Κόκκινα δάνεια: Πιέσεις σε τράπεζες και funds για γενναία «κουρέματα»

Κόκκινα δάνεια: Πιέσεις σε τράπεζες και funds για γενναία «κουρέματα» Facebook Twitter
Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EROKINISSI
0

To μπαράζ πλειστηριασμών από την πρωτομαγιά, φαίνεται πως έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που πιέζει τράπεζες και funds για γενναία «κουρέματα». 

Το οικονομικό επιτελείο αναζητά, τις τελευταίες ημέρες τρόπους ώστε να πιέσει ακόμα περισσότερο τους «κόκκινους» δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, προτάσσοντας τον φόβο των πλειστηριασμών, ακόμα και τον κίνδυνο να χάσουν όλη την περιουσία τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του της εφημερίδας Έθνος. Παράλληλα τράπεζες και funds καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσουν σε περισσότερες ρυθμίσεις δανείων αλλά και σε «κουρέματα». Η πίεση στους δανειολήπτες φαίνεται πως έχει ήδη αποδώσει καρπούς καθώς  µόνο το β' εξάμηνο του 2019 σχεδόν 100.000 κόκκινα δάνεια, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, μπήκαν σε ρύθμιση.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Έθνους οι τράπεζες φαίνεται πως προχωρούν σε διακανονισμούς δανείων, ωστόσο το «κενό» επικοινωνίας είναι µε τα funds, που έχουν στα χέρια τους κόκκινα δάνεια πολλών δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και πολλά στεγαστικά. Ο φόβος του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι αν δεν υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις από όλα τα funds, δεν αποκλείεται να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με το υπουργείο να θεωρεί πως υπάρχουν πολλά περιθώρια για «κουρέματα», ώστε να αποφευχθούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά να βγουν στο «σφυρί» όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά και περιουσίες σε ακριβές περιοχές.

Την ίδια ώρα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει παρατηρήσει εδώ και καιρό πως πάνω από 40.000 δανειολήπτες μπήκαν στην πλατφόρμα, αλλά «πάγωσαν» την αίτησή τους. Θεωρείται πως σε αρκετές περιπτώσεις οι δανειολήπτες δεν προχώρησαν την αίτησή τους, αφού πήγαν απευθείας στις τράπεζες ζητώντας ρύθμιση του δανείου τους. Αυτό το συµπέρασµα επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες του υπουργείου Οικονοµικών και των τραπεζών περί µαζικής προσέλευσης για ρυθµίσεις. Στο στόχαστρο, ωστόσο, βρίσκονται όσοι δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια της πλατφόρµας. 

 

Με πληροφορίες από Έθνος

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαπάτηση ελληνικών εταιρειών στην Τουρκία - Η προειδοποίηση του ελληνικού προξενείου

Οικονομία / Το Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προειδοποιεί ελληνικές εταιρείες να μην συνεργάζονται με συγκεκριμένο Τούρκο επιχειρηματία

Τούρκος γεννημένος στην Κομοτηνή προσεγγίζει ελληνικές εταιρείες για προμήθεια φθηνών επίπλων κήπου, παίρνει προκαταβολές και δεν στέλνει ποτέ τα εμπορεύματα
NEWSROOM
Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι μέρες - Έχουν πληρώσει δύο στους τρεις

Οικονομία / Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι ημέρες - Δύο στα τρία αυτοκίνητα έχουν πληρώσει

Μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί ποσό 778.617.558 ευρώ, από τέλη κυκλοφορίας που καταβλήθηκαν για 4.416.897 αυτοκίνητα, ποσό που μεταφράζεται σε 66,16% των προσδοκιών της ΑΑΔΕ
NEWSROOM