Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από το 2009, η αγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale μπαίνει στην τελική φάση υλοποίησης.

 

«Σε λίγες μέρες υπογράφεται εδώ στην Αθήνα η συμφωνία για 18 αεροσκάφη Rafale τα οποία θα αποκτήσουμε εντός του 2021 από τη Γαλλία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

 

Αύριο  ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής για το πρόγραμμα αγοράς των γαλλικών Ραφάλ εκτιμώμενου κόστους 2,5 δις. ευρώ.

 

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το πρώτο Rafale αναμένεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τον Ιούνιο του 2021. Κάθε μήνα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προγραμματίζεται η παραλαβή ενός Rafale, με τρόπο ώστε στο τέλος του 2021 να έχουν ενταχθεί στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έξι μεταχειρισμένα Rafale. Μέσα στο 2022 αναμένεται να παραληφθούν και τα άλλα 12 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, έξι από τα οποία θα είναι επίσης ελαφρώς μεταχειρισμένα από την γαλλική αεροπορία και τα υπόλοιπα καινούργια.

 

Αμέσως μετά την επισημοποίηση της σύμβασης θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι που θα αναλάβουν την πτήση των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών. 

 

Τα 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα επιχειρούν από την Μοίρα 332 στην Τανάγρα. 

 

«Ποτέ ξανά ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά. Η χώρα μας, όπως έχω δεσμευτεί, θα αποκτήσει επίσης νέες φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, Drones, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16. Θα ανανεωθεί ο οπλισμός του στρατού ξηράς, της πολεμικής αεροπορίας, του πολεμικού ναυτικού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr