Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την Παρασκευή την ελληνική οικονομία από BB- σε ΒΒ φέρνοντας την Ελλάδα μόλις δυο βαθμίδες μακριά από το ορόσημο της «επενδυτικής βαθμίδας» και μάλιστα με θετικές προοπτικές, από σταθερές στην προηγούμενη αξιολόγηση.

 

Oι τιμές των ομολόγων ενισχύθηκαν και σήμερα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να υποχωρήσει στο 1,306% από 1,329% που κυμαίνονταν χθες.

 

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το 5ετές ομόλογο με την απόδοση του να υποχωρεί στο 0,431% από 0,44%. Η αναμενόμενη αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης αξιολόγησης για τη χώρα μας, συντήρησε το θετικό κλίμα στην αγορά.  Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 70 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 20ετές ομόλογο με 26 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,31% από 1,34% χθες, έναντι -0,31% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,63% από 1,65%.

 

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1.1033 δολάρια από 1,1052 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Αρνητικά επηρεάζει το ευρώ η προοπτική διατήρηση αρνητικών επιτοκίων επί μακρόν, καθώς ο στόχος του πληθωρισμού δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Σύμφωνα με έρευνα των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε σήμερα, η ΕΚΤ δεν θα πετύχει ούτε το 2022 τον στόχο της για αύξηση του πληθωρισμού, σε επίπεδο πλησίον του το 2% το 2022.

 

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,253%, στη διάρκεια των 6 μηνών στο -0,324%, των 3 μηνών στο -0,385% και στο μήνα στο -0,467%. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1035 δολάρια.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr