέχνη μου και που μπορούν να τους κρεμάσουν στα σπίτια τους», δήλωσε στους New York Times. Ο δεκάχρονος είναι γιος της 48χρονης σχεδιάστριας κοσμημάτων Έλσα Βαλένθια και του 50χρονου Λούπε Βαλένθια, ο οποίος είναι δικηγόρος και μάνατζερ του Κουβανού επαγγελματία πυγμάχου Φρανκ Σάντσεζ. 

Πέρα από διάσημος καλλιτέχνης, ο Αντρέας Βαλένθια είναι και μαθητής της πέμπτης Δημοτικού. «Ο γιος μου είναι καλλιτέχνης, αλλά πρώτα από όλα είναι παιδί. Δεν είναι μια διασημότητα», είπε η μητέρα του.  

Οι υψηλές απολαβές του είναι ευκαιρία να μάθει «πώς να δίνει πίσω», συμπλήρωσε. Πάνω από 300.000 δολάρια από τις πωλήσεις έργων του έχουν διατεθεί σε οργανώσεις για το AIDS και για παιδιά. 

Ο 10χρονος αντλεί έμπνευση από τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά, τον Τζορτζ Κόντο, τα Πόκεμον, την «Γκερνίκα» του Πικάσο, αλλά και από στρατιωτάκια φιγούρες. Η ενασχόλησή του με την τέχνη ξεκίνησε όταν ήταν 4 ετών. Οι γονείς του παρατήρησαν ότι περνούσε ώρες στην τραπεζαρία του σπιτιού τους, στο Σαν Ντιέγκο, προσπαθώντας να αντιγράψει ένα έργο του Retna, καλλιτέχνης που υπήρξε πελάτης του πατέρα του. 

«Έπαιρνα ένα χαρτί, καθόμουν εκεί και προσπαθούσα να το αντιγράψει, αλλά χρειάστηκα χρόνια για να το κάνω σωστά», δήλωσε ο Αντρέας Βαλένθια. Άρχισε να πουλά έργα από νερομπογιά σε φίλους της οικογένειας για 20 δολάρια. Ανάμεσά τους ο γκαλερίστας Μπέρνι Τσέις που πρόσφερε στον μικρό 100 δολάρια για έργα του. 

Ο Αντρές Βαλένθια αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανός και στις πωλήσεις και ανέβασε την τιμή του στα 5.000 δολάρια. «Είπα “ΟΚ, θα πληρώσω 5.000 για αυτόν”. Τον πήρα μαζί μου στο αυτοκίνητο για να υπογράψω μια επιταγή και η Έλσα βγήκε φωνάζοντας “τι νομίζεις ότι κάνεις;”», περιέγραψε ο Τσέις γελώντας. 

Τελικά ο γκαλερίστας αγόρασε τόσα έργα του παιδιού, που έπεισε τους γονείς του να αφήσουν τον γιο τους να «μοιραστεί τα ταλέντα του με τον κόσμο». Άρχισε να γίνεται γνωστός και διάσημοι- ανάμεσά τους η Σοφία Βεργκάρα και ο Τσάνινγκ Τέιτουμ- αγόρασαν πίνακές του. Αυτό τον μήνα, ο V των BTS ανάρτησε στο Instagram- όπου έχει 50 εκατομμύρια followers- ένα έργο του Αντρές Βαλένθια. 

Από την άλλη ιδιοκτήτες γκαλερί προειδοποιούν ότι η «τρέλα» για τον 10χρονο μπορεί να μην κρατήσει. «Πολλοί θεωρούν τους νέους καλλιτέχνες ένα είδος περιουσιακού στοιχείου που προστατεύεται από τον πληθωρισμό. Αλλά η ζωή οποιουδήποτε νεαρού καλλιτέχνη θα αλλάξει δραματικά με τον καιρό, οπότε είναι αρκετά γελοίο οποιοσδήποτε να υποθέτει ότι θα έχει διάρκεια μια επένδυση σε έναν 24χρονο ζωγράφο, πόσο μάλλον για έναν ακόμη νεαρότερο, ένα παιδί στην προκειμένη περίπτωση», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σούλαν, ιδιοκτήτης της γκαλερί Lomex στο Μανχάταν. 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πάνω από 100.000 εκθέματα, ανάμεσά τους ο θησαυρός του Τουταγχαμών, φιλοξενούνται στο μεγαλύτερο μουσείο παγκοσμίως αφιερωμένο αποκλειστικά σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM