Σημαντική άνοδο καταγράφουν από το πρωί της Δευτέρας οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, στον απόηχο της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch.


Αποτέλεσμα αυτής της ανόδου είναι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 1,137%- από 1,31% που ήταν την Παρασκευή- ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,32%, από 0,43%.


Την Παρασκευή ο οίκος Fitch αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, από «BB-» σε «BB», με θετικές προοπτικές. Εξέλιξη που διευκολύνει τη νέα έξοδο στις αγορές, με την έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου.

 

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί τον δημοσιονομικό στόχο από το 2021 και μετά, ως τμήμα μιας συμφωνημένης διαδικασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα λάβει υπόψη τις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια μείωση του στόχου κατά 1% του ΑΕΠ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία.

 

 

Ακόμη, ο Fitch θεωρεί δεδομένη τη διατήρηση εποικοδομητικής σχέσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές «με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων που προκάλεσε οικονομική αστάθεια στο παρελθόν». Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το χρέος θα αποκλιμακωθεί από το 181,2% του ΑΕΠ το 2018 στο 161% έως το 2021, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν παράγοντες που μετριάζουν την παράμετρο αυτή και στηρίζουν τη βιωσιμότητά του.

 

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr