Κομισιόν: Προς κατάργηση τα κέρματα των 1 και 2 σεντ

Κομισιόν: Προς κατάργηση τα κέρματα των 1 και 2 σεντ Facebook Twitter
Κομισιόν: Προς κατάργηση τα κέρματα των 1 και 2 σεντ
0

Σχέδιο κατάργησης των κερμάτων του 1 και των 2 λεπτών (σεντ) εξετάζει η Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες μελετούν μία νέα ρύθμιση για να ολοκληρώσουν όλες τις νομισματικές τιμές κοντά στα 5 σεντ, πράγμα που θα σήμαινε τη σταδιακή κατάργηση των μικρών νομισμάτων του 1 και 2 λεπτών.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 εβδομάδων σχετικά με τη χρήση των μικρών κερμάτων.

Μετά από διαβουλεύσεις, θα εξετάσει τη δυνατότητα να προτείνει νέο νόμο στα τέλη του επόμενου έτους, ο οποίος θα καθιερώσει ομοιόμορφους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τη στρογγυλοποίηση των πληρωμών με μετρητά, στα 5 λεπτά.

«Οι κανόνες της ΕΕ για τα κέρματα του ευρώ ορίζουν ότι τα θεσμικά όργανά της θα πρέπει να εξετάζουν περιοδικά τη χρήση διαφορετικών ονομαστικών κερμάτων ευρώ από άποψη κόστους και αποδοχής του κοινού», ανέφερε η διαβούλευση.

Η επιτροπή «θα μελετήσει προσεκτικά τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες της θέσπισης ενιαίων κανόνων στρογγυλοποίησης», ανέφερε τη Δευτέρα.

Πολίτες και θεσμικά όργανα καλούνται να μοιραστούν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με το κατά πόσον οι τιμές πρέπει να στρογγυλοποιηθούν και τα μικρά νομίσματα να απορριφθούν.

Οι πολίτες καλούνται να αφήσουν τα σχόλιά τους στον ιστότοπο της Επιτροπής. Μία γρήγορη ματιά ωστόσο στα σχόλια δείχνει ότι οι απόψεις διίστανται.

«Είμαι υπέρ της αφαίρεσης των κερμάτων του 1 και 2 σεντ. Είναι ακριβό να παράγονται, να μεταφέρονται και να γεμίζουν πορτοφόλια χωρίς να παρέχουν καμία πραγματική λειτουργία. Επιπλέον, αυτά τα «μικρά νομίσματα» μου φαίνονται όλο και λιγότερο απαραίτητα καθώς οι πληρωμές με κάρτες και οι ανέπαφες συναλλαγές αυξήθηκαν σημαντικά (ειδικά μετά την επιδημία του Covid)» έγραψε ένας Γάλλος πολίτης.

Ένας άλλος Ευρωπαίος πολίτης συνόψισε τις απόψεις αρκετών που ισχυρίζονται ότι μία στρογγυλοποίηση των τιμών θα σήμαινε απλώς αύξηση των τιμών εις βάρος των καταναλωτών.

«Η κατάργηση των κερμάτων 1 και 2 σεντ πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια άλλη αύξηση των τιμών, που αφορούν κυρίως σε καταναλωτικά αγαθά. Αυτό θα κάνει την καθημερινή ζωή ακόμη πιο ακριβή, ενώ οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί» έγραψε ένας άλλος πολίτης.

«Ως εκ τούτου, το βιοτικό επίπεδο μειώνεται προοδευτικά. Δεν θα πρέπει να είναι αυτός ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του Local

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ