Reuters: Απαγορευτικά ακριβή για την ώρα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Reuters: Απαγορευτικά ακριβή για την ώρα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές Facebook Twitter
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
1

Η Ελλάδα γιόρτασε τη λήξη των μνημονίων μετά από οχτώ χρόνια, αλλά οι προσδοκίες ότι αυτό σηματοδοτεί τη νέα δημοσιονομική ανεξαρτησία της με μια αναμενόμενη πώληση ομολόγων τον επόμενο μήνα, μπορεί να διαρραγεί από τις μεγαλύτερες εντάσεις, σημειώνει το Reuters.

Έχοντας εγκαταλείψει το τρίτο πακέτο διάσωσης, το έθνος είναι ευρέως διατεθειμένο να επιστρέψει στην αγορά με ένα δεκαετές ομόλογο από τον Σεπτέμβριο, γράφει το πρακτορείο σημειώνοντας πως αυτή θα είναι η δεύτερη απόπειρα καθώς τον Μάιο η έξοδος είχε αναβληθεί λόγω τς αναταραχής στην Ιταλία.

Τώρα, η νομισματική κρίση στην Τουρκία επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα κινδύνου, καθιστώντας και πάλι την έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου απαγορευτικά ακριβή.

Τρεις από τους κύριους διαμεσολαβητές (primary dealers) της Ελλάδας, τις τράπεζες στις οποίες έχει ανατεθεί να αγοράσουν κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς, εκτιμούν ότι τα ομόλογα θα πρέπει να προσφέρουν απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως 5% για να προσελκύσουν επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει συμφωνία. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε την κατάσταση στην Τουρκία να ηρεμεί και την πολιτική σκηνή της Ιταλίας να σταθεροποιείται» , δήλωσε ένας από τους διαμεσολαβητές σε καθεστώς ανωνυμίας.

«Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο νέο premium - και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα», συμπληρώνει ενώ ακόμη δύο τραπεζίτες συμφώνησαν λέγοντας ότι οι εταιρείες αναδοχής έχουν «λογική» και είναι απίθανο να σπεύσουν σε συμφωνία.

Το τρέχον 10ετές ομόλογο, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, έφτασε μόλις το 3,81% τον Ιούλιο αλλά τώρα διαπραγματεύεται περίπου στο  4,33%.

«Ήταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερη έκδοση ομολόγων», δηλώνει ο Νικ Γκάρτσαιντ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, μίας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
“Ήταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερη έκδοση ομολόγων», δηλώνει ο Νικ Γκάρτσαιντ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, μίας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο.“Τι λεει αυτός ρε!