Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν τα σούπερ μάρκετ το καλοκαίρι

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν τα σούπερ μάρκετ το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της θερινής περιόδου εξελίσσεται η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν αδυναμία κάλυψης θέσεων, κυρίως σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το 77% των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου δηλώνει ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού αυτό το καλοκαίρι. Το ποσοστό των κενών θέσεων κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 500 ανά επιχείρηση, γεγονός που υποδηλώνει χιλιάδες ακάλυπτες θέσεις εργασίας πανελλαδικά.

Η υψηλή κινητικότητα των εργαζομένων παραμένει διαχρονικό ζήτημα. Όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Αριστοτέλης Παντελιάδης, η αποχώρηση προσωπικού φτάνει έως και το 30%, κυρίως σε νεότερες ηλικιακά ομάδες, ενώ οι πρώτοι δύο με τρεις μήνες μετά την πρόσληψη θεωρούνται κρίσιμοι, καθώς πολλές αποχωρήσεις σημειώνονται ακόμα και μέσα στις πρώτες ημέρες. Ο ίδιος έχει υπογραμμίσει την ανάγκη διατήρησης των αυξήσεων στους μισθούς για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής.

Αντίστοιχη εικόνα περιγράφει και ο επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας, αναφέροντας πως η στελέχωση καταστημάτων σε νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην ίδια έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το ζήτημα εύρεσης και ανάπτυξης προσωπικού καταγράφεται ως τρίτος σημαντικότερος προβληματισμός για τα στελέχη του κλάδου, με το 89% των συμμετεχόντων να το εντοπίζει και το 65% να το χαρακτηρίζει «μεγάλο πρόβλημα». Στην κορυφή των ανησυχιών παραμένουν τα αυξημένα κόστη λειτουργίας (99%) και προμήθειας πρώτων υλών και προϊόντων (96%).

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM