Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 15,6% του παγκόσμιου στόλου με βάση τη χωρητικότητα

Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 15,6% του παγκόσμιου στόλου με βάση τη χωρητικότητα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Maran Gas Maritime Inc.
0

Kατά 49 πλοία μειώθηκε ο ελληνόκτητος στόλος, με τη χωρητικότητά του ωστόσο να αυξάνεται, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι εγγραφές πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co operation Committee), που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάρτιο, σε σύνολο 56.498 πλοίων χωρητικότητας άνω των 1.000 gross tonnage, που απαρτίζουν την παγκόσμιο εμπορικό στόλο, τα 3.968 είναι ελληνικών συμφερόντων.

Το 2020 ο ελληνόκτητος στόλος μειώθηκε κατά 49 πλοία πέφτοντας κάτω από το όριο των 4.000. Όμως αυξήθηκε η χωρητικότητα του κατά 1,2 εκτ τόνους dw φθάνοντας τα 340,8 εκατομμύρια τόνους. Επίσης αυξήθηκε και το gross tonnage κατά 1,5 εκατ. Φθάνοντας τα 199,6 εκατομμύρια.

Ο ελληνόκτητος στόλος με βάση τον αριθμό πλοίων αντιπροσωπεύει το 7% του παγκόσμιου στόλου και με βάση τη χωρητικότητα το 13,2% του gross tonnage και το 15,6% με βάση του τόνους DW. Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 26,6% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων και το 14,7% των φορτηγών. Στα 3.968 ελληνόκτητα πλοία συμπεριλαμβάνονται 158 διαφόρων τύπων, συνολικής χωρητικότητας 18,4 εκ. τόνων dw που ναυπηγούνται.

Παράλληλα σημειώθηκε ελάχιστη μείωση στα ελληνόκτητα Chemical & Products Tankers και στα Ore & Bulk Carriers, τόσο σε αριθμό όσο και σε χωρητικότητα.

Τα φορτηγά και τα επιβατηγά σημείωσαν μικρή άνοδο όσο αφορά στην χωρητικότητα αλλά μείωση με βάση τον αριθμό πλοίων. Από την άλλη πλοία Oil Tankers, Liquefied Gas Tankers, Container και Cargo άλλου τύπου αυξήθηκαν τόσο με βάση τον αριθμό πλοίων όσο και με βάση τη χωρητικότητα.

Νεότερος στόλος, λιγότερες εγγραφές στο ελληνικό νηολόγιο 

Ο μέσος όρος ηλικίας του παγκόσμιο στόλου αυξήθηκε στα 14,1 έτη την περίοδο 2019-2020 από 13,7 τη διετία 2018-2019. Ο ελληνόκτητος στόλος έχει μέσο όρο ηλικίας τα 11,7 έτη και είναι νεότερος κατά 2,4 χρόνια από τον παγκόσμιο μέσο όρο. 

Σε ό, τι αφορά τα πλοία εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο, αυτά ανέρχονται σε 636 (65.640.708 DWT) έναντι 671 (68.261.953 DWT) το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Η ελληνική σημαία έπαψε να είναι η μεγαλύτερη σε όρους DWT, καθώς πλέον αντιπροσωπεύει το 19,3% των συνολικών DWT των ελληνόκτητων πλοίων.

Με πληροφορίες από newmoney/Ναυτικά Χρονικά

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΕΣ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΕΛΙ

Οικονομία / Ιστορικό άλμα στις τιμές του πετρελαίου: «Αν αντέχετε πάνω από τα $200 το βαρέλι, συνεχίστε αυτό το παιχνίδι»

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2022, όταν είχε επίσης, αυξηθεί θεαματικά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM
«Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Οικονομία / «Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― Πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης, υποκύπτοντας στο βάρος της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του 5,75%, κλείνοντας στις 2.074,42 μονάδες.
THE LIFO TEAM
Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σενάρια με έκτακτα μέτρα τύπου «Pass» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Όλα θα κριθούν από την πορεία της τιμής του πετρελαίου Brent, η οποία αν σκαρφαλώσει και παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για 30 ημέρες, θα πυροδοτήσει νέο ισχυρό κύμα ακρίβειας στην ελληνική οικονομία
THE LIFO TEAM