Τα funds ανησυχούν για τα «κόκκινα» ακίνητα

Τα funds ανησυχούν για τα «κόκκινα» ακίνητα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Κρίσιμο θεωρείται το διάστημα μέχρι το τέλος του 2020 με τα ξένα επενδυτικά funds που απέκτησαν χαρτοφυλάκια «κόκκινων δανείων» με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, επενδυτές, όπως Bain, Apollo, Fortress, DoValue και Centerbridge Partners-Elliott, έχουν δαπανήσει κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ για την απόκτηση σειράς χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία, εκτός από τις οφειλές, είχαν και ως εξασφαλίσεις συνολικά 23.000 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω των 4,5 δισ. ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτές πάντως απέκτησαν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων προσδοκώντας σε σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς των ακινήτων, που θα μπορούσαν δυνητικά να ανακτήσουν. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των funds έχει ανατραπεί από την αναστολή των πλειστηριασμών, τις καθυστερήσεις και άλλες συγκυρίες.

Την ίδια ώρα, στελέχη των εταιρειών αυτών σημειώνουν ότι, οι εκτιμήσεις για την εξασφάλιση αγοραστών εν μέσω πανδημίας και ύφεσης είναι δυσοίωνες. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος ξένου ομίλου, «θα είμαστε ευχαριστημένοι αν, μέχρι το τέλος του έτους, έχουμε βρει αγοραστές για το 10% των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν».

Ένα ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν τα ξένα funds σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η νέα οικονομική κρίση που έχει προκληθεί είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σημαντικές ζημίες τα funds που απέκτησαν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, καθώς μεγάλο μέρος της πιθανής επιτυχίας στηριζόταν στα έσοδα που προσδοκούσαν να έχουν από τις πωλήσεις των ακινήτων.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ