Οι φόροι του φθινοπώρου επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα

Οι φόροι του φθινοπώρου επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα Facebook Twitter
0

Οι φόροι έβαλαν φρένο.  Ανακόπηκε τον Οκτώβριο η ανοδική πορεία των Δεικτών Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ, αλλά και Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), σε μια ένδειξη «διόρθωσης», μετά την ευφορία των καλοκαιρινών μηνών, αλλά ενδεχομένως και σχετικής αστάθειας που επικρατεί ακόμη στο οικονομικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 98,3 μονάδες, από 100,6 τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ, η διόρθωση αυτή είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2017. Μετά το ιδιαίτερα δυναμικό, ως συνήθως, τρίτο τρίμηνο του έτους, που περιλαμβάνει και την τουριστική περίοδο, σημειώνει το ΙΟΒΕ, μετριάζονται οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι επιδρούν αρνητικά και οι φορολογικές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρότι αυτές έχουν προεξοφληθεί, όταν αποτυπώνονται και στην πράξη, επηρεάζουν τις προσδοκίες για την οικονομία. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εγκαίρως, θα σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας.

Επιδείνωση σημειώθηκε σε όλους τους τομείς που καλύπτει ο δείκτης, με εξαίρεση ορισμένους κλάδους του λιανικού εμπορίου, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η επιδείνωση ήταν οριακή. Εκεί προβλέπεται μικρή βελτίωση του ισοζυγίου για την ανεργία και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά επιδείνωση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM