Τη μείωση των νέων συντάξεων και ένα νέο σύστημα, όπου όσοι έχουν πληρώσει περισσότερες εισφορές λαμβάνουν τελικά μικρότερες συντάξεις, αποκαλύπτουν οι πρώτες αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν κατατεθεί μετά τις 13 Μαΐου του 2016 και εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα στοιχεία από τις αιτήσεις που εκκαθαρίζονται είναι αποκαλυπτικά, καθώς προκύπτουν τουλάχιστον πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων ως μεγάλοι χαμένοι του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Συνολικά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το 2020 περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από την εργασία θα υποστούν περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%.

 

Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους. Ωστόσο, τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι παρακάτω ομάδες ασφαλισμένων:

 

Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.

 

Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

 

Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 20 έως 30 χρόνια ασφάλισης που αποχωρούν με μεικτές αποδοχές των 1.000 ευρώ, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ, δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποχωρούν με 20ετία ή 25ετία, καθώς και ασφαλισμένοι στα πρώην Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι επικείμενες δύο περικοπές (σύνταξη και επιδόματα) οδηγούν σε συνολική απώλεια εισοδήματος άνω του 18%.

 

Μέχρι στιγμής επίσημες διαβεβαιώσεις και πολύ περισσότερο αναλυτική εγκύκλιος για το αν τα επιδόματα θα είναι μέρος της προσωπικής διαφοράς ή θα κοπούν ξεχωριστά δεν υπάρχουν από το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, η εξοικονόμηση των 2,3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την τρόικα από περικοπές προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν συμπεριλαμβάνει και τα επιδόματα, αλλά μόνον τη διαφορά που θα έχουν οι συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό τους με το νόμο Κατρούγκαλου.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr