Με 49,9% μπαίνει στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ η γαλλική Meridiam

Με 49,9% μπαίνει στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ η γαλλική Meridiam Facebook Twitter
Φωτ.: freepik
0

Η γαλλική Meridiam συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο στο έργο της Ελλάδας ύψους 1,9 δισ. ευρώ για τη σύνδεση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

Η γαλλική επενδυτική εταιρεία υποδομών θα αποκτήσει 49,9% του έργου Great Sea Interconnector (GSI), ενώ ο ελληνικός διαχειριστής δικτύου -ΑΔΜΗΕ- θα διατηρήσει το 50,1%, κατά τις ίδιες πληροφορίες. Η υποθαλάσσια σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και ανοίγει το δρόμο για την ενσωμάτωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύστημα μεταφοράς του μπλοκ των «27».

Πάνω από 1.200 χιλιόμετρα καλωδίων υψηλής τάσης θα τοποθετηθούν σε βάθος έως και 3.000 μέτρων. ΑΔΜΗΕ και Meridiam θα χρηματοδοτήσουν το μερίδιό τους στο έργο και η συμφωνία επιτρέπει επίσης τη δυνατότητα ένταξης πρόσθετων επενδυτών στο μέλλον, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το διοικητικό συμβούλιο της GSI θα αποτελείται αρχικά από 11 μέλη, εκ των οποίων τα έξι θα διοριστούν από τον ΑΔΜΗΕ, και τα υπόλοιπα πέντε από τη Meridiam, ανέφερε το άτομο. Η οργανωτική δομή της GSI θα ακολουθήσει τους όρους της συμφωνίας παραχώρησης, στην οποία έχουν συμφωνήσει και τα δύο μέρη.

Η κατασκευή της ηλεκτρικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης ξεκίνησε το 2023. Στην επόμενη φάση του έργου, το Ισραήλ θα είναι επίσης σε θέση να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού του, ενώ θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αυξήσει, περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό του μείγμα. Το εγχείρημα περιλαμβάνεται στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και το μπλοκ των «27» έχει ήδη χορηγήσει επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το τμήμα Κύπρος-Κρήτη.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM