Οίκοι «βλέπουν» μικρότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα φέτος λόγω lockdown και «αργού» εμβολιασμού

Οίκοι «βλέπουν» μικρότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα φέτος λόγω lockdown και «αργού» εμβολιασμού Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, εξαιτίας της αργής πορείας των εμβολιασμών γενικά στην Ευρώπη αλλά και των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με στελέχη που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η παράταση του lockdown, η αυστηροποίηση των μέτρων και η αργή διαδικασία εμβολιασμού στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα νέα στελέχη του ιού, μεταθέτουν χρονικά την αναμενόμενη ανάκαμψη και οδηγούν σε «νέα βαθιά ύφεση την Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.»

«Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι άλλο ένα χαμένο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία», εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι. «Οι τελευταίες μας εκτιμήσεις μετά και το νέο γενικό lockdown τοποθετούν την ύφεση στο α΄ τρίμηνο στο 13% σε ετήσια βάση». Κατά τον ίδιο, υπάρχει κίνδυνος και η καλοκαιρινή περίοδος να διαψεύσει τις προσδοκίες. «Η συνολική ανάπτυξη το 2021 θα κινηθεί γύρω στο 2% και η Ελλάδα θα χρειαστεί να περιμένει ακόμη περισσότερο, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2023, πριν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση», τονίζει.

Ο οίκος Scope Ratings προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων του, με τον επικεφαλής αναλυτή Τζέικομπ Σουάλσκι να εξηγεί πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,5% το 2021, από 4,5% που ήταν το αρχικό σενάριο.

Κατά τον ίδιο, η αναθεώρηση συνδέεται με τις οικονομικές απώλειες από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να είναι δύσκολο για την ελληνική οικονομία, ενώ για να επιτευχθεί ακόμα και το 3,5%, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει ισχυρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο.

Διψήφια ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και 11,3% σε ετήσια βάση, αναμένει και η Unicredit. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ έγινε ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής

Οικονομία / Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ κατάφερε να γίνει ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Το Associated Press, έλαβε άδεια πρόσβασης στα κεντρικά γραφεία της αρχής και διαπιστώνει ότι σήμερα, η χώρα που πέρασε σχεδόν μια δεκαετία βουτηγμένη στο χρέος, έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους δημοσιονομικούς «μαθητές»
LIFO NEWSROOM