Το Άμπου Ντάμπι θα αποκτήσει άλλα τρία μουσεία. Γιατί θέλει να ανοίξουν μέχρι το 2025;

Το Άμπου Ντάμπι θα αποκτήσει άλλα τρία μουσεία. Γιατί θέλει να ανοίξουν μέχρι το 2025; Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης Abu Dhabi Art 2021. Φωτο: Courtesy of Abu Dhabi Art
0

Στα χίλια σχεδόν τετραγωνικά μέτρα στα οποία εκτείνεται το Άμπου Ντάμπι, έδρα των της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και της βασιλικής οικογένειας η κατασκευή των μουσείων δεν φαίνεται να έχει τελειωμό.

Μετά το αυστηρό lockdown της χώρας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει άλλα δυο μουσεία εκτός από το Γκουγκενχάιμ και το Εθνικό μουσείο Ζαγιέντ, αφιερωμένο στην ιστορία του Σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan (1918-2004) που θα παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της φυσικής και ανθρώπινης ιστορίας των ΗΑΕ που έχει σχεδιάσει ο Νόρμαν Φόστερ.

Τα δυο νέα μουσεία που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω θα γίνουν στη θέση των δυο μουσείων στο νησί Saadiyat, τα οποία επρόκειτο να σχεδιαστούν από τον Ταντάο Άντο και την Ζάχα Χαντίντ.

Στη διάρκεια της διετούς σχεδόν πανδημίας τα ΗΑΕ δούλευαν συστηματικά, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος σε θέματα πολιτισμού και τυρισμού Mohamed Khalifa Al Mubarak και τα δυο νέα μουσεία είναι ήδη υπό κατασκευή, και όπως ανακοινώθηκε θα είναι μια συνέχεια της ιστορίας των ΗΑΕ.

Το Άμπου Ντάμπι θα αποκτήσει άλλα τρία μουσεία. Γιατί θέλει να ανοίξουν μέχρι το 2025; Facebook Twitter
Απεικόνιση Guggenheim Abu Dhabi, που σχεδίασε ο Frank Gehry. Φωτ: Gehry Partners, LLP

«Στο Άμπου Ντάμπι υπήρξε μια πολύ σαφής και συνειδητή απόφαση να επενδύσουμε στον πολιτισμό και η επένδυση στον πολιτισμό δεν σημαίνει μόνο κτίρια. Επενδύουμε σε υποδομές, τόσο μαλακές όσο και σκληρές—είτε πρόκειται για ιδρύματα, μουσικά προγράμματα ή σχολικά προγράμματα».

Η επιβεβαίωση είναι ίσως απαραίτητη καθώς πολλοί αμφέβαλλαν αν, μετά από 14 χρόνια, θα χτιζόταν ποτέ το πλήρες συμπλήρωμα των μουσείων στο νησί Saadiyat. Η κατασκευή του  Γκουγκενχάιμ ήδη έχει υποστεί σκληρή κριτική για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υπήρχαν φήμες για τελματωμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΑΕ και του μουσείου στη Νέα Υόρκη.

Το τρίτο μουσείο στο Saadiyat, το Εθνικό Μουσείο Zayed, πρόκειται να ανοίξει το 2023. Το μουσείο Saadiyat Island διαθέτει ήδη μια συλλογή από περισσότερα από 600 έργα τέχνης που καλύπτουν την 3η χιλιετία π.Χ. μέχρι σήμερα. Οι συλλογές δεν θα οργανώνονται χρονολογικά. Αντίθετα, θα συνδεθούν με παγκόσμια θέματα όπως η αυγή της παγκοσμιοποίησης, η απεικόνιση της εξουσίας και η παράσταση του θεϊκού.  Η υπόλοιπη αναπτυσσόμενη πολιτιστική περιοχή Saadiyat και τα δυο νέα μουσεία θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του 2025. Για τα ΗΑΕ, το πολιτιστικό άνοιγμα είναι απαραίτητο αν θέλουν να ανοίξουν τη χώρα στον τουρισμό.

Μόλις τελείωσε η ετήσια έκθεση Abu Dhabi Art, όπως αποκαλείται η κορύφωση του προγράμματος εικαστικών τεχνών όλο το χρόνο. Η έκθεση συγκεντρώνει μια σειρά από τοπικές και διεθνείς γκαλερί που προσφέρουν έργα τέχνης προς πώληση, τα οποία παρουσιάζονται παράλληλα με εκθέσεις, παραγγελίες καλλιτεχνών και εγκαταστάσεις τόσο στην έκθεση όσο και σε ολόκληρο το εμιράτο. Στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν οι μεγάλες γκαλερί και αν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά, η επιλογή των έργων είναι προσεγμένη, ούτε γυμνά ούτε έργα βλάσφημα.

Το Άμπου Ντάμπι θα αποκτήσει άλλα τρία μουσεία. Γιατί θέλει να ανοίξουν μέχρι το 2025; Facebook Twitter
Το έργο Caravans, Gypsy Camp Near Arles, (Καραβάνια, Καταυλισμός Τσιγγάνων κοντά στην Αρλ), 1888, του Βίνσεντ βαν Γκογκ εκτίθεται ως δάνειο στο Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι. Φωτο: MUSÉE D’ORSAY/©DEPARTMENT OF CULTURE AND TOURISM ABU DHABI

Ο μόνος τρόπος να πειστεί κάποιος να φτάσει στο Άμπου Ντάμπι θα είναι η τέχνη. Το παράρτημα του Λούβρου με τη συμφωνία ΗΑΕ και γαλλικής κυβέρνησης με τους Άραβες να έχουν νοικιάσει τη χρήση του ονόματος «Λούβρο» για ένα μουσείο με έκταση 64.000τ.μ. θέλει να παίξει ρόλο διπλωματικό προφανώς υποστηρίζοντας το προφίλ των Εμιράτων στη Δύση και λειτουργώντας σαν σύνδεσμος με την Ευρώπη. Με μισθωμένο το όνομα του Λούβρου μέχρι το 2037, το νέο μουσείο έχει  νοικιάσει 300 έργα τέχνης από το Λούβρο, και το Musée d’Orsay, το Κέντρο Georges Pompidou και τις Βερσαλίες, μεταξύ άλλων. Επίσης, το μουσείο έχει καταβάλει 750 εκατομμύρια δολάρια για να προσλάβει  προσωπικό από τη Γαλλία για να επιβλέπει τα δανεισμένα έργα.

Το ίδιο σε μπορεί να συμβεί με το Γκουγκενχάιμ, από διπλωματικής απόψεως, οπότε τα σχέδια για νέα μουσεία, προφανώς οδηγούν στη σύναψη σχέσεων με μεγάλα μουσεία στον κόσμο προκειμένου να δανείσουν έργα στα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κελύφη και να γεμίσουν τους χώρους τους.

Το Αμπού Ντάμπι που φιλοδοξεί να πάρει τα πρωτεία από το Ντουμπάι θέλει να δημιουργήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια άλλες 15.000 θέσεις εργασίας και, προκειμένου να προσελκύσει ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, παρέχοντας ειδικά προνόμια. «Εάν είστε καλλιτέχνης, έχετε την ευκαιρία να ανθίσετε οικονομικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε πριν λίγους μήνες ο Μουμπάρακ σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η χώρα είναι ανοιχτή και ελεύθερη. Η πανδημία και η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ωθούν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ν’ αποδεσμεύσουν την οικονομία του εμιράτου από το πετρέλαιο, με επενδύσεις στις κατασκευές μουσείων που φτάνουν τα 27 δισεκατομμύρια. Τα ΗΑΕ χρειάζονται πολλά μουσεία για να γίνουν προορισμός αλλά μάλλον ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό για τον τουρισμό στον μεταπανδημικό κόσμο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πολιτισμός / Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πριν ακόμη οι σταρ πατήσουν στο κόκκινο χαλί, το αεροδρόμιο της Νίκαιας έχει ήδη γίνει η πρώτη ανεπίσημη πασαρέλα του Φεστιβάλ Καννών. Από την Ιζαμπέλα Ροσελίνι και τη Ράιλι Κίο μέχρι την Άλια Μπατ, τη Χάιντι Κλουμ και τον Ντιέγκο Κάλβα, οι αφίξεις λειτουργούν πλέον σαν μικρές εμφανίσεις μόδας, όπου η άνεση του ταξιδιού συναντά τις υποχρεώσεις των οίκων.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στις Κάννες με όλα του τα φαντάσματα

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στις Κάννες με όλα του τα φαντάσματα

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στις Κάννες με το Bitter Christmas και κυνηγά ξανά τον Χρυσό Φοίνικα που δεν κέρδισε ποτέ. Στα 76 του, ο Ισπανός σκηνοθέτης μετατρέπει την αϋπνία, τα όνειρα, τη μνήμη της μητέρας του και τα φαντάσματα της movida σε μια νέα ταινία για την επιθυμία, τη δημιουργία και όσα δεν τελειώνουν ποτέ στο σινεμά του.
THE LIFO TEAM
Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το Celia, το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman, δεν είναι απλώς μια άσκηση πολυτέλειας. Ο Μπαζ Λούρμαν και η Κάθριν Μάρτιν επινόησαν πρώτα μια φανταστική σταρ του West End το 1932, της έδωσαν εραστή, θεατρική μυθολογία, αναφορές στον Πολίτη Κέιν και στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, και μετά μετέτρεψαν ένα βαγόνι σε κινηματογραφικό σκηνικό πάνω σε ράγες.
THE LIFO TEAM
«ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Πολιτισμός / «ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Μια μολύβδινη βολίδα σφενδόνης από την αρχαία Ίππο, κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, φέρει την ελληνική επιγραφή «ΜΑΘΟΥ». Οι ερευνητές τη διαβάζουν ως σαρκαστικό μήνυμα προς τον εχθρό, κάτι σαν «πάρε το μάθημά σου», αποκαλύπτοντας μια απρόσμενα ανθρώπινη πλευρά του αρχαίου πολέμου: μαζί με το βλήμα ταξίδευε και ο χλευασμός.
THE LIFO TEAM
Από το Blue Velvet στο Green Porno: Το Λοκάρνο τιμά την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, τη σταρ που έκανε την παραξενιά τέχνη

Πολιτισμός / Από το Blue Velvet στο Green Porno: Το Λοκάρνο τιμά την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, τη σταρ που έκανε την παραξενιά τέχνη

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι θα παραλάβει το Excellence Award του Φεστιβάλ Λοκάρνο στην 79η διοργάνωσή του, στις 5 Αυγούστου. Το φεστιβάλ την τιμά ως μια «χαρούμενα αντισυμβατική» μορφή του σύγχρονου σινεμά, από το Blue Velvet του Ντέιβιντ Λιντς μέχρι το La Chimera, το Conclave και τα δικά της αλλόκοτα, αυτοσαρκαστικά έργα για τη συμπεριφορά των ζώων.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Brancusi και η στιγμή που η Christie’s έκανε μια δημοπρασία σινεμά

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Brancusi και η στιγμή που η Christie’s έκανε μια δημοπρασία σινεμά

Λίγο πριν βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, η χρυσή Danaïde του Κονσταντίν Μπρανκούζι γίνεται πρωταγωνίστρια σε ένα μικρό, υπνωτιστικό φιλμ της Christie’s με τη Νικόλ Κίντμαν. Με τον David Bowie στο soundtrack και φόντο το Rockefeller Center, ο μεγάλος οίκος μετατρέπει ένα γλυπτό του 1913 σε στιγμή καθαρής κινηματογραφικής λάμψης.
THE LIFO TEAM
Η Ολίβια Κόλμαν, ένας γυμνός γκέι πατέρας και η queer οικογένεια που δεν θέλει να ουρλιάξει

Πολιτισμός / Η Ολίβια Κόλμαν, ένας γυμνός γκέι πατέρας και η queer οικογένεια που δεν θέλει να ουρλιάξει

Με αφορμή την κυκλοφορία του Jimpa σε ψηφιακές πλατφόρμες, η Ολίβια Κόλμαν μιλά στον Guardian για την ταινία της Σόφι Χάιντ, τον Τζον Λίθγκοου στον ρόλο ενός γκέι ογδοντάρη πατέρα, τα trans δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία και τους καβγάδες που θα ήθελε να είχε αποφύγει με τον δικό της πατέρα.
THE LIFO TEAM
Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας

Πολιτισμός / Μαρία Κάλλας: Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τα κοστούμια της ταινίας «Maria»

Η έκθεση «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική ντίβα μέσα από τις δημιουργίες του βραβευμένου ενδυματολόγου Massimo Cantini Parrini για την ταινία με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί.
THE LIFO TEAM
Λεσβιακοί οργασμοί, εξωφρενικοί φόνοι και η Γκίλιαν Άντερσον βουτηγμένη στο αίμα: η τανία που αναστάτωσε τις Κάννες

Πολιτισμός / Λεσβιακοί οργασμοί, εξωφρενικοί φόνοι και η Γκίλιαν Άντερσον βουτηγμένη στο αίμα: η ταινία που αναστάτωσε τις Κάννες

Το Teenage Sex and Death at Camp Miasma, με τη Γκίλιαν Άντερσον και τη Χάνα Άινμπιντερ του Hacks, άνοιξε το Un Certain Regard στις Κάννες με standing ovation σχεδόν έξι λεπτών, αλλά και με μια αίθουσα που δεν αντέδρασε ενιαία: κάποιοι αποχώρησαν αμέσως μετά το φινάλε, ενώ όσοι έμειναν το υποδέχθηκαν σαν το επόμενο μεγάλο cult queer horror του φεστιβάλ.
THE LIFO TEAM
Ο Ίλον Μασκ βάζει στο στόχαστρο τη Λουπίτα Νιόνγκο για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο 'Ελον Μασκ λέει ότι η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν προσβάλλει την Ελλάδα

Η επιλογή της Λουπίτα Νιόνγκο ως Ωραίας Ελένης στη νέα «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν προκάλεσε ρατσιστική και μισογυνική επίθεση στα social media, με τον Ίλον Μασκ να μπαίνει στη συζήτηση στο όνομα της «ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Μόνο που τα επιχειρήματα για τον Όμηρο, τον Αχιλλέα, την Ελένη και τα Όσκαρ δεν στέκουν ούτε μυθολογικά ούτε κινηματογραφικά.
THE LIFO TEAM
Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Πολιτισμός / Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Το 2022, η εγγονή του Σάι και της Τάτια Φρανκέτι Τουόμπλι βρήκε χιλιάδες φωτογραφικά αρνητικά στο οικογενειακό σπίτι στην Ιταλία. Το βιβλίο Stella Honey και η έκθεση στη Ρώμη αποκαλύπτουν τον μεγάλο ζωγράφο μέσα από το βλέμμα της γυναίκας που τον φωτογράφιζε όταν δεν πόζαρε για την Ιστορία.
THE LIFO TEAM
Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν; Το DNA ίσως λύσει το μυστήριο του τέταρτου σωματοφύλακα

Πολιτισμός / Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν;

Σκελετικά κατάλοιπα που βρέθηκαν κάτω από εκκλησία στο Μάαστριχτ μπορεί να ανήκουν στον Σαρλ ντε Μπατζ ντε Καστελμόρ, τον ιστορικό ντ’ Αρτανιάν που ενέπνευσε τον ήρωα των Τριών Σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου Δουμά. Η εξέταση DNA ίσως φωτίσει ένα μυστήριο 350 ετών, αλλά και την απόσταση ανάμεσα στον πραγματικό στρατιώτη και τον λογοτεχνικό μύθο.
THE LIFO TEAM
Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Σε τάφο ρωμαϊκής περιόδου στην αρχαία Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, αρχαιολόγοι εντόπισαν πάπυρο με στίχους από τη Β΄ ραψωδία της Ιλιάδας πάνω σε μουμιοποιημένο σώμα. Το εύρημα φωτίζει τη θέση του Ομήρου όχι μόνο στην εκπαίδευση και την ανάγνωση, αλλά και στις τελετουργίες γύρω από τον θάνατο.
THE LIFO TEAM
Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Πολιτισμός / Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Το Cannon της Lee Lai έγινε το πρώτο graphic novel που κερδίζει το αυστραλιανό Stella Prize, ενώ η δημιουργός του είναι το πρώτο non-binary άτομο που τιμάται με το βραβείο. Η ιστορία ακολουθεί μια queer Κινέζα στο Μόντρεαλ που φροντίζει τους πάντες, μέχρι η καταπιεσμένη οργή της να αρχίσει να παίρνει μορφή.
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ θα πληρώσει για μουσικό απόσπασμα που ακούστηκε μόνο πριν κυκλοφορήσει το Donda

Πολιτισμός / Ο Κάνιε Γουέστ έχασε δίκη για ένα sample που ακούστηκε πριν γίνει τραγούδι

Ο Ye κρίθηκε υπεύθυνος για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων επειδή έπαιξε σε μεγάλη εκδήλωση ακρόασης του Donda μια πρώιμη εκδοχή του Hurricane με sample που δεν είχε αδειοδοτηθεί. Το επίμαχο απόσπασμα δεν μπήκε στην τελική κυκλοφορία, αλλά οι ένορκοι έκριναν ότι η δημόσια και εμπορική χρήση του είχε συνέπειες.
THE LIFO TEAM
Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Πολιτισμός / Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Περισσότεροι από 600 επαγγελματίες του γαλλικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους η Ζιλιέτ Μπινός, η Αντέλ Ενέλ και ο Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, υπέγραψαν κείμενο στη Libération, προειδοποιώντας ότι η συγκέντρωση δύναμης γύρω από την Canal+, τη StudioCanal και την UGC μπορεί να απειλήσει την ανεξαρτησία της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Πολιτισμός / Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη παρουσιάζει το Titanic Ocean στο Un Certain Regard, η Αλεξάνδρα Ματθαίου φέρνει το Free Eliza στη Quinzaine des cinéastes, ενώ Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στο Marché du Film με νέα projects.
THE LIFO TEAM