Πόθεν Έσχες: Παράταση των δηλώσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025

Πόθεν Έσχες: Παράταση των δηλώσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών με τίτλο «Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών», παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες μέχρι την 28η Φεβρουάριου 2025.

Η παράταση δόθηκε επειδή λειτουργεί η νέα πλατφόρμα υποβολής Δ.Π.Κ. (Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης) και Δ.Ο.Σ. (Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων) για πρώτη φορά μέσω διαλειτουργικότητας μεγάλου αριθμού φορέων και απαιτείται ο απαραίτητος χρόνος για την εξοικείωση των χρηστών με αυτή.

Επιπλέον πρέπει να εξασφαλισθεί ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα στο σύστημα από την ταυτόχρονη υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων από τους υπόχρεους μέχρι το τέλος του έτους.

Πόθεν Έσχες: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων

Η νέα πλατφόρμα υποβολή δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» έχει υλοποιηθεί σε εφαρμογή του ν. 5026/2023, στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, των υφυπουργών Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, καθώς και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Η νέα πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων «Πόθεν Έσχες»:

  • Αντλεί δεδομένα από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τα πιστωτικά ιδρύματα, με στόχο την αυτοματοποίηση και τη διευκόλυνση της υποβολής των δηλώσεων από τους υπόχρεους.
  • Ενισχύει τη διαφάνεια και τη δυνατότητα ελέγχου των δηλώσεων, καθώς τα διαθέσιμα δεδομένα για κάθε υπόχρεο προσυμπληρώνονται αυτόματα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν αντληθεί δεδομένα από 114 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και πιστωτικά ιδρύματα.
  • Έχει διακριτή υποβολή δηλώσεων από τους συζύγους των υπόχρεων προσώπων, οι οποίοι σύμφωνα με τον ν. 5026/23 αποκτούν αυτοτελή υποχρέωση υποβολής.
  • Διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, emep.gov.gr, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη ενημέρωση των υπόχρεων προσώπων.
Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM