Οι φόροι του φθινοπώρου επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα

Οι φόροι του φθινοπώρου επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα Facebook Twitter
0

Οι φόροι έβαλαν φρένο.  Ανακόπηκε τον Οκτώβριο η ανοδική πορεία των Δεικτών Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ, αλλά και Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), σε μια ένδειξη «διόρθωσης», μετά την ευφορία των καλοκαιρινών μηνών, αλλά ενδεχομένως και σχετικής αστάθειας που επικρατεί ακόμη στο οικονομικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 98,3 μονάδες, από 100,6 τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ, η διόρθωση αυτή είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2017. Μετά το ιδιαίτερα δυναμικό, ως συνήθως, τρίτο τρίμηνο του έτους, που περιλαμβάνει και την τουριστική περίοδο, σημειώνει το ΙΟΒΕ, μετριάζονται οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι επιδρούν αρνητικά και οι φορολογικές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρότι αυτές έχουν προεξοφληθεί, όταν αποτυπώνονται και στην πράξη, επηρεάζουν τις προσδοκίες για την οικονομία. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εγκαίρως, θα σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας.

Επιδείνωση σημειώθηκε σε όλους τους τομείς που καλύπτει ο δείκτης, με εξαίρεση ορισμένους κλάδους του λιανικού εμπορίου, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η επιδείνωση ήταν οριακή. Εκεί προβλέπεται μικρή βελτίωση του ισοζυγίου για την ανεργία και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά επιδείνωση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Οικονομία / «Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ακρίβειας είναι το ανθρακούχο νερό, το οποίο είναι 129% ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, οι χαρτοπετσέτες στο 100%, η μαργαρίνη (60%) και το βούτυρο (54%)
LIFO NEWSROOM