«Μαύρο» Σεπτέμβριο φοβούνται οι έμποροι λόγω της πανδημίας

«Μαύρο» Σεπτέμβριο φοβούνται οι έμποροι λόγω της πανδημίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αρκετοί έμποροι φοβούνται πως έρχεται ένας δύσκολος Σεπτέμβριος εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. 

Τα έσοδα μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 14 δισ. ευρώ, μόνο από τον τουρισμό, ενώ 700.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται άμεσα και έμμεσα στον τομέα αυτό βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» και αρκετοί κάνουν λόγο για έναν χειμώνα ενδεχομένως χειρότερο και από την περίοδο του lockdown.

Πλέον όμως, «λίπος» στην αγορά δεν υπάρχει, τα τουριστικά έσοδα που αποτελούν αναγκαίο καύσιμο για τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο και επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα δεν αναμένεται πριν τον Απρίλιο του 2021, ανέφερε στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου του κέντρου των Αθηνών.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι τα τουριστικά έσοδα φέτος θα κινηθούν στα επίπεδα των 3-3,5 δισ. ευρώ  δηλαδή αναμένεται απώλεια άνω των 14 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα έσοδα από τον τουρισμό την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με εκπροσώπους από την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), 1 στα 4 καταστήματα εστίασης δεν λειτούργησαν φέτος, ενώ η μεγάλη πτώση της ζήτησης έχει δημιουργήσει ήδη ζητήματα «επιβίωσης» για αρκετά καταστήματα.

Σημειώνεται ότι στις 31 Αυγούστου λήγει η δυνατότητα στις πληττόμενες επιχειρήσεις για μείωση του ενοικίου τους κατά 40%. Επίσης, ακόμη και ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, από τους μεγάλους κερδισμένους της φετινής χρονιάς, έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια πτώσης από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ αναμένεται, σύμφωνα με το capital, ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά η αγορά θα εμφανίσει ισχυρές απώλειες.

Καθόλου θετικές δεν είναι και οι προβλέψεις από τη βιομηχανία, ως επακόλουθο της πτώσης της εσωτερικής κατανάλωσης αλλά και από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών τους για το 2020. Έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δείχνει ότι οι Έλληνες εξαγωγείς αναμένουν αύξηση μόλις 2% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών φέτος σε σχέση με το 2019, από 9% που ήταν η αρχική εκτίμηση τους.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαπάτηση ελληνικών εταιρειών στην Τουρκία - Η προειδοποίηση του ελληνικού προξενείου

Οικονομία / Το Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προειδοποιεί ελληνικές εταιρείες να μην συνεργάζονται με συγκεκριμένο Τούρκο επιχειρηματία

Τούρκος γεννημένος στην Κομοτηνή προσεγγίζει ελληνικές εταιρείες για προμήθεια φθηνών επίπλων κήπου, παίρνει προκαταβολές και δεν στέλνει ποτέ τα εμπορεύματα
NEWSROOM
Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι μέρες - Έχουν πληρώσει δύο στους τρεις

Οικονομία / Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι ημέρες - Δύο στα τρία αυτοκίνητα έχουν πληρώσει

Μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί ποσό 778.617.558 ευρώ, από τέλη κυκλοφορίας που καταβλήθηκαν για 4.416.897 αυτοκίνητα, ποσό που μεταφράζεται σε 66,16% των προσδοκιών της ΑΑΔΕ
NEWSROOM