Σχεδόν 500 δισ. δολ. χάθηκαν το 2021 από φορολογικές καταχρήσεις πολυεθνικών και βαθύπλουτων

Σχεδόν 500 δισ. δολ. χάθηκαν λόγω φορολογικής κατάχρησης από εταιρείες και βαθύπλουτους το 2021 Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι χώρες χάνουν σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια λόγω της φορολογικής κατάχρησης των πολυεθνικών και των υπερπλουσίων, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Το ποσό αυτό είναι αρκετό για να εμβολιαστεί πλήρως ο παγκόσμιος πληθυσμός κατά του Covid-19 τρεις φορές. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι εκτιμώμενες απώλειες αυξήθηκαν από 427 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 483 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, με το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο, να είναι υπεύθυνο για σχεδόν το 40% του συνόλου. 

Η Βρετανία διευκολύνει την κατάχρηση και την φοροδιαφυγή μέσω ενός δικτύου, που αποτελείται από βρετανικά υπερπόντια εδάφη και το Σίτι του Λονδίνου, ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η έκθεση State of Tax Justice 2021, που δημοσιεύθηκε από κοινού από το Tax Justice Network (TJN), την Global Alliance for Tax Justice και την παγκόσμια ομοσπονδία συνδικάτων Public Services International, ανέφερε ότι 312 δισεκατομμύρια δολάρια του συνολικού ποσού ήταν αποτέλεσμα διασυνοριακής εταιρικής φορολογικής κατάχρησης από πολυεθνικές εταιρείες και 171 δισ δολ. από υπεράκτια φοροδιαφυγή πλούσιων ιδιωτών.

Το σύνολο υπολογίστηκε με βάση τα στοιχεία, που ανέφεραν οι ίδιες οι πολυεθνικές εταιρείες και τα τραπεζικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις κυβερνήσεις.

Ο Miroslav Palanský, επιστήμονας στον τομέα των δεδομένων του TJN, είπε ότι τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν «την κορυφή του παγόβουνου» και ότι οι πραγματικές απώλειες από τη φορολογική κατάχρηση είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία, τα φορολογικά έσοδα που χάνονται από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα ήταν αρκετά για να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού τους, γεφυρώνοντας το χάσμα στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των φτωχών χωρών και των πλουσιότερων δυτικών εθνών.

Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι πλούσιες χώρες είναι υπεύθυνες για τη διευκόλυνση του 78% των παγκόσμιων φορολογικών απωλειών και ζήτησε να αφαιρεθεί η ευθύνη για τη θέσπιση διεθνών φορολογικών κανόνων από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη διαμεσολάβηση του ΟΟΣΑ στη συμφωνία μεταξύ σχεδόν 140 χωρών για την επιβολή του ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες.

Ωστόσο, η έκθεση State of Tax Justice 2021 ανέφερε ότι αναμενόταν να ανακτήσει μόνο ένα ποσοστό των εσόδων που χάθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους και θα αναδιανείμει τους περισσότερους ανακτηθέντες φόρους στα πλούσια μέλη του ΟΟΣΑ, αντί για τις χώρες όπου θα έπρεπε να είχαν αρχικά καταβληθεί οι φόροι.

Ο Alex Cobham, διευθύνων σύμβουλος του TJN, δήλωσε πως «Άλλος ένας χρόνος πανδημίας και άλλο μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, που άρπαξαν οι πλουσιότερες πολυεθνικές εταιρείες και άτομα από τα δημόσια «πορτοφόλια» σε όλο τον κόσμο.

»Ο φόρος μπορεί να είναι το πιο ισχυρό μας εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανισότητας, αλλά, αντίθετα, έχει γίνει εντελώς προαιρετικός για τους βαθύπλουτους.

«Πρέπει να επαναπρογραμματίσουμε το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα για να προστατεύσουμε την ευημερία και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων έναντι των επιθυμιών των πλουσιότερων. Διαφορετικά οι σκληρές ανισότητες που εκτίθενται από την πανδημία, θα παραμείνουν για τα καλά.

»Η έκθεση μας λέει ακριβώς ποιες χώρες ευθύνονται για τη φορολογική κατάχρηση που όλοι επωμιζόμαστε. Είναι καιρός να λογοδοτήσουν».

Με πληροφορίες του Guardian

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM