«Πώς μας κορόιδευαν οι Έλληνες για το χρέος»

«Πώς μας κορόιδευαν οι Έλληνες για το χρέος» Facebook Twitter
10

Για την αδυναμία των ευρωπαϊκών αρχών να ελέγξουν τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την παραπλάνηση της Ευρώπης από τις ελληνικές αρχές, μίλησε στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) Βάλτερ Ράντερμαχερ. Ο κ. Ράντερμάχερ χαρακτηρίζει επίσης «Κόλαση του Δάντη» τiς διώξεις που  υφίσταται στην Ελλάδα ο νυν πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και εκφράζει την αντίθεση του σε αυτές.

Ο Ράντερμαχερ είναι διευθυντής της Eurostat, από την 1η Αυγούστου 2008. Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του, όπως δημοσιεύονται στο enet.gr, είναι τα εξής:

"ΕΡ. Υπάρχει κάτι δύσκολο να καταλάβουμε: η έλλειψη φερεγγυότητας, των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας ήταν γνωστή από καιρό. Γιατί, το 2009, το πρόβλημα δεν είχε ακόμη επιλυθεί;

ΑΠ. Όπως φαντάζεστε, δεν είναι πρώτη φορά που μου απευθύνουν αυτό το ερώτημα. Η Ελλάδα είχε ήδη γνωρίσει σοβαρά προβλήματα με τα στατιστικά της στοιχεία το 2004 και το 2005. Η Επιτροπή είχε τότε προτείνει κάποια εργαλεία, για να λυθεί το πρόβλημα. Οι προτάσεις της έγιναν εν μέρει δεκτές. Δημιουργήσαμε ένα ‘κώδικα καλών πρακτικών’, επανεξετάσαμε τη νομοθεσία σχετικά με τις στατιστικές στο πλαίσιο της διαδικασίας για το υπερβολικό έλλειμμα. Αλλά ένα στοιχείο δεν έγινε δεκτό: το να δοθεί, στην Eurostat, η τελική εξουσιοδότηση να πάει σε ένα Κράτος-Μέλος της ΕΕ, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος, ώστε να ελέγξει τα λογιστικά του βιβλία. Τα μεγάλα Κράτη κυρίως, δεν δέχτηκαν να δώσουν μία τέτοια εξουσία στην Επιτροπή. Εδώ βρίσκεται η βάση όλων των υπολοίπων.

ΕΡ. Δεν μπορούσατε να διεξάγετε έρευνα;

ΑΠ. Κάθε φορά που ζητούσαμε από τις Ελληνικές Αρχές να εξηγήσουν κάποια ακατανόητα ή αμφίβολα στοιχεία, λαμβάναμε την επίσημη απάντηση ότι τα δεδομένα ήταν σωστά. Δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αυτό το κενό στη νομοθεσία καλύφτηκε μόνο το 2010. Και θυμάμαι καλά ότι ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είχε παραδεχτεί ότι ήταν μεγάλο λάθος το ότι δε είχε η Eurostat αυτή τη δυνατότητα από το 2005. Στην έκθεσή της, το 2010, η Επιτροπή εμφανίσθηκε πολύ αυστηρή. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα είχε εσκεμμένα παραδώσει εσφαλμένα στοιχεία. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυτές οι εκφράσεις είναι ασυνήθιστες στο στόμα της Επιτροπής!

ΕΡ. Υπήρχαν όμως και κανόνες που επέτρεπαν να αποκρυφτεί μέρος του χρέους, όπως εκείνοι με τα ‘swaps’.

ΑΠ. To πρόβλημα των swaps συζητήθηκε επί μακρόν, ανάμεσα στο 2005 και το 2008 και τελικώς αποφασίσθηκε πως έπρεπε να δηλωθεί η ύπαρξη τους. Αλλά οι Ελληνικές Αρχές μας έλεγαν ότι τα swaps δεν ήταν σημαντικά για τον υπολογισμό του ελλείμματος τους, πράγμα που απλά δεν ήταν αληθές. Ακόμη μία φορά, δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αποκτήσαμε πρόσβαση στα ελληνικά ντοκουμέντα μόνο το 2010 . Επισκέφτηκα τότε προσωπικά την Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα και συζήτησα με πολλά μέλη της κυβέρνησης, ζητώντας τους… να μας παραδώσουν όλα τα στοιχεία εκείνα που χρειαζόμασταν. Δημοσιεύσαμε τότε, το Νοέμβριο του 2010, οριστικά στοιχεία που έδειχναν ένα έλλειμμα της τάξης του 16% του ΑΕΠ».

ΕΡ. Οι ποινικές διώξεις που διεξάγονται έναντι του νυν διευθυντή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν είναι ανησυχητικές για τη φερεγγυότητα της χώρας;

ΑΠ. Θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον παράξενο γεγονός. Και δύσκολο να το κατανοήσουμε οι εκτός Ελλάδας: για πρώτη φορά, υπάρχει Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας ο οποίος κάνει τη δουλειά του με μία απλώς τεχνική προσέγγιση - όχι πολιτική και ο οποίος δεν συνδέεται με κανένα κόμμα. Και αυτός ο πρώτος ανεξάρτητος υπεύθυνος κατηγορείται τώρα ότι υπερέβαλε σε ότι αφορά στους αριθμούς. Ενώ οι προκάτοχοί του, οι οποίοι επί χρόνια παρέδιναν λανθασμένα στοιχεία, δεν ενοχλούνται διόλου. Αυτό μοιάζει με την κόλαση του Δάντη.

ΕΡ. Αντιδράσατε δημοσίως.

ΑΠ. Ναι, οι συνάδελφοί μου των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών και εγώ ο ίδιος υπογράψαμε μία κοινή δήλωση υποστήριξης. Παρόμοια επιστολή απεστάλη από το Διεθνές Ινστιτούτο Στατιστικών. Θυμάμαι ότι, το Φεβρουάριο του 2012, η Ελλάδα υπέγραψε ένα κείμενο δέσμευσης εμπιστοσύνης σχετικά με τις στατιστικές. Αν διαβάσετε το κείμενο αυτό, διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι συστήνεται να δημιουργηθούν διαχωριστικές γραμμές ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία των Στατιστικών Υπηρεσιών, σε σχέση με την πολιτική εξουσία.

ΕΡ. Από την αρχή της κρίσης, οι σχέσεις σας με τους εθνικούς συνομιλητές σας είναι πιο ήπιες; Πιο σκληρές;

ΑΠ. Είναι διαφορετικές! Μπορεί πιο ήπιες το πρωί και πιο σκληρές το βράδυ. Από τη μία δημιουργήσαμε κάτι καινούργιο, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, με μεγάλο βαθμό συλλογικότητας. Από την άλλη, αναλαμβάνουμε μία πολύ αυστηρή παρακολούθηση, όπως θα έκανε ένας εξουσιοδοτημένος ελεγκτής. Θα θέλαμε όμως μία προσέγγιση λιγότερο κυρωτική και περισσότερο προληπτική και με αυτό το πνεύμα διεξάγουμε συζητήσεις σε βάθος.

Σήμερα, οι στατιστικές δεν αποτελούν μόνο προϊόν προς όφελος των εσωτερικών μας πελατών (Κρατών-Μελών): η ελληνική περίπτωση αποκάλυψε ότι οι πελάτες βρίσκονται τόσο στη City του Λονδίνου όσο και στη Wall Street. Όχι μόνο στην Πλατεία Συντάγματος".

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
τσ τσ τσ σχεδον συγκινηθηκα. Μετα θυμήθηκα τον διαφεύγοντα και καταζητούμενο από την Ελληνική δικαιοσύνη Δρ. Χριστοφοράκο ο οποίος κρυβεται στην εξωτική ... Γερμανια (γερμανια σωστα διαβασατε οχι βιρμανια)Οποιος εχεις στοιχειωδη γνωση καταλαβαινει ποσο "σκόντο" παιρνει μια συζήτηση για "στατιστικά", τις παραδοχές που κανει αυτός, οι άλλοι κλπ.δεν εχω καμια αμφιβολια οτι με τα χερακια μας βγαλαμε τα ματακια μας, και πριν το 2009 και μετα το 2009.
Βρε τι πονηροί που είναι αυτοί οι Έλληνες, και κατάφεραν και κορόϊδεψαν τους άδολους κουτόφραγκους; Τώρα πώς βρεθήκαμε να χρωστάμε ξαφνικά ενα σκασμό δισεκατομύρια, που κανείς δεν μας λέει με λεπτομέριες, απο πού τα πήραμε και που ξοδεύτηκαν, (για να ξέρουμε και τι φάγαμε μαζί με τον Πάγκαλο) και γιατι οι "μεγάλες" χώρες δεν ήθελαν να δώσουν τέτοια εξουσία στην επιτροπή απο το 2004, δεν ξέρω. Μάλλον κάτι ήξεραν παραπάνω, μη πάει ο νού σας στο κακό, οι κουτόφραγκοι δεν είναι πονηροί σαν τους Έλληνες, ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΕΙΝΑΙ.
Μια που είστε τόσο ακέραιοι, κ. Ράντερμάχερ, μήπως να υποχρεώνατε, ας πούμε, και τη Γερμανία να υπολογίζει στα ελλείμματά της το σύστημα υγείας, όπως κάνουν οι απατεώνες Έλληνες; Αλλά, άσε δε χρειάζεται, οι Γερμανοί είναι τίμιοι άνθρωποι, δεν θα εξαπατούσαν ποτέ τις ευρωπαϊκές αρχές κατά 5 τρισεκατομμύρια επιπλέον χρέος.
Δυστυχώς οι άνεργοι, οι μελλοντικοί άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι και αυτοί που δουλεύουν αλλά βλέπουν τις αποδοχές τους να εξανεμίζονται δεν είχαν και εξακολουθούν να μην έχουν ευθύνες για στατιστικά στοιχεία.
Όπως λες και πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν έχουν ευθύνη για τα πλαστά στατιστικά στοιχεία, έτσι πρέπει να αναφέρουμε ότι έχουν ευθύνη, που ενώ ακόμα και τα ψεύτικα στατιστικά στοιχεία έδειχναν ότι πάμε κατά διαόλου,αρνήθηκαν ακόμα και το πάγωμα των μισθών τους και επέλεξαν το "λεφτά υπάρχουν"..
Ακόμα και τώρα, όποιος τολμήσει να κάνει κάτι καλό θα βρει το μπελά του από τα λαμόγια. Γιατί τα λαμόγια είναι σαν τις κατσαρίδες. Θα επιζήσουν ακόμα και μετά από πυρηνική έκρηξη. Και στην Ελλάδα έγινε τέτοια έκρηξη, το 2010, η οποία όπως φαίνεται ισοπέδωσε τους λάθος ανθρώπους.
@Lycos 16.7.2013 | 19:25> Γιατί τα λαμόγια είναι σαν τις κατσαρίδες. Θα επιζήσουν ακόμα και μετά από πυρηνική έκρηξη.Αυτά τα περί επιβίωσης και μετά από πυρηνικό πόλεμο είναι μύθος (για τις κατσαρίδες).
Σε άμεση πυρηνική έκρηξη δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, αυτό είναι σίγουρο. Πάντως μπορεί να δεχτεί 120 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ότι ο άνθρωπος (περίπου 6500 rad σε αντίθεση με 500 rad για τον άνθρωπο). Αυτό οφείλεται στο υλικό του κελύφους της καθώς και στην ιδιότητά του να διαιρεί τα κύτταρα του με χαμηλότερη ταχύτητα από ότι άλλοι οργανισμοί και μάλιστα η ταχύτητα αυτή μειώνεται καθώς αυξάνει η ηλικία της κατσαρίδας. Λιγότερες διαιρέσεις = λιγότερες μεταλλάξεις. Αν και μπορεί να την γλιτώσει από την ακτινοβολία που δέχεται στο κέλυφος της, δεν νομίζω πως θα γλιτώσει από την ακτινοβολία που θα προσλάβει με την τροφή της.
> για πρώτη φορά, υπάρχει Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας ο οποίος κάνει τη δουλειά του με μία απλώς τεχνική προσέγγιση - όχι πολιτική και ο οποίος δεν συνδέεται με κανένα κόμμα. Και αυτός ο πρώτος ανεξάρτητος υπεύθυνος κατηγορείται τώρα ότι υπερέβαλε σε ότι αφορά στους αριθμούς. Ενώ οι προκάτοχοί του, οι οποίοι επί χρόνια παρέδιναν λανθασμένα στοιχεία, δεν ενοχλούνται διόλου. Αυτό μοιάζει με την κόλαση του Δάντη.Δαντική κόλαση ή καφκικός εφιάλτης;