Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές βασικές προβλέψεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ξηλώνοντας επί της ουσίας τον νόμο Κατρούγκαλου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, την Παρασκευή, το ΣτΕ έκρινε παράνομη, με ψήφους 17-8, την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών) στον ΕΦΚΑ.

 

«Αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016...ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.


Παρόμοια ήταν η απόφαση και για τους αγρότες ενώ, αντιθέτως, σύννομη κρίθηκε η ένταξη των δημοσιών υπαλλήλων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα στο φορέα.

 

Αντισυνταγματικό φέρεται να κρίθηκε και το ύψος εισφοράς στον ΕΦΚΑ - 26,95% επί του εισοδήματος.

 

Οι διασκέψεις θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Απρίλιο, συζητώντας και άλλες προσφυγές όπως εκείνη των συνταξιούχων που ζητούν να ακυρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων.

 

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.