ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΥΠΟΙΚ: Ο Τσίπρας ή λέει ψέματα ή προτείνει νέα μνημόνια- 23,5 δισ. για το 2023 το κόστος των εξαγγελιών του

Το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ο Αλέξης Τσίπρας «ή λέει ψέματα ή προτείνει νέα μνημόνια», σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών, που κοστολόγησε το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Από το βήμα της ΔΕΘ χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλυσε το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, με έξι εθνικές προτεραιότητες. Σήμερα, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι εξαγγελίες που έκανε είναι κοστολογημένες και αγγίζουν τα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ

Μια διαφορετική εκδοχή παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο το κόστος των μέτρων για το 2023 είναι 23,5 δισεκατομμύρια. 

«Συνολικά, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εξήγγειλε μόνο για το 2023 ανέρχεται σε 11,5 δις ευρώ και επιπλέον 12 δισ. ευρώ για το πλαφόν στο ρεύμα - που απέφυγε να κοστολογήσει, σύνολο: 23,5 δισ. ευρώ! Ενώ το μόνιμο δημοσιονομικό κόστος, χωρίς το πλαφόν στο ρεύμα για κάθε ένα από τα επόμενα έτη ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Και αυτά, υπό την υπόθεση ότι αυξάνονται και πάλι οι ασφαλιστικές εισφορές 3 μονάδες και επανέρχεται η εισφορά αλληλεγγύης, άλλως το μόνιμο δημοσιονομικό κόστος αυξάνεται στα 12 δισ. ευρώ», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε.  

Κοστολογώντας αναλυτικά κάθε εξαγγελία που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ΔΕΘ, το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει ότι αυτά σημαίνουν «χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος της χώρας κατά 11,2% το 2023 και 5% για κάθε ένα από τα επόμενα έτη». Με άλλα λόγια, σχολιάζει το υπουργείο, η χώρα «τίθεται εκτός στόχων προγράμματος σταθερότητας και απευθείας σε αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών της αναγκών». 

«Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας ή λέει ψέματα ή προτείνει νέα μνημόνια, ακριβώς όπως έκανε και το 2014, χωρίς κανένα σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων και χωρίς να μαθαίνει από τα λάθη του», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ. 
 

Οικονομία
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ