Ευκαιρία για μια νέα μεγάλη αρχή στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς την απόφαση των 27 της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

 «Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση σηκώνει ένα συλλογικό τείχος προστασίας και αλληλεγγύης για τις χώρες που χρειάζονται επανεκκίνηση, είναι η πρώτη φορά που λειτούργησε ως φεντεραλιστικό κράτος και η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη απ' αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο επίτροπος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στοn ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας τη συμφωνία των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σήμερα τα ξημερώματα για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

 

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «δεν πρέπει να κινηθεί με την παραδοσιακή λογική του ΕΣΠΑ αλλά με γνώμονα «την επανεκκίνηση της ζώσας οικονομίας, προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη μετάβαση προς την πράσινη ανάπτυξη ,στην ανάπτυξη δεξιοτήτων από τους νέους, την αναζήτηση νέων ευκαιριών».

 

Πρέπει να κινηθούμε ταχύτητα, δεν έχουμε χρόνο για μεγάλα έργα υπογράμμισε και υιοθέτησε τη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία και τα χρήματα αυτά είναι «μια ευκαιρία για μια νέα μεγάλη αρχή για την Ελλάδα».

 

«Σε καμία περίπτωση οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν συναρτώνται με μνημονιακές αιρεσιμότητες», διαβεβαίωσε ο κ. Σχοινάς, διευκρινίζοντας ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όλες οι χώρες μέσω της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου σαν μια μορφή συμβολαίων μεταρρυθμίσεων.

 

Στην περίπτωση που υπάρχει εκτροπή των δαπανών από την υλοποίηση των κεντρικών στόχων του εθνικού σχεδίου, τότε μπορεί να έρθει το θέμα για συζήτηση στο Eurogroup και ενδεχομένως να γίνεται διόρθωση, στην οποία όμως όλες οι χώρες έχουν παρουσία και λόγο.

 

Ο κ. Σχοινάς τοποθετεί την κατάθεση του εθνικού σχεδίου μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Επίσης, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα να αρχίσει η χρηματοδότηση από τη φετινή χρονιά - ενώ ο κορμός των δαπανών ξεκινά από 1/1/2021 –μέσω γέφυρας ώστε να μην υπάρξει κενό από τη στιγμή που θα σταματήσει η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος SURE για την εργασία.

 

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα να επεκταθεί η αλληλεγγύη που επιδεικνύει τώρα στον δημοσιονομικό τομέα η Ε.Ε. και σε άλλους τομείς, όπως η μετανάστευση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η νέα προσέγγιση που δείχνει η Ε.Ε., «η οποία για πρώτη φορά σήκωσε ένα τείχος αλληλεγγύης για τα μέλη της», υποδηλώνει ότι η κοινή διαχείριση των κρίσεων και των μεγάλων προβλημάτων θα είναι ο νέος κανόνας σε τέτοια ζητήματα.