Πέντε μουσεία, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Derry-Londonderry στη Βόρεια Ιρλανδία, το Experience Barnsley στο Γιορκσάιρ, το Firstsite στο Κόλτσεστερ, στο Έσσεξ, το Thackray Museum of Medicine στο Λιντς και το Timespan στο Χελμσντέιλ στη βορειοανατολική Σκωτία επιλέχθηκαν στη βραχεία λίστα για το Μουσείο της Χρονιάς 2021 στη Μ. Βρετανία και ο νικητής θα κατακτήσει και με το χρηματικό έπαθλο των 100.000 λιρών.

 

Το βραβείο απονέμεται από το Art Fund και σύμφωνα με το σκεπτικό του αντανακλά «την ανθεκτικότητα και τη φαντασία των μουσείων σε όλη την πανδημία». Η τελετή της απονομής του βραβείου θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και τα τέσσερα επιλαχόντα μουσεία θα πάρουν από 15.000 λίρες. Η διευθύντρια του Art Fund, Jenny Waldman,  δήλωσε ότι το βραβείο μετά από ένα χρόνο οικονομικής κρίσης στον πολιτιστικό τομέα, «προσέλκυσε μια πλημμύρα εφαρμογών και ήταν απίστευτο να δούμε τι έχουν επιτύχει μουσεία, γκαλερί και ιστορικά σπίτια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανθεκτικότητά τους δεν είναι τίποτα λιγότερο από ηρωική».

 

Το φετινό βραβείο φέρνει με αξιοσημείωτο τρόπο στο επίκεντρο μικρότερους τοπικούς χώρους και η «εξαιρετική καινοτομία και αποφασιστικότητα» των πέντε μουσείων που περιλαμβάνονται στη λίστα, δείχνει ότι είναι «βαθιά ενσωματωμένα στις κοινότητές τους και έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν πολύ πέρα από το φυσικό τους χώρο και ψηφιακά.

 

Μουσείο της Χρονιάς 2021
Centre for Contemporary Art Derry Londonderry |courtesy Art Fund

 

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (CCA) στο Derry-Londonderry έχει ως αποστολή να δείξει «φιλόδοξες, πειραματικές και ενδιαφέρουσες» εργασίες από ανερχόμενους καλλιτέχνες από τη Βόρεια Ιρλανδία και διεθνώς. Έχει υποστηρίξει οικονομικά 65 καλλιτέχνες με υποτροφίες και αγορές έργων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του λοκντάουν. Η CCA προσάρμοσε επίσης την ανά διετία ομαδική έκθεση της την άνοιξη οργανώνοντάς την σε δημόσιους χώρους σε όλη την πόλη. Η CCA άνοιξε το φθινόπωρο του 2012 σε ένα χώρο που σχεδιάστηκε από τον Michael Carr Architects και είναι μέλος του Plus Tate που στοχεύει στην υποστήριξη της ανάπτυξης των εικαστικών τεχνών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ένα δίκτυο που περιλαμβάνει τριάντα πέντε πολιτιστικά ιδρύματα - συμπεριλαμβανομένων των γκαλερί Tate - που έχουν ισχυρό καλλιτεχνικό όραμα, εστίαση στη σύγχρονη τέχνη, εξαιρετικό δημόσιο προγραμματισμό και δέσμευση για εμπλοκή της τοπικής κοινότητας μέσω της τέχνης.

 

Μια άλλη γκαλερί σύγχρονης τέχνης, είναι η Firstsite στο Colchester που κινητοποίησε περισσότερους από 50 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Antony Gormley, Grayson Perry και Sarah Lucas, για να δημιουργήσουν δωρεάν πακέτα διαδικτυακών δραστηριοτήτων για να εμπνεύσουν τη δραστηριότητα οικογενειών που μένουν στο σπίτι. Τον Ιανουάριο, σηματοδότησε τη δέκατη επέτειό της με την Έκθεση Μεγάλης Τέχνης, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν έργα τέχνης για προβολή στα παράθυρα και τους εξωτερικούς χώρους τους κατά τη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Firstsite άνοιξε ξανά τον Μάιο με έναν ψηφιακό τοίχο των έργων που υπέβαλε το κοινό και μια έκθεση που έγινε με καλλιτέχνες και πρωτοπόρους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας, αντανακλώντας τις προσωπικές τους εμπειρίες από την πανδημία.

 

Μουσείο της Χρονιάς 2021
Experience Barnsley | courtesy Art Fund

 

Το Experience Barnsley άνοιξε το 2013 στο δημαρχείο του Μπάρνσλεϊ στο Νότιο Γιορκσάιρ, και κατέχει μια συλλογή αντικειμένων και ιστοριών που δωρίστηκαν από χιλιάδες ντόπιους, εντοπίζοντας την ιστορία του δήμου από την αρχαιολογία έως σήμερα. Το μουσείο που διοικείται από το δημοτικό συμβούλιο επαινείται για την ψηφιακή του προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων διαδικτυακών παζλ, ενός φεστιβάλ αρχαιολογίας και την ανάδειξη ενός «ποιητή του λοκντάουν», καθώς και για την παράδοση πακέτων με είδη πρώτης ανάγκης σε σχολεία και οικογένειες στην περιοχή.

 

Το Μουσείο Ιατρικής Thackray έγινε το πρώτο μουσείο που μετατράπηκε σε κέντρο εμβολιασμού Covid-19 τον περασμένο Δεκέμβριο, παρέχοντας το συνεδριακό του κέντρο στο NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) για τη διαχείριση 50.000 δόσεων του εμβολίου Pfizer σε εργαζόμενους στην υγεία υψηλής προτεραιότητας για αρκετούς μήνες. Με έδρα σε ένα πρώην εργαστήριο στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του St James στο Λιντς, το ανεξάρτητο μουσείο άνοιξε ξανά τον Μάιο μετά από μια ανακατασκευή 4 εκατομμυρίων λιρών που περιλαμβάνει 11 γκαλερί που διηγούνται την ιστορία της ιατρικής καινοτομίας.

 

Μουσείο της Χρονιάς 2021
The Thackray Museum of Medicine Leeds | courtesy Art Fund

 

Το τοπικό μουσείο ιστορίας Timespan βρίσκεται σε ένα παραθαλάσσιο χωριό 700 ατόμων στα Χάιλαντς της Σκωτίας. Το τοπικό μουσείο ιστορίας συνδυάζεται με πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης, γεωλογίας ενώ διαθέτει κήπους με βότανα, κατάστημα, φούρνο και καφέ. Βρίσκεται σε ένα παραθαλάσσιο χωριό και αντιμετωπίζει σύγχρονα ζητήματα καθώς είναι ένα από τα χωριά της απομακρυσμένης, αγροτικής Σκωτίας. Το μουσείο χρησίμευσε ως κοινοτικός κόμβος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με εβδομαδιαίες δραστηριότητες στο σπίτι για παιδιά, μια διαδικτυακή εκπομπή μαγειρικής και μια ψηφιακή έκθεση που επαναπροσδιορίζει την ιστορία των Χάιλαντ, με ζητήματα αποικιοκρατίας και κλιματικής αλλαγής.

 

Μουσείο της Χρονιάς 2021
Timespan Helmsdale | courtesy Art Fund