ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ο κοροναϊός γκρεμίζει τα χρηματιστήρια -Ο Dow Jones έκανε βουτιά ρεκόρ

Ο κοροναϊός γκρεμίζει τα χρηματιστήρια -Ο Dow Jones έκανε βουτιά ρεκόρ Facebook Twitter
Βουτιά- ρεκόρ έκανε ο Dow Jones εν μέσω της ανησυχίας για τον νέο κοροναϊό (Πηγή φωτό EPA)
1

Ο φόβος για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού προκαλεί πανικό στις αγορές και γκρεμίζει τα χρηματιστήρια, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις αναλυτών για επιπτώσεις ανάλογες της κρίσης του 2008, αν χειροτερέψουν τα πράγματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπήρξε υποχώρηση για έκτη συνεχόμενη ημέρα και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά που έχει καταγράψει ποτέ σε μια ημέρα. Υποχώρησε κατά 1.190,95 μονάδες (πτώση 4,42%), καθώς οι φόβοι για μια πανδημία πλήττουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και δημιουργούν ανησυχία για παγκόσμια ύφεση. 

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε στις 8.566,48 μονάδες, με πτώση 414,29 (-4,61%), η χειρότερη ημερήσια απώλεια από το 2011. Ακόμη, χθες, ο βρετανικός δείκτης blue-chip FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,5%, συνεχίζοντας το πτωτικό σερί που τον φέρνει σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομάδα μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, το 2011.

Συγκρίσεις με την παγκόσμια κρίση

H Capital Economics έχει επισημάνει ότι αν η επιδημία εξελιχθεί σε πανδημία, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση για το παγκόσμιο εμπόριο, τις αγορές και το συνάλλαγμα, αντίστοιχη με την παγκόσμια κρίση, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,5%.

«Γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξάπλωσή του και πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα. Αλλά δεν είναι δύσκολο να εξελιχθεί σε κάτι παρόμοιο με την κρίση του 2008, αν υπάρξει πανδημία. Βέβαια, ελπίζουμε ότι δεν θα γίνουν τόσο άσχημα τα πράγματα», δήλωσε η Τζένιφερ ΜακΚέον, της Capital Economics.

Ο Σκοτ Μίνερντ, της Guggenheim Partners δήλωσε στο Bloomberg ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού «είναι πιθανότατα το χειρότερο πράγμα που έχω δει στην καριέρα μου», η οποία περιλαμβάνει το κραχ του 1987, αλλά και την κατάρρευση της Lehman Brothers.

«Μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο στο οποίο μπορείς πραγματικά να το περιορίσεις αυτό και αυτό για εμένα είναι κάτι πολύ τρομακτικό», συμπλήρωσε.

Ήδη κολοσσοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο κοροναϊός θα έχει επιπτώσεις στα κέρδη τους, όπως η Microsoft, η Pfizer και η Apple, ενώ η Goldman Sachs επεσήμανε ότι ο κοροναϊός μπορεί να εξαλείψει την αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών φέτος. Παράλληλα, αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κοροναϊός και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσής του μπορεί να επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία.

Βουτιά και στο Τόκιο

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα με μεγάλη πτώση, επηρεασμένο από τις απώλειες ρεκόρ της Γουόλ Στριτ. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 805,27 μονάδων (–3,67%), στις 21.142,96 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από την 5η Σεπτεμβρίου. Ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε επίσης με πτώση 57,19 μονάδων (–3,65%), στις 1.510,87 μονάδες.

Πτώση και σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν βουτιά 3% στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται μια παγκόσμια ύφεση, όσο εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε 3,85%, το χρηματιστήριο στο Παρίσι σημείωσε πτώση 3,36% και ο δείκτης blue-chip του Λονδίνου 3,2%. Τα χρηματιστήρια στη Μαδρίτη και το Μιλάνο κατέγραψαν απώλειες άνω του 3%.

Απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται και σήμερα σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ακολουθώντας τη βουτιά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στις 10:55 ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στις 734,67 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 4,44%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 4,13% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,27%. Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου του 2019, κλείνοντας στις 768,83 μονάδες, με πτώση 5,24%.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters, AFP

 

 

Οικονομία
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ