ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πρόστιμο - ρεκόρ σε 5 μεγάλες τράπεζες για χειραγώγηση των ισοτιμιών

Πρόστιμο - ρεκόρ σε 5 μεγάλες τράπεζες για χειραγώγηση των ισοτιμιών Facebook Twitter
3

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο συνολικού ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που τους επέβαλαν αμερικανικές και βρετανικές αρχές με την κατηγορία της χειραγώγησης των ισοτιμιών του ξένου συναλλάγματος. Πρόκειται για τις τράπεζες JPMorgan, Barclays, Citigroup, RBS και UBS.

Τέσσερις εξ αυτών συμφώνησαν να παραδεχθούν την ενοχή τους για τις ποινικές κατηγορίες, ενώ η πέμπτη τράπεζα, η UBS, θα παραδεχθεί την ενοχή της για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναφοράς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι αμερικανικές τράπεζες JPMorgan Chase και Citigroup θα καταβάλουν 550 εκατ. δολάρια και 925 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα αντιστοίχως. Η βρετανική Barclays θα πληρώσει 650 εκατ. δολάρια και η Royal Bank of Scotland 395 εκατ. δολάρια. Καθεμιά τους θα παραδεχθεί την ενοχή της σε μία κατηγορία για συνωμοσία για τον καθορισμό τιμών και χειραγώγηση των ισοτιμιών του δολαρίου και του ευρώ.

Στα 5,7 δισεκ. δολάρια περιλαμβάνεται και το 1,6 δισεκ. σε πρόστιμα που επιβλήθηκε χωριστά από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στις πέντε τράπεζες.

Η Barclays θα πληρώσει ένα επιπλέον πρόστιμο 1,3 δισεκ. δολαρίων, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας με την αμερικανική τραπεζική ρυθμιστική αρχή, η συγκεκριμένη τράπεζα θα απολύσει οκτώ εργαζομένους της που είχαν εμπλακεί στη χειραγώγηση των ισοτιμιών.

Νωρίτερα, η UBS ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε διακανονισμό στο πλαίσιο της έρευνας των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση χειραγώγησης των αγορών συναλλάγματος, η οποία περιλαμβάνει την καταβολή προστίμων ύψους 545 εκατ. δολαρίων και την αποδοχή της ενοχής της για ηλεκτρονική απάτη σε ξεχωριστή υπόθεση.

Η UBS είπε ότι ο διακανονισμός περιλαμβάνει πρόστιμο 203 εκατ. δολαρίων για την παραδοχή της ενοχής της στην υπόθεση χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor. Η τράπεζα αρχικά είχε προχωρήσει σε διακανονισμό της υπόθεσης αυτής το 2012, ωστόσο η αμερικανική δικαιοσύνη ακύρωσε τη συμφωνία για μη δίωξη της στην υπόθεση του Libor, καθώς ξεκίνησε η έρευνα για την αγορά συναλλάγματος. Σε κάποια φάση, η ελβετική τράπεζα εξασφάλισε ασυλία υπό όρους για την υπόθεση της αγοράς συναλλάγματος, καθώς ήταν η πρώτη τράπεζα που ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές για τις πρακτικές αυτές.

3

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ έγινε ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής

Οικονομία / Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ κατάφερε να γίνει ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Το Associated Press, έλαβε άδεια πρόσβασης στα κεντρικά γραφεία της αρχής και διαπιστώνει ότι σήμερα, η χώρα που πέρασε σχεδόν μια δεκαετία βουτηγμένη στο χρέος, έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους δημοσιονομικούς «μαθητές»
LIFO NEWSROOM
Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αν δέχτηκαν να πληρώσουν αυτά τα πρόστιμα, φαντάζομαι πόσα κέρδη θα αποκόμισαν οι συγκεκριμένες τράπεζες από την χειραγώγηση των ισοτιμιών δολαρίου και ευρώ. Έδιωξαν και καμιά δεκαριά στελέχη - αποδιοπομπαίους τράγους και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και οι εταιρείες τους έλαβαν άφεση αμαρτιών.Για άλλη μία φορά "έλαμψε" η δικαιοσύνη.
Σκέψου ότι αυτά τα πρόστιμα είναι μόνο για τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη ούτε € δεν έχουν πληρώσει.Το άρθρο ξέχασε να αναφέρει την Deutsche Bank που πλήρωσε 1-1,5 δις μόλις ένα μήνα πριν...