Σχεδόν 500 δισ. δολ. χάθηκαν το 2021 από φορολογικές καταχρήσεις πολυεθνικών και βαθύπλουτων

Σχεδόν 500 δισ. δολ. χάθηκαν λόγω φορολογικής κατάχρησης από εταιρείες και βαθύπλουτους το 2021 Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι χώρες χάνουν σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια λόγω της φορολογικής κατάχρησης των πολυεθνικών και των υπερπλουσίων, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Το ποσό αυτό είναι αρκετό για να εμβολιαστεί πλήρως ο παγκόσμιος πληθυσμός κατά του Covid-19 τρεις φορές. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι εκτιμώμενες απώλειες αυξήθηκαν από 427 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 483 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, με το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο, να είναι υπεύθυνο για σχεδόν το 40% του συνόλου. 

Η Βρετανία διευκολύνει την κατάχρηση και την φοροδιαφυγή μέσω ενός δικτύου, που αποτελείται από βρετανικά υπερπόντια εδάφη και το Σίτι του Λονδίνου, ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η έκθεση State of Tax Justice 2021, που δημοσιεύθηκε από κοινού από το Tax Justice Network (TJN), την Global Alliance for Tax Justice και την παγκόσμια ομοσπονδία συνδικάτων Public Services International, ανέφερε ότι 312 δισεκατομμύρια δολάρια του συνολικού ποσού ήταν αποτέλεσμα διασυνοριακής εταιρικής φορολογικής κατάχρησης από πολυεθνικές εταιρείες και 171 δισ δολ. από υπεράκτια φοροδιαφυγή πλούσιων ιδιωτών.

Το σύνολο υπολογίστηκε με βάση τα στοιχεία, που ανέφεραν οι ίδιες οι πολυεθνικές εταιρείες και τα τραπεζικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις κυβερνήσεις.

Ο Miroslav Palanský, επιστήμονας στον τομέα των δεδομένων του TJN, είπε ότι τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν «την κορυφή του παγόβουνου» και ότι οι πραγματικές απώλειες από τη φορολογική κατάχρηση είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία, τα φορολογικά έσοδα που χάνονται από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα ήταν αρκετά για να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού τους, γεφυρώνοντας το χάσμα στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των φτωχών χωρών και των πλουσιότερων δυτικών εθνών.

Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι πλούσιες χώρες είναι υπεύθυνες για τη διευκόλυνση του 78% των παγκόσμιων φορολογικών απωλειών και ζήτησε να αφαιρεθεί η ευθύνη για τη θέσπιση διεθνών φορολογικών κανόνων από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη διαμεσολάβηση του ΟΟΣΑ στη συμφωνία μεταξύ σχεδόν 140 χωρών για την επιβολή του ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες.

Ωστόσο, η έκθεση State of Tax Justice 2021 ανέφερε ότι αναμενόταν να ανακτήσει μόνο ένα ποσοστό των εσόδων που χάθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους και θα αναδιανείμει τους περισσότερους ανακτηθέντες φόρους στα πλούσια μέλη του ΟΟΣΑ, αντί για τις χώρες όπου θα έπρεπε να είχαν αρχικά καταβληθεί οι φόροι.

Ο Alex Cobham, διευθύνων σύμβουλος του TJN, δήλωσε πως «Άλλος ένας χρόνος πανδημίας και άλλο μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, που άρπαξαν οι πλουσιότερες πολυεθνικές εταιρείες και άτομα από τα δημόσια «πορτοφόλια» σε όλο τον κόσμο.

»Ο φόρος μπορεί να είναι το πιο ισχυρό μας εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανισότητας, αλλά, αντίθετα, έχει γίνει εντελώς προαιρετικός για τους βαθύπλουτους.

«Πρέπει να επαναπρογραμματίσουμε το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα για να προστατεύσουμε την ευημερία και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων έναντι των επιθυμιών των πλουσιότερων. Διαφορετικά οι σκληρές ανισότητες που εκτίθενται από την πανδημία, θα παραμείνουν για τα καλά.

»Η έκθεση μας λέει ακριβώς ποιες χώρες ευθύνονται για τη φορολογική κατάχρηση που όλοι επωμιζόμαστε. Είναι καιρός να λογοδοτήσουν».

Με πληροφορίες του Guardian

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο κύμα μαζικών απολύσεων των τελευταίων ετών - «Θα είναι άγριο»

Οικονομία / Οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο κύμα μαζικών απολύσεων των τελευταίων ετών - «Θα είναι άγριο»

Τράπεζες, μεταξύ αυτών οι Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon, έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία, με συνολικά τουλάχιστον 15.000 απολύσεις τους τελευταίους μήνες.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ