Τι αλλάζει με τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές - Υψηλότερος ο φόρος για 946.671 νοικοκυριά

Τι αλλάζει με τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές - Υψηλότερος ο φόρος για 946.671 νοικοκυριά Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο οι αλλαγές που επέρχονται σε διάφορες περιοχές προκαλούν αντιδράσεις, καθώς στην ουσία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι υψηλότερος για 946.671 νοικοκυριά.

Για τις υπόλοιπες φορολογίες (φόροι μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.) φέτος θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι παλαιές αντικειμενικές τιμές.

Με διεύρυνση του πρώτου και του τρίτου κλιμακίου ΕΝΦΙΑ αλλά και αύξηση του αφορολογήτου στον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει τις επιβαρύνσεις στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Στον Κορυδαλλό, στον Βύρωνα και στην Καισαριανή, δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

Στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη σε επτά ζώνες ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος και σε μία ζώνη πέφτει, ενώ οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται σε δύο ζώνες, μένουν σταθερές σε δύο ζώνες και σε τέσσερις αυξάνονται κατά 50 ευρώ.

Στη Νίκαια σε εννέα ζώνες οι αντικειμενικές αυξάνονται κατά 50 ευρώ, σε δύο κατά 100 ευρώ και σε τέσσερις δεν υπάρχουν αλλαγές, ενώ δεν υπάρχουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Στο Περιστέρι, οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται κατά 50 ευρώ σε τέσσερις ζώνες και κατά 100 ευρώ σε 13, ενώ ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται ελαφρά σε πέντε ζώνες.

Στην Καλλιθέα σε μία ζώνη οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται κατά 300 ευρώ, σε τέσσερις παραμένουν σταθερές, σε επτά ζώνες αυξάνονται κατά 50 ευρώ, σε μία κατά 100 ευρώ και σε μία κατά 500 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ εδώ, μειώνεται σε μία ζώνη κι αυξάνεται σε μία ζώνη.

Περιοχές όπως η Εκάλη, το Ψυχικό και η Κηφισιά δεν θα έχουν μεγάλες μεταβολές. Ακολουθώντας την τάση της αγοράς, οι αντικειμενικές τιμές στην Α΄Ζώνη του Ψυχικού πέφτει πλέον από τα 6.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στα 4.200 ευρώ (2.050 ευρώ/τμ ή -32,8%). Αντίστοιχα και η τιμή στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης μειώνεται κατά 38%, από τα 3.500 στα 2.250 ευρώ ανά τμ.

Αντιθέτως, αυξήσεις τιμών επέρχονται κυρίως στα νησιά, έως και 54% στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (από 650 σε 1.000 ευρώ) ή κατά 39% στη Μύκονο (από 2.300 σε 3.200 ευρώ ανά τμ).

Ο νέος λογαριασμός δεν είναι αμελητέος για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους. 737.709 θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ έως και 50 ευρώ, για 160.001 οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν τα 50 και φτάνουν έως και τα 200 ευρώ ενώ για 48.961 φορολογούμενους η αύξηση του ΕΝΦΙΑ είναι μεγάλη με επιβαρύνσεις άνω των 200 ευρώ.

Ευνοημένοι είναι από την άλλη πλευρά περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι με αμετάβλητο εκκαθαριστικό και ακόμα πιο τυχεροί περίπου 1,5 εκατομμύριο φυσικών προσώπων με μειωμένο φόρο.

Σε δόσεις

Με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή σύμφωνα  θα ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι κληρονομιές, οι δωρεές και οι γονικές παροχές θα υπολογιστούν με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, δηλαδή αυτές που ίσχυαν στη 1-1-2018. Βέβαια, από το 2019, οι νέες τιμές θα ισχύσουν για το σύνολο των φόρων και των τελών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα αυξηθούν:

• Το τέλος ακίνητης περιουσίας. Εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ - 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

• Ο ΦΠΑ στα νέα ακίνητα. Υπολογίζεται με συντελεστή 24% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

• Ο φόρος μεταβίβασης που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM