Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις από 12 έως 252 ευρώ - Ποιους αφορούν

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις από 12 έως 252 ευρώ - Ποιους αφορούν Facebook Twitter
Τι θα προβλέπει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που βρίσκεται στην τελευταία ευθεία - EUROKINISSI
1

Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις από 12 έως και πάνω από 250 ευρώ το μήνα για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, προβλέπει η τελική διάταξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς αναμένεται να δοθεί άμεσα (πιθανότατα και σήμερα) στη δημοσιότητα. Στη συνέχεια, θα κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Οι αυξήσεις θα δοθούν αναδρομικά, από την 1η Οκτωβρίου 2019 σε περίπου 150.000 συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη από τον Μάιο του 2016 και μετά. Αφορούν βέβαια και όλους τους νέους συνταξιούχους, αλλά εμμέσως και όλους τους παλιούς, προ του νόμου Κατρούγκαλου συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, που είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλιση.

Η καθοριστική δεκαετία

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κρίσιμη 10ετία για τις νέες αυξημένες συντάξεις βρίσκεται μεταξύ των 30 και 40 ετών ασφάλισης, ενώ και μετά τα 40 έτη, το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται κατά 0,05% ετησίως. Το κέρδος κλιμακώνεται όσο προστίθενται χρόνια πληρωμένων εισφορών πάνω από τα 30, με τις αυξήσεις να ξεκινούν από 12 ευρώ, έπειτα από 33 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 700 ευρώ και να αγγίζουν τα 252 ευρώ στην 40ετία, η συμπλήρωση της οποίας φαίνεται να... ξεκλειδώνει τις υψηλότερες αυξήσεις.

Στόχος των παρεμβάσεων, όπως έχει πολλάκις σημειώσει ο Γιάννης Βρούτσης, είναι να αποκατασταθεί η ανταποδοτικότητα μεταξύ των ετών ασφάλισης και του ποσού της σύνταξης για όσους συμπληρώνουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας, μετά και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικά τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης.

Οπως, μάλιστα, έχει αποκαλύψει ο κ. Βρούτσης, συνολικά, οι αυξήσεις «ακουμπούν» περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, αυξημένες συντάξεις θα λάβουν όσοι υποβάλλουν αιτήσεις μετά την ψήφιση του νόμου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Οι παλαιοί ασφαλισμένοι

 

Αυξήσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις τους, καθώς και αναδρομικά τουλάχιστον 5 μηνών, θα λάβουν και οι περίπου 150.000 συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου, από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, έχουν δουλέψει –και ασφαλιστεί– για πάνω από 30 έτη. Αλλά και οι παλαιοί ασφαλισμένοι, πριν από τον νόμο του 2016, θα έχουν όφελος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς θα μειωθεί ή θα μηδενιστεί γρήγορα η προσωπική τους διαφορά και θα βρεθούν πιο κοντά στις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις στην τσέπη μετά το 2023 και αφού συμψηφιστεί στο 100% η προσωπική διαφορά τους με τις γενικές ετήσιες αυξήσεις που θα δίνονται με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ (50%) και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (50%).

Με τα ποσοστά αναπλήρωσης που ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας, μετά και την ολοκλήρωση της απαιτούμενης αναλογιστικής μελέτης, η σύνταξη αυξάνεται όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης έχει ένας συνταξιούχους και όσο μεγαλύτερος είναι ο συντάξιμος μισθός του. Ετσι, για παράδειγμα, συνταξιούχος με 33 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 700 ευρώ παίρνει σήμερα με βάση το Ν. 4387 που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, σύνταξη 598 ευρώ τον μήνα (μεικτά). Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, η σύνταξη αυξάνεται στα 610 ευρώ τον μήνα, ήτοι κατά 12 ευρώ.

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις από 12 έως 252 ευρώ - Ποιους αφορούν Facebook Twitter
Εφημερίδα Καθημερινή

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση για υψηλές συντάξιμες αποδοχές και 40 έτη ασφάλισης. Ετσι, ενώ με τα ποσοστά αναπλήρωσης που έθεσε το 2016 ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης, για συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ η ανώτατη κύρια σύνταξη ήταν της τάξεως των 1.882 ευρώ, πλέον, με τη νέα μεταρρύθμιση, η σύνταξη θα είναι αυξημένη κατά 252 ευρώ τον μήνα, και θα φθάνουν τις 2.134 ευρώ.

Στη συνέχεια βέβαια, οι αυξήσεις περιορίζονται, καθώς όπως φαίνεται στόχος της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι να στηρίξει την παραμονή στην αγορά εργασίας μετά τα 30 και τουλάχιστον έως τα 40 έτη. Ετσι, μετά 42 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 2.000 ευρώ, η σύνταξη αυξάνεται κατά 84 ευρώ και από 1.320 ευρώ θα αυξηθεί στα 1.404 ευρώ.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM