Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 15,6% του παγκόσμιου στόλου με βάση τη χωρητικότητα

Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 15,6% του παγκόσμιου στόλου με βάση τη χωρητικότητα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Maran Gas Maritime Inc.
0

Kατά 49 πλοία μειώθηκε ο ελληνόκτητος στόλος, με τη χωρητικότητά του ωστόσο να αυξάνεται, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι εγγραφές πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co operation Committee), που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάρτιο, σε σύνολο 56.498 πλοίων χωρητικότητας άνω των 1.000 gross tonnage, που απαρτίζουν την παγκόσμιο εμπορικό στόλο, τα 3.968 είναι ελληνικών συμφερόντων.

Το 2020 ο ελληνόκτητος στόλος μειώθηκε κατά 49 πλοία πέφτοντας κάτω από το όριο των 4.000. Όμως αυξήθηκε η χωρητικότητα του κατά 1,2 εκτ τόνους dw φθάνοντας τα 340,8 εκατομμύρια τόνους. Επίσης αυξήθηκε και το gross tonnage κατά 1,5 εκατ. Φθάνοντας τα 199,6 εκατομμύρια.

Ο ελληνόκτητος στόλος με βάση τον αριθμό πλοίων αντιπροσωπεύει το 7% του παγκόσμιου στόλου και με βάση τη χωρητικότητα το 13,2% του gross tonnage και το 15,6% με βάση του τόνους DW. Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 26,6% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων και το 14,7% των φορτηγών. Στα 3.968 ελληνόκτητα πλοία συμπεριλαμβάνονται 158 διαφόρων τύπων, συνολικής χωρητικότητας 18,4 εκ. τόνων dw που ναυπηγούνται.

Παράλληλα σημειώθηκε ελάχιστη μείωση στα ελληνόκτητα Chemical & Products Tankers και στα Ore & Bulk Carriers, τόσο σε αριθμό όσο και σε χωρητικότητα.

Τα φορτηγά και τα επιβατηγά σημείωσαν μικρή άνοδο όσο αφορά στην χωρητικότητα αλλά μείωση με βάση τον αριθμό πλοίων. Από την άλλη πλοία Oil Tankers, Liquefied Gas Tankers, Container και Cargo άλλου τύπου αυξήθηκαν τόσο με βάση τον αριθμό πλοίων όσο και με βάση τη χωρητικότητα.

Νεότερος στόλος, λιγότερες εγγραφές στο ελληνικό νηολόγιο 

Ο μέσος όρος ηλικίας του παγκόσμιο στόλου αυξήθηκε στα 14,1 έτη την περίοδο 2019-2020 από 13,7 τη διετία 2018-2019. Ο ελληνόκτητος στόλος έχει μέσο όρο ηλικίας τα 11,7 έτη και είναι νεότερος κατά 2,4 χρόνια από τον παγκόσμιο μέσο όρο. 

Σε ό, τι αφορά τα πλοία εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο, αυτά ανέρχονται σε 636 (65.640.708 DWT) έναντι 671 (68.261.953 DWT) το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Η ελληνική σημαία έπαψε να είναι η μεγαλύτερη σε όρους DWT, καθώς πλέον αντιπροσωπεύει το 19,3% των συνολικών DWT των ελληνόκτητων πλοίων.

Με πληροφορίες από newmoney/Ναυτικά Χρονικά

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM