Η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) καταργείται και θα αντικατασταθεί από μια νέα ελεγκτική υπερδομή που θα υπάγεται στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο.

 

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα 84/2019 που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργούνται Γενικές Γραμματείες και ενσωματώνονται στις νέες δομές των υπουργείων. Έτσι μετά από 24 χρόνια μπαίνει τέλος και στην ειδική γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλήματος.

 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, διαβεβαιώσεις από το υπουργείο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε σχολιάσει επί του θέματος πως πρόκειται για το «καλύτερο δώρο» σε φοροφυγάδες και λαθρέμπορους αλλά από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι θα διατηρηθούν οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων του ΣΔΟΕ, που μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής. Άλλωστε ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση, αρμοδιότητες είχαν μεταφερθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος: συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο «αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων», οι παρακάτω υπηρεσίες:

-Από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181)

-Οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ.,

-Οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ.

-Η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).

 

Παράλληλα καταργείται και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα.

 

Αντίθετα διατηρείται η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, με αποστολή τη διενέργεια ερευνών, προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης για την εξακρίβωση φορολογικών εγκλημάτων.